Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przestałam chodzić do kościoła!

Polecane posty

Gość gość

Zaczęło się to jeszcze w czasach gimnazjum kiedy ksiądz który mnie uczył był po prostu chamem. Wyśmiewał się z każdego ucznia i do tego zdarzało mu się przeklinać. Na spotkaniach w kościele ośmieszał mnie przy wszystkich (do mikrofonu) uwziął się na mnie ponieważ miałam kolczyk w nosie. Przestałam chodzić na spotkania i nie zostałam dopuszczona do bierzmowania. Kiedyś w naszym mieście był ksiądz który przystawiał się do małolat. Wyrzucili go. Siedząc ostatnio w pizzerii usłyszałam rozmowę 2 kobiet które opowiadały o tym jak ksiądz który w tym tygodniu chodził po kolędzie zażyczył sobie 400 złoty od każdej rodziny na remont kościoła. Wierzę w Boga ale przestałam wierzyć w kościół. Watykan jest w tym momencie jednym z najbogatszych krajów,a sam Jezus powiedział,że bogaci powinni pomagać biednym. Właśnie przez to coraz więcej ateistów. Nie dziwię się kościół stał się mafią. Wy jakie macie poglądy?

Gość gość
jesteś psychicznie chora? chwalisz się czy żalisz ?!

Gość gość
Jestem właśnie zdrowa i żale się,a nie chwalę ;) Wierzę w Boga,a widzę coraz więcej ateistów którzy stracili wiarę przez obecny kościoł!

Gość gość
kochana kościół jest największą i najsilniejszą mafią od kiedy postawił pierwszy stos i spalił Templariuszy

Gość gość
Nie chodzę już od wielu lat, nie mam potrzeby, ale jest tak trudne w Polsce.

Gość gość
Coraz bliżej końca świata :)

Gość gość
A czego tttttyy nasze nieślubne dddzzzzieeccckko się spodziewałaś że co zaczniemy bić brawo ja też nie cierpię zakolczykowanych bo myli mi się z bydłem na rzeź i tyle tego że fu!

Gość gość
To,że mam kolczyka w nosie nie oznacza,że jestem dzieckiem szatana,dziw**ą czy jak ty twierdzisz bydłem itd ;) Masz prawo do własnego zdania ale nie do obrażania innych ;) A ocenianie ludzi po wyglądzie jest żałosne. Także sklej ;*

Gość gość
a ja po latach nie chodzenia byłam w kościele 1. nie chodzenie do kościoła nie oznacza, że nie wierzysz lub nie modlisz się 2. też nie lubię kazań i przewalam oczami jeśli chrzanią ale lubię czytania i lubię po prostu czas na modlitwę i medytację 3 . po Mszy poszłam do miejsca, w którym wystawiają Najświętszy Sakrament - i najświetniejsze było to, że mnóstwo ludzi tam szło czyli - dla nich msza nie jest obowiązkiem, może też jak ja nie są w stanie się skupić podczas kazania lub usilnie starają się nie zwracać uwagi na to, co mówi ksiądz, a może też tak jak ja myślą, co by powiedzieli ludziom, gdyby dorwali się do mikrofonu lub byli na jego miejscu - ale - potrzebują modlitwy i rozmowy z Bogiem - i mają to bo mimo wszystko - można wierzyć pomimo rozczarowania kościołem

Gość gość
ja cię nie oceniam sory tylko piszę szczerze z czym mi się kojarzą zakolczykowani .

Gość gość
I kto tu spodziewał się jakiś braw? Po prostu podałam powód dla którego ten ksiądz uznał,że powinnam iść do bierzmowania ;) Jeśli mam tego kolczyka to tylko dlatego,że mi się podoba. Innym nie musi ;) Z resztą czy ta dyskusja tyczy się kolczyka?

Gość gość
nie musisz chodzić do kościoła ale dbaj o to, czego potrzebujesz nie wiem jak jest z Twoja wiarą ja ją po prostu mam - tak ot zawsze wierzyłam - blisko mi do tej sfery tak ogólnie choć nie chodzę do kościoła - raczej sporadycznie lub żeby się pomodlić nie znoszę kazań - dlatego unikam Mszy ale Msze gdzie modlisz się o uzdrowienie albo koronki do Bożego Miłosierdzia - mogą być czymś pięknym

Gość gość
jeśli nie chcesz iść do bierzmowania w tej parafii - wybierz inną np. Kościół Mariacki ;) albo dominikanów to jest o tyle ważne, że daje Ci czystą kartę na przyszłość, jeśli chciałabyś mieć ślub kościelny gdyby nie to, to darowałabym sobie bierzmowanie

Gość gość
Dalej wierzę chociaż czasem wydaje mi się,że po prostu już większość osób wierzy w Boga tylko dla tradycji. Prawie nikt nie przestrzega przykazań,ludzie zdradzają,kłamią,nie szanują. Nie rozumiem co stało się z tym światem. Chciałabym urodzić się w czasach kiedy ludzie nie byli tacy bezuczuciowi.

Gość gość
Właśnie niedaleko mojego miasta jest kościół do którego kilka razy w miesiącu przyjeżdża biskup i daje bierzmowania bez tych spotkań jak w gimnazjum. Oczywiście z drobną zapłatą. Planuję w końcu przystąpić do bierzmowania bo chciałabym w przyszłości mieć ślub. Tylko z tego względu. Teraz mam 18 lat,bez bierzmowania nie mogę iść na nauki przedmałżeńskie. Nie mogę tak zwlekać....

Gość gość
Właśnie niedaleko mojego miasta jest kościół do którego kilka razy w miesiącu przyjeżdża biskup i daje bierzmowania bez tych spotkań jak w gimnazjum. Oczywiście z drobną zapłatą. xxx a dlaczego "oczywiście"??? nie wiesz, że papież Franciszek zakazał pobierania opłat za sakramenty?

Gość gość
No to widzę następny przekręt kościoła :) Od znajomego zażyczyli sobie "drobnej" opłaty za właśnie ten sakrament :)

Gość gość
Za chrzciny dziecka natomiast brat musiał zapłacić sumie 150 zł.

po prostu się zraziłaś od złych doświadczeń to Chrystus powołał Kościół do życia jako instytucję, więc jeśli w Niego ktoś wierzy a nie podoba mu się postępowanie księży to jest co najwyżej antyklerykałem, a nie ateistą.

Gość gość
czasami trafia się na księży z powołania podobnie - czasami trafia się na takich lekarzy nauczycieli to tylko ludzie - w służbie (dlatego wymóg powołania)

Gość gość
Ale jeśli ktoś nie ma powołania to dlaczego się w to "pcha" ? Żeby zrażać innych do wiary? Znam masę ludzi którzy właśnie z powodu takich księży przestało wierzyć nie tylko w kościół ale i w Boga.

Gość gość
20 stycznia w Ostrowi Mazowieckiej ktoś zostawił dziecko w kościelnej kr/*UCHCIE. Znalazła je parafianka, która wychodziła z kościoła po pierwszej porannej Mszy Św. Dziewczynka jest zdrowa i czuje się dobrze. "Najważniejsze że nie zostało zabite już po urodzeniu."