Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy można dać psu do polizania podrażnienie po depilacji?

Polecane posty

Gość gość

niby psia ślina leczy rany czy coś takiego zadziała?

Gość gość
ślina psa zawiera substancje antybakteryjne, ale specjalnie nie dawałabym mu do polizania podrażnień

Gość gość
chodzi o pitryne?

Gość gość
mozna

Gość gość
ja daje i zawsze się goi szybciej

Gość fanka_noxelii
Ja to robię za każdym razem jak moja idolka! Jest super!

Gość gość
Czytałam kiedyś dyskusję na jakimś forum właśnie o tym tzn. o działaniu psiej śliny na rany i zdania były podzielone.

Gość gość
pies ma co najwyżej w ukladzie pokarmowym bakterie, w jelitach i żołądku. A pysk psa jest jednym z najbardziej sterylnych miejsc na świecie, psia ślina ma działanie antybakteryjne i kojąco-łagodzące dla tego rany goją się szybciej. Oczywiście najlepiej ta ślina działa u psów, u ludzi już trochę słabiej dlatego lepiej używać wody utlenionej i jakichś kremów gojacych, ale jak się nic nie ma w domu, to mozna dać się polizać psu, nie zaszkodzi a na pewno pomoże chociaż trochę

Też słyszałam wiele opinii. Nigdy tego nie próbowałam. Ale mówimy tutaj o świeżych ranach, czy bardziej bliznach?

Gość gość
psia ślina zawiera penicylinę, która jak wiadomo jest antybiotykiem bakteriobójczym. Jednak tej penicyliny są w ślinie doslownie śladowe ilości, dla psa wystarczające ale dla człowieka niekoniecznie, chociaż zdarzają się przypadki, ze komuś wygoiła się rana bo pies ją polizał.

Gość gość
jak chcecie złapać tężec to śmiało :) ślina ma właściwości antybakteryjne, ale oprócz tego mnóstwo bakterii obych florze człowieka. choroby weneryczne psy bardzo łatwo przenoszą między sobą i mogą zarazić człowieka. o tężcu w szkole nie słyszały?