Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak odnalezc dokumenty?

Polecane posty

Gość gość

Witam, Moj pradziadek mial niemiecki paszport. Ten dokument jest mi bardzo potrzebny, ale w ciagu tylu lat niestety zaginal w rodzinie, lub tez zostal po prostu wyrzucony. Samego paszportu wiem, ze nie odzyskam, ale chociaz dokument potwierdzajacy ze taki paszport zostal dla niego wydany. Pani w ambasadzie nie chcialo sie ze mna rozmawiac, burczala - jak na urzedniczke przystalo. Moze ktos z Was mial podobny problem z odnalezieniem dokumentow po przodkach. Dowiedzialam sie tyle ze jest to mozliwe, ale proces odgrzybiania dokumentow w archiwum jest b.kosztowne. pieniadze juz nie graja roli. Prosze tylko o pomoc co gdzie i jak. Z gory bardzo dziekuje. Przeciez na pewno gdzies jest wpis o przyznanie paszportu.

Gość gość
Poszukaj w miejscu urodzenia dziadka, może tam maja jakieś archiwum ;)

Gość gość
to pani w ambasadzie trzeba było powiedzieć, żeby poprosiła swojego przełożonego. Od tego jest, żeby udzielać takich informacji

Gość gość
Bede probowala dalej. Zadnych innych dokumentow nie ma. Ksiazeczki wojskowej nie ma bo dziadek nie byl w wojsku w niemczech, nie chodzil tam do szkoly, wiec swiadectw tez nie ma, nie sluzyl w luftwaffe lub czyms podobnym, nie byl wpisany na volksliste. Tylko ten paszport byl. Wydany przez III rzesze. Moze generalny konsulat we wroclawiu mi pomoze.