Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak wygladaja przygotowania do cc?

Polecane posty

Gość gość

Czy robia jakies badania zanim poloza na sale operacyjna? Cewnik wkladaja przed znieczuleniem i kiedy ga wyciagaja? I czy na stole operacyjnym lezy sie calkiem nago czy daja jakas katane w szpitalu?

Gość gość
Ja przed wjazdem na sale operacyjna dostalam dwie kroplowki, cewnik( pielegniarka wyjela go na drugi dzien, przed pierwszym wstaniem z lozka, jakies 9 godzin po cc). Do operacji jednorazowy fartuch, podczas cc podwiniety byl.

Musiałam się stawić 2 dni przed planowanym cięciem. Wtedy miałam robione usg,kilka razy ktg,badanie moczu i krwi. 2 godziny przed cięciem lewatywa , kąpiel , potem 2 kroplówki i założenie cewnika . Na salę szłam w ich koszuli (wielokrotnego użytku ) . CC miałam o 7 rano a mogłam wstać dnia następnego ok 14 i wtedy też został cewnik wyciągnięty.

Gość gość
Dziewczyny dobrze pisza. Ja pamietam najbardziej dezynfekcje krocza przed cc. Matko, jak to pieklo.

Gość gość
U mnie było trochę inaczej,dzień wcześniej miałam pobieranie krwi i ktg,na drugi dzień z samego rana przed cc raz jeszcze podłączyli mi ktg,później lewatywa,znieczulenie już na stole,cewnik założyli jak tylko zaczelo działać.p

Gość gość
przed założeniem cewnika dezynfekują krocze :) ja trafiłam na cc "z ulicy" tzn. przyjechałam przed terminem, ale ze skurczami ale zdążyli mi faktycznie pobrać krew, mocz i podać kroplówki i antybiotyk i oczywiście lewatywa :) no i mój błąd bo nie byłam "przygotowana" i położna potraktowała mnie żyletką, do zera po całości i na to spryskała jakimś pieroństwem dezynfekującym. teraz mam nauczkę na ewentualną przyszłą ciążę- bez depilacji nie wychodze z domu

ja mam cc 24 lutego i tez sie zastanawiam jak to bedzie wyglądac,to jezeli termin cc mam 24 to z tego co piszecie musze wstawić sie w cześniej np.23?

Gość gość
Mi moj powiedzial ze nie ma sensu zebym przyjezdzala dzien wczesniej chyba ze tak bardzo chce spedzic niepotrzebnie noc w szpitalu.

aha to pewnie róznie jest,a dowiem sie na nastepnej wizyci bo mamy rozmawiac na ten temat:) i mam nadzieje ze cewnik mi załoza jak juz mnie znieczula,bo przy 1 dziecku musieli szybko mnie ciąć i wkładali przy bólach porodowych i bolało strasznie:/

Gość gość
Z tym cewnikiem to roznie. Niektorzy mowia ze boli inni znow ze nic nie boli. Przekonam sie na wlasnej skorze.

Gość wifigdańsk
jejku dezynfekcja krocza?? brzmi makabrycznie. autorko nie martw sie. ja tez mialam cc i to " z ulicy" czyli zupełnie nieplanowane. nie pamietam zebym miala jakas dezynfekcje ,hm? w sumie to co do postepowań lekarzy to wpsominam nawet mile, przyszedł jeden,poprosił o podpisanie zgody,podpisałam,zaraz mnei gdzies przewiezli,dali igłą po kregosłupie,zapytali czy cos czuję i uprzedzili ze beda mi dretwiec nogi i rzeczywiscie dretwiały,jedyne zle to mialam czucie przy cięciui zaczelam się wydzierac,dali mi gaz rozweselający i juz nic nie bolało. nie pamiertam momentu zakladania cewnika ani zadnej decynfekcji,cewnik sam mi wypadł na drugi dzien rano i pielegniarka nie musiala mi juz go wyjmowac.tak ze w sumie wszystko ok i nie ma się co bać.

Gość gość
Baby, nie dezynfekcja krocza tylko brzucha, podbrzusza i wzgorka. Nic nie pieklo, przyjemny chlod

Gość gość
ja tam wiem, gdzie mam brzuch a gdzie krocze i wiem też gdzie mi w danym momencie grzebali ;) może to kwestia szpitala i przyjętych na danym oddziale zasad/wytycznych ordynatora, ale miałam dezynfekowane wszystko-wszystko. a cewnik założony jeszcze przed podaniem znieczulenia, w zabiegowym, zanim mnie na salę operacyjną zabrali