Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nauka języka

Polecane posty

Gość gość

Znam duzo słówek, oglądam telewizję i filmy anglojęzyczne z napisami w języku, w którym sie uczę, czytam gazety. Do tego momentu łapię i pojmuję rozumienie języka, ale jak ktoś zaczyna mówić w tym języku to się gubię. Zaczynam sobie tłumaczyc w głowie każde słowo i zanim zdąże ogarnąc jedno zdanie, dana osoba już mówi o czyms innym. Nie nadążam z tłumaczeniem sobie w głowie tego co oni mówią. Pytanie moje jest takie: dlaczego?!Co robię źle?

Gość gość
Ktos odpowie?

Gość gość
Moim zdaniem najlepsza metoda nauki jezyka, jest przebywanie w obocojezycznym kraju, gdzie na codzien jest sie zmuszonym do mowienia. A I tak nigdy nie bedziesz mowic jak osoba, ktora sie tam wychowala, akcent zawsze bedzie

Gość gość
Wlasnie jestem w kraju, ktorego jezyka sie ucze i dlatego tak mi zalezy na zrozumieniu tego co mowią. Pisałam juz, że nie nadążam z tłumaczeniem sobie tego co oni mówią albo ktoś mowi do mnie.

Gość hulahooop
Trzeba się jak najczęściej osłuchiwać z językiem: wiadomości, filmy czy piosenki wbrew pozorom dużo dają. Co do tłumaczenia i przetwarzania wypowiedzi to wiadomo, często rodzimi użytkownicy języka mówią szybko i nieco dla nas niezrozumiale, czasem ciężko łapać to w lot. Nie ma sensu skupiać się na każdym pojedynczym słowie, czasem, zwłaszcza na początku, zdołasz tylko wyłapać ogólny sens wypowiedzi i to jest już coś. A jakiego języka się uczysz, jeśli mogę spytać? :)

Gość gość
Niemiecki. Chodzi mi o to, że jak są złożone zdania to juz kompletnie sę gubię w rozumieniu tego. Z tym sensem to mam tak jak oglądam filmy bez napisów ale w rzomowach mi to nie wychodzi.Chyba brak mi jakiejś klepki....;).

Gość gość
ja też tak miałam, byłam osłuchana ale miałam jakąś blokadę w głowie i jak miałam coś odpowiedzieć to za dużo o tym myślałam i gubiłam wątek, dużo mi pomogło pójście do szkoły językowej (chodziłam do speak up), przez cały czas trzeba było gadać z native speakerami (Anglikami, Amerykanami), to było spore wyzwanie ale też przez to się otworzyłam i łatwiej mi było później jak wyjechałam do Stanów na wakacje do pracy

Gość rabatka
Jeżeli dużo oglądasz anglojęzycznych programów, to w końcu powinnaś załapać, co do Ciebie mówią. Gorzej jest z konwersacją, bo tą należy po prostu wyćwiczyć. A w tym pomoże tylko solidny kurs językowy.

Oglądanie rzeczywiście dużo daje, ale warto też zapisać się na dobry kurs. Ja ze swojego doświadczenia polecam empik school.