Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

gramatyka jezyka polskiego pomoc w okresleniu wypowiedzii

Polecane posty

Gość gość

"Znak w postaci kropek" Czym jest ta wypowiedz, zdanie, rownowaznik, wyodrebnienie? Tylko nie smiecic mi tematu wywodami ze nie logiczne, nie wiesz, nie odpowiadaj

Gość gość
A moze zawiadomienie?

Gość gość
już jeden temat założyłaś, myślisz, że im więcej tym większa szansa, że Ci ktoś odpowie? Jak napisałam, równoważników zdania się nie rozkłada tak jak zdań

Gość gość
wydaje mi się że równoważnik, ale głowy nie dam :)

Gość gość
Nie zauwazylemm twojej odpowiedzi z tym rownowaznikiem bo zamknalem temat, to w takim razie rozloz go gramatycznie

Gość gość
przecież ci napisałam że nie wydaje mi się żeby równoważniki zdania w ogóle się rozkładało. rozbioru dokonuje się na zdaniach, a równoważnik zdania nie jest zdaniem. jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi, ale pierwsze słyszę żeby rozbierać równoważnik.

Gość gość
Niech ktos sie kompetentny wypowie. UP

Gość gość
Tez sadze,ze to rownowaznik zdania,bo kierujac sie pytaniem "czym jest ta wypowiedz" a wypowiedz to wypowiedzenie,a wypowiedzenie bez orzeczenia to rownowaznik zdania.

Gość gość
Widze ze wypowiadaj sie osoby ktore nie maja bladego pojecia na temat gramatyki, bo wypowiedzenie to tez zawiadomienie. Pytanie czy zawiadomienie lub rownowaznik da sie rozlozyc gramatycznie lub logicznie

Gość gość
Jest to równoważnik zdania, jako, że nie występuje w nim orzeczenie, czyli w dużym uproszczeniu czasownik. Ala SZUKA psa - zdanie Ala i pies - równoważnik zdania

Gość gość
Jestem kompetentna, ale dopuszczam że EWENTUALNIE mogę się mylić, dlatego napisałam żeby mnie ktoś poprawił jak coś. A bardziej kompetentnej osoby ode mnie to raczej tu nie znajdziesz, chyba że na kafe przesiadują profesorzy i doktoranci z polonistyki. Może dla odmiany zacznij się uczyć i uważać na lekcjach/zajęciach to nie będziesz musiał rozpaczliwie szukać pomocy na forum i jeszcze wymagać kompetentnych wypowiedzi w miejscu w którym 90% osób nie wie co to jest np. predykacja.

Gość gość
Poszukaj sobie i pokombinuj sam/a ...a .nie obrazaj innych!

Gość gość
Dobra w takim razie rozbierze ktos gramatycznie zdanie "Na drodze stoi znak w postaci słupka". Czekam na odp

Gość gość
stoi - orzeczenie znak - podmiot na drodze - okolicznik miejsca w postaci - też okolicznik miejsca słupka - dopełnienie innych pomysłów brak

Gość gość
Znak - podmiot stoi - orzeczenie na drodze - okolicznik miejsca w postaci słupka - przydawka przyimkowa (wyrażenie przyimkowe)

Gość gość
a w pierwszej wersji napisałam, ze to przydawka i zmieniłam :) na pewno jest to przydawka? pytanie: jaki? w postaci słupka, tak?

Gość gość
"w postaci" to nie jest okolicznik miejsca, bo tu nie chodzi o to, że znak znajduje się w postaci, tylko o to, że słupek występuje w charakterze znaku, więc jest to jak napisałam wyrażenie przyimkowe "w postaci słupka" słupka - nie może być dopełnieniem, bo dopełnienie jest przedmiotem czynności wyrażonej czasownikiem, a tutaj nie ma żadnej czynności, która jest wykonywana na przedmiocie, jakim jest słupek.

Gość gość
No tak, ewentualnie można by powiedzieć, że "w postaci" jest przydawką, a jeszcze do tej przydawki "słupka" jest przydawką dopełniaczową, ale nie ma czegoś takiego jak przydawka przydawki więc ja bym nadal utrzymywała, że całość "w postaci słupka" jest przydawką.

Gość gość
jak sie nie znasz to sie nie udzielaj, widze pleciesz co popadnie a wiedzy zero

J,polski ma bardzo zlozona gramatyke:))kto sie nie uczyl podstaw w szkole tak jak ja musi czasami robic bledy:))mnie w domu rodzinnym uczono mowy:)z pisownia u mnie nie najlepiej:))lecz ortograficznych bledow nie robie;))Jak rodowici bracia:))POLACY.....ale jak sie czyta rodowitych ziomkow to jestem dumna ze znajomosci j.polskiego:))

fajnie byloby zeby rozsadna osoba czasami poprawiala moje Bledy jezykowe:))PL