Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co robic?pomocy

Polecane posty

Gość gość

Jestem w ciąży i jestem na umowie o prace która się kończy za miesiąc. Co robić? Powiedzieć dla szefa czy jeszcze nie? Boję się że nie przedłużą mi umowy. Pomocy

W przypadku zawarcia umowy na czas określony i zajścia w ciąże, umowa podlega automatycznie przedłużeniu do dnia porodu. Pracodawca nie ma jednak obowiązku dalszego przedłużania umowy po porodzie. Jednocześnie jeżeli przed porodem będziesz przebywać na zwolnieniu chorobowym zasiłek chorobowy będzie również przysługiwał do dnia porodu, do którego to zostanie przedłużona umowa. Ja z powodu ciąży zagrożonej od 6 tygodnia jestem na L4. Głowa do góry: -)

Gość gość
A który to tc?

nie moze cie zwolnic daj zaswiadczenie o ciązy i z automatu masz przedłuzona umowe do dnia porodu:) mnie teraz w grudniu sie skończyła ale w lutym rodze i przyszła mi juz umowa o przedłuzenie

Gość gość
Zwolnić nie może ale jesli umowa wygasa przed ukończeniem 12tc. nie muszą przedłużać umowy. Dlatego pytałam który to tc. i który tydzień będzie w momencie wygaśnięcia umowy.

Umowa ulegnie przedłużeniu, ale tylko jeżeli jesteś zatrudniona na umowie o pracę na czas określony lub okres próbny powyżej jednego m-ca. Poza tym ulegnie ona przedłużeniu jeżeli jej wygaśniecie miałoby nastąpić w 12 tc lub po tym czasie ciąży. I zostaje przedłużona do dnia porodu.

Gość gość
Jeszcze dokładnie nie wiem jak na razie polegam na teście bo wizyte u lekarza mam w następnym tygodniu. Ale to początek

Gość gość
Jestem zatrudniona na czas określony a ciąży dopiero początek. Dopiero robilam test a wizytę u lekarza mam w następnym tygodniu

Gość gość
No to póki co nic nie mów, bo najpewniej w momencie wygaśnięcia umowy nie będziesz się jeszcze łapać na automatyczne przedłużenie.

Gość gość
Dziękuję za pomoc :)