Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

uzasadnione l4 ?!

Polecane posty

Gość gość

ja jestem w 8 tyg ciazy i lekarz zaproponowal mi l4 do konca ciazy - 2 razy mialam krwawienia, o wymiotach nie wspomne + ciezkie warunki pracy (praca w nocy i na wysokosci, noszenie anten- kazda po ok. 10 kg) itp.. czy to jest uzasadnione?

Gość gość
Przecież to lekarz wie czy jest uzasadnione czy też nie. A poza tym L4 i tak co miesiąc będzie ci przedłużać więc czego się boisz?

Gość gość
kontroli z zus... przeciez oni poluja na wszystkich. ponoc wysylaja do swojego lekarza...

Gość gość
Kobietom w ciazy nie wolno w nocy pracować.

Gość gość
to praca jest raz w nocy, raz w dzien, czasami dzielone 4h w nocy - 6 h przerwy i znowu 4 godz.

Gość gość
A czemu mieliby się ciebie czepiać? Skoro pracujesz i są podstawy do L4 to nie maja o co. Chyba, że dopiero co zaczęłaś pracę i od razu poszłaś na zasiłek. Ale w takiej sytuacji raczej sprawdzą czy faktycznie pracowałaś przede wszystkim i czy zatrudnienie nie było fikcyjne.

Gość gość
wczesniej pracowalam caly rok, pozniej mialam 2 mc przerwy (staralam sie o bon z urzedu) i przed l4 minely 4 mc od podjecia nowej pracy.. ciaza w ogole nie planowana (zreszta 2 ciaza po 4 latach) wpadka po prostu.

Gość gość
oczywiście że tak ja jestem od 7 tc na zwolnieniu- praca w biurze ale stresująca. W domu mam 4 letnie dziecko. Pierwszą ciąże poroniłam min przez pracę

Gość gość
nie słyszałam żeby zus ciężarne sprawdzał

Gość gość
sprawdzają i owszem. Mnie gin mówił o kobiecie do której ZUS przyszedł na kontrolę w dniu kiedy pojechała rodzić. Potem musiała iść wyjaśnić swoją nieobecność w czasie kontroli.

Gość gość
Obawiam się po prostu że będę musiała się odwoływać i zostanę bez środków ... Ze spokojem w stanie błogosławionym być nie można - bo ZUS kontroluje.

Gość gość
zus tylko stresuje

Gość gość
Pzeciez mialas krwawienia. Krwawienia to nie jest normalka. Ja jestem na zwolnieniu od 8 tyg. Wyladowalam w szpitalu z krwawieniem i nawet nie pomyslalam zeby wrocic dopracy a w szpitalu nawet nie pytali czy chce. Na zwolnienie i juz. No moze i po jakims miesiacu moglam wrocic ale po co im taki pracownik ktory i tak znow pojdzie na zwolnienie. Ja ciagle plamie i takie tam. Balabym sie do pracy chodzic. I nie ze wzgledu na stres a fizyczne wyczerpanie. I w nosie mam co ewentualnie powie zus.

Gość gość
Przeczytaj, co napisałaś, i zadaj sobie jeszcze raz to samo pytanie...

Gość gość
idz do pracodawcy powiedz ze jestes w ciazy niech ci zmieni stanowisko pracy na odpowiednie , na boga nie wolno ci robic takich ciezkich prac !

Gość gość
Zwolnienie dostaje sie od wizyty do wizyty, nie można na całą ciążę wystawic

Gość gość
oczywiście że ZUS kontroluje ciężarne. Przyjaciółka też była od początku na l4 i nagle miesiąc przed porodem zawitały panie z ZUS. Ale poprosiły tylko o podpis i tyle. Powiedziały że sprawdzają czy się nie pracuje lub remontuje domu np na l4. A co do zasadności zwolnienia to lekarz wie najlepiej, czy powinnaś je dostać czy nie. Jeśli Ci zaproponował to widocznie są wskazania a ty się nie zastanawiaj, bo masz ciężką fizyczną pracę.

Gość gość
Tak.

Gość gość
jak na wysokosci i dzwigasz, poza tym nocki i jeszcze krwawilas to uzasadnione jak najbardziej, mnie lekarz tez wysylal na zwolnienie szybko a ja nie chcialam bo dawalam rade w pracy potem po 20 tyg niestety musial byc pessar i leki rozkurczowe tak wiec zalowalam ze nie zaugfalam do konca lekarzowi i nie poszlam na zwonienie od poczatku

Gość gość
Myślę , że tak.

Gość gość III ona
Zastanawiam sie, czy ty w ogóle powiedziałaśw pracy, że jesteś w ciąży? Dałaś zaświadczenie lekarskie o ciąży? Chyba nie, bo jest ustawowy zakaz zatrudniania kobiet w ciąży w porze nocnej i nie ważne ile godzin. Nie wolno ani 1 godziny! Nie wolno dźwigać. Pracodawca ma obowiązek przenieść pracownicę w ciąży do innej pracy jeśli ta dotychczasowa jest zagrożeniem dla ciąży. I na pewno każdy pracodawca tak zrobi, bo ma taki obowiązek, ale przede wszystkim to on musi o ciąży wiedzieć.

Gość gość
no pewnie, jeszcze się pytasz ?

Gość gość
a czemu nie? Jeżeli masz cięzką fizyczną pracę, to oczywiście że możesz iść na zwolnienie. Wszystko zależy od tego jak się czujesz. Ciąża to szczególny czas i wymaga szczególnej opieki. Przy czym nie choroba oczywiście ;P

Gość gość
Przy tego typu pracy myślę że tak.

Gość gość
gdzie te odpowiedzi?!

Witam. Nie jestem lekarzem i wątpię aby oni przesiadywali na kafeterii no ale skoro on widzi ku temu podstawy to tak zapewne jest. To jedynie komisja lekarska po zbadaniu pełnej dokumentacji i przeprowadzeniu nowych badań mogła by się wypowiedzieć na temat zwolnienia. Radzę więcej wiary w swojego lekarza a jak masz jakieś uwagi co do niego to szybko go zmień. Pozdrawiam i co to za temat na kefeterii

Gość gość
CIAZA nie jest choroba! do roboty leniu .