Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

odroczenie do pierwszej klasy

Polecane posty

Gość gość

witam . chciałabym zapytać mamy jak wygląda odroczenie dziecka do pierwszej klasy ? jak to wygląda "od wewnątrz" ? z tego co wiem muszę udac sie do poradni pedagogiczno-psychologicznej , ale nie wiem ile to trwa . może ktos podpowiedzieć ? dziekuje

Gość gośćkp
mnie tez to inetersuje ale ja mam dziecko ur w 2 polowie roku wle slyszalam, ze to tez można zalatwic. Mój syn jest teraz w zerówce ale jest 5 latkiem i boje się, ze sobie nie poradzi. Tez chce go odroczyć. Slyszalm, ze to długo trwa i trzeba już od września to zalatwiac.

Gość gość
wiesz co to jesteśmy w tej samej sytuacji , ja działam od wtorku . koleżanki znajoma odraczała swojego syna i będę wiedzieć wszystko od podstaw. też sie obawiam czy nie za późno zacznę ale warto spróbować . w końcu chodzi o nasze dzieci. jeśli jesteś zainteresowana to napiszę we wtorek ile to mniej więcej trwa i gdzi trzeba uderzyć najpierw.pozdr

Gość gość
Jest nas więcej , piszcie dziewczyny bo z opowiadania mojej sąsiadki która jest z-ą dyrektora naszej szkoły, nauka w klasie gdzie są 6- latki to porażka , a niestety w 4 klasie materiał jest ten sam do opanowania

Gość gość
witajcie już wiem pokrótce jak to się załatwia: - idziemy z dzieckiem do poradni pedagogiczno-psychologicznej i składamy wniosek o przebadanie dziecka pod kątem gotowości podjęcia nauki w szkole ( mnie poinformowano że są rejonizacje takich poradni więc dowiedzcie się jak to wygląda u was) - pani wyznacza termin i na badanie i tu jest różnie z tymi badaniami bo jeśli dziecko np. ma wadę wymowy to dochodzi jeszcze laryngolog i wtedy jest więcej tych wizyt , a może być tak że skończy się na jednej ( choć nie wiem jak ktoś po jednorazowej wizycie może stwiedzić czy moje dziecko nadaje się do szkoły czy nie ) - czekamy na odpowiedz - z odpowiedzią idziemy do szkoły (u nas rejonizacja) i tu nie jestem pewna ale chyba znowu składamy jakiś świstek do pani dr. szkoły o odroczenie dziecka tyle się dowiedziałam , działam od jutra.ach zapomniałabym dzwoniąc do pani z tego ośrodka zapytałam czy nie działam za późno to pani powiedziała że jest to dobry moment.

Gość gość
sorka wkradł sie błąd nie laryngolog tylko logopeda :)

Gość gość
Moja 6-latka chodzi do pierwszej klasy i ucza sie rzeczy ktore w tym samym czasie ma klasa 2. Moja corka daje sobie rade ale inne dzieci nie umieja nawet czytac.

Gość gość
witajcie jestem totalnie skołowana i nie wiem co robić czy faktycznie ją odraczać czy też nie . jeśli chodzi o stan intelektualny dziecka to myślę że spokojne da radę natomiast nie wiem czy psychicznie jest no to gotowa. bo jeśli ją odroczę to kolejny raz będzie przerabiać ten sam program , ta sama pani , te same książki więc dle niej nie będzie to żadna nowość i o to chodzi żeby nie stanęła w miejscu bo nic noiwego się nie nauczy. z tego co wiem przez pierwsze miesiące powtarzany jest program z zerówki. więc żadnego podania na razie nie składam muszę to przemyśleć.

Gość gość
no i przemyślałam byłam przed chwilą złożyć wniosek . nie będę skracać dziecku dzieciństwa tylko dlatego że uchwalono taką ustawę.

Gość gość
jeśli masz pytania jak załatwić formalności odroczenia napisz: koanne@wp.pl

Gość gość
Ja swoje dziecko poslalam rok wcześniej do szkoły jak jeszcze tej ustawy nie było. Po mimo ze dziecko było zdolne pani psycholog nie chciała się zgodzic mówiąc ze skracam dzieciństwo i robie mu krzywde. Wizyte taką samą odbylam w innym miescie udawadniajac ze dziecko jest zdolne i gotowe do nauki. Dzis dziecko ma 15 lat i mowi mamusiu jak to dobrze ze mnie dalalas wcześniej bo szybciej skoncze szkole no i kolegow i kolezanki mam wspaniale. Dziecko jest szczęśliwe jego srednia to 4,6 Nie nastawiajcie się ze wasze dzieci nie dadzą rady byc moze wasze jest uzdolnione i moze spokojnie rozpocząć nauke. Powodzenia

Gość gość
Witajcie zlozylam wniosek (pisalam o tym wczesniej) i pani zadzwonila do mnie po kilku dniach na u owienie sie na wizyte i na poczatku lutego mamy isc do poradni. Szczerze powiem wahalam sie do ostatniej chwili , ale teraz wiem ze nie mam czego zalowac.fakt moja corka jest dobrze rozwi ieta intelektualnie ale do tego dochodzi jeszcze astma i alergia, dopiero ood 3m-cy mamy sytuacje opanowana. Wiec nie chcialabym zmarnowac 2 lat leczenia dziecka.