Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

tradycje weselne pomocy!:)

Polecane posty

Gość gość

Witam :) Jestem na etapie organizacji wesela (wstępnym etapie :)) Proszę Was abyście mi uświadomili jakie są tradycje weselne, co wypada zorganizować, czy daje się prezenty rodzicom chrzestnym? Czego Wy jako goście spodziewalibyście się po narzeczonych? Nie chcę palnąć jakiejś gafy więc proszę o porady :)

Gość gość
huczne wesele na ponad 100osób to już jedna wielka gafa

Gość gość
O polnocy mlodzi dziekuja rodzicom i wreczaja kwiaty kosze ze slodyczami. Jest piosenka dla rodzicow np cudzownych rodzicow mam i rodzice tancza z mlodymi w koleczku a reszta gosci robi duze kolo i tez tancza. Chrzesni na koniec czyli po poprawinach otrzymuja butelke wodki i ciasto w pudelku. Dla wszystkich gosci rowniez ciasto.

Gość gość
Żeby slub był późnym popołudniem, żeby wesele nie trwało dlugo. Żeby sala weselna nie była daleko oddalona od kościoła. Jeśli przewidujesz nocleg dla przyjezdnych gosci, to żeby mieli też zapewnione sniadanie. Żeby nie było dużo konkursow.

Gość gość
Bylam na weselu 180 osób ja chcrzestna bylo cudownie

Gość gość
Dziękuję za pomoc :) Wiem niestety że czasem rodzice chrzestni oczekują specjalnych podziękowań i prezentów, dla mnie to głupie bo w praktyce w ogóle nie występują przeważnie w naszym życiu. Jakie mieliście doświadczenia w tym temacie? I jeszcze jedno: co z usadzaniem gości? Wiem że teraz jest moda na podpisywanie miejsc ale nie jestem co do tego przekonana. Czy nie lepiej żeby poza oczywiscie młodymi, rodzicami i dziadkami wszyscy siedzieli jak chcą?

Gość Małajaaa
nie o północy podziękowania, tylko np. o 22, bo o północy są oczepiny. Podpisywać miejsca obowiązkowo, bo w praktyce wychodzi, że goście zostawiają po 1 miejscu wolnym między sobą, a potem ileś gości nie ma gdzie usiąść

Gość Małajaaa
chrzestnym można dać np. tylko po butelce jakiegoś alkoholu czy po bukiecie kwiatów (chociaż kwiaty są kłopotliwe, bo nie ma co z nimi zrobić), rodzicom daje się większy prezent (kosz upominkowy, wyjazd do spa czy zaproszenie do restauracji)

Gość gość
dobra orkiestra rżnie całą noc. Pannę młodą

Gość gość
U nas mialy byc podpisy ale zrezygnowalismy bo zeby tak zrobic trzeba wiedzieć kto z kim chce siedzieć. Jesli jestes przekonana kto z kim to tak jeśli nie to nie. U nas bylo podziekowanie przed oczepinami. Orkiestra podpowie wam kiedy co bo z nimi uzgadniacie. Tak jak wybór piosenku do pierwszego tanca czy jakie zabawy na oczepiny

Gość gość
na każdym etapie planowania wesela bardzo pomocny jest serwis http://www.gdziewesele.pl/ znajdziesz tam wszelkiego typu sługodawców którzy sprawią, że Twoje wesele będzie niezapomniane;)