Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kozbiszou

Pytanie do poliglotow

Polecane posty

Gość kozbiszou

Planuje zaczac sie uczyc drugiego jezyka obcego. Mam obawy czy wkuwajac slowka z jezyka niemieckiego, nie zapomne slowek jezyka angielskiego. Jak u Was przebiegala nauka wielu jezykow?

Gość kozbiszou
Nikt nie odpowie???

Gość gość
zawsze będzie ci wchodził w paradę język, który znasz lepiej, czyli np. umiesz mówic swietnie po angielsku i słabo po niemiecku. Mówiac po niemiecku zaczniesz wtracać, albo nawet nie wtrącać, ale na myśl beda ci przychodzic angielskie wyrazy. Ciekawe, ze nie ma takiego przełozenia na jezyk, który znasz najlepiej, czyli polski. Język rodzimy nie miesza, miesza ten, który umiesz najlepiej. Nie wiem, jak inni, ale ja tak mam.

Gość kozbiszou
Dziekuje Gosc, to juz wiem ze tego sie uniknie, ale uczyc sie nalezy. Pozdrawiam!

Gość gość
Jestem na magisterce z germanistyki, mam angielski jako drugi język i hiszpański jako lektorat. Czasami, chcąc powiedzieć coś po angielsku, nasuwają mi się niemieckie odpowiedniki słów, które chcę użyć. Ale to da się opanować, ja staram się "przestawiać" na jeden z języków. Np. mówiąc po niemiecku, nie myślę oo polsku itp. To mi pomaga ;)