Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co podac na niedzielny wystawny obiad?

Polecane posty

Gość gość
cd (uznali mnie a spam...;( ) Drugie danie, które jest genialne i proste to cielęcina duszona z cebulą. Robiłam niedawno. cdn

Gość gość
linka do cielęciny nie podam, bo chyba stąd ten spam. Ale wpisz sobie cielęcina duszona w cebuli na stronie (bez spacji) kuchania babci gramoki - buni na blogspocie com

Gość gość
Co do dodatków może być naprawdę dobry ryż, dodatkowo np. z dzikim (fajnie wygląda). Ziemniaki raczej gotowane do pieczonego mięsa (do gotowanego wzięłabym pieczone/smażone), tak będzie lżej dla żołądka. Jeśli chcesz coś lodami spróbuj ciepłą szarlotkę.

Gość gość
Twoja propozycja autorko to nie jest żaden wystawy obiad

Gość gość
Dla jednych wystawny, dla innych nie. Ja polecam cielęcinę, albo tego indyka na soli, bo danie jest naprawdę nieziemskie i proste.

Gość gość
a jaki to wystawny obiad według was?

Gość gość
Sernik na zimno jest pyszny z cieplym sosem malinowym :p

Gość Karol_32
Może mięso w wytrawnej marynacie? Ja robię taką na czerwonym winie - wytrawnym albo półwytrawnym, które łącze z ziołami (wg uznania i smaku), musztardą i dżemem porzeczkowym (najbardziej lubię taki z czarnej porzeczki, Stovit). Dobrze się sprawdza na bardziej wyrafinowanych obiadkach, kiedy np. zapraszasz teściową. :P Moja była zachwycona.

Gość gość
a gdzie zupa? "obiad bez zupy to obiad do du*py, a sama zupa to nie obiad tylko du*pa" :-) zrobiłabym jakąś zupę krem, a sałatki/surówki podała do indyka a na deser tiramisu (mogę podać przepis- trochę babrania jest, ale efekt świetny, robi się dzień wcześniej szarlotka z lodami i sernik- to typowe ciasta knajpiane

Gość gość
Az sie głodna zrobiłam. :0 Może oprócz ziemniaków podać również kluski? A zupy nie będzie?

Gość gość
Pieczone ziemniaki, losos z grilla zraszony maslem czosnkowo-ziolowym, salata lodowa po szwedzku czyli slodkim winegretemm. na przystawke salatka z burakami i serem feta

Gość gość
Jak dla mnie najlepszym obiadem jest podanie steku (dobra wołowina to podstawa - najlepiej z dobrej ubojni, np. http://cezan-ubojnia.pl/). I do tego ziemniaczki pieczone, albo piure. Z sałatka mozna wtedy poszaleć. Dobry stek naprawdę robi robotę i jest bardzo wykwintym daniem,

Gość magda906
Moim zdaniem kurczak a do tego ziemniaczki i surówki z rożnych warzyw. Ja zawsze sadzę w ogródku własne a potem lato i jesień mam duże pole do popisu co do sałatek. Jak by ktoś też chciał tak zrobić to polecam zerknąć sobie na: http://florexpol.eu/235-cebula tam znajdziecie wiele fajnych nasion