Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak się nauczyć jeździć samochodem? Proszę o rzetelne rady.

Polecane posty

Gość gość

Zdałam prawo jazdy na nowych przepisach za pierwszym razem, co prawda po dokupieniu 33 h dodatkowych. Niestety teraz zwyczajnie nie potrafię jeździć. Mam dokument ale umiejętności brak. Jak już jadę to z Tatą albo Chłopakiem i niestety robię masę błędów. Trochę się stresuję ale to nie jest przyczyna. Powodem jest to, że nie potrafię skoordynować wszystkiego naraz (zmienianie biegów, patrzenie w lusterka, rozglądanie się na sytuację na drodze i nie widzę znaków!). Często nie wiem gdzie mam skręcić itd. Piszę niestety prawdę. Czy Wam też się tak zdarzało w początkach? że nie widzieliście niektórych znaków albo nie wiedzieliście kto ma pierszeństwo itd. ?

Gość gość
Na początku tez tak mialam teraz po kilku latach jazdy zastanawiam się jak mogłam być taka nierozgarnieta przecież to takie proste. Musisz jeździć czesto narazie na niedużych odcinkach i na znanych trasach za miesiąc dwa będziesz dochodzic do wprawy i dasz rade jezdzic dalej ogarniajac znaki zmiane biegów i kontrolowanie sytuacji na drodze. Młodzi kierowcy tak mają

Gość gość
to nie mysl o innych rzeczach tylko o prowadzeniu samochodu. Skoncentruj sie tylko na jezdzie. Postaraj sie pojezdzic z ojcem i twoim chlopakiem I Niech na ciebie nie narzekaja ze jestes pokraka.powodzenia:-)

Gość gość
Jedyny sposób to... Jeżdzić. Jak najwięcej.I dobrze by było gdzieś w spokojnym terenie, żebyś nauczyła się podstawowej rzeczy.Tzn tego, że czynności typu zmiana biegów, operowanie sprzęgłem, gazem, kierownicą musza odbywac się automatycznie bez udziału myślenia.Myślenie zostaw do tego co się dzieje na drodze.

Gość gość
Ja zdałam co prawda za 3 razem, ale zawsze miałam dryg do tego, uwielbiam jeździć i nigdy nie miałam takich problemów jak Ty. Już jako 15 latka jeździłam po wioskach, w wieku 17 lat miałam prawko, w wieku 18 lat prowadziłam sama auto do Anglii. Czasem są ludzie którzy nie powinni prowadzić aut, ale jeśli czujesz że to lubisz, to po prostu jak najwięcej jeździj oczywiście z kimś z boku.

Gość gość
Dziękuję za rady. Ja sama jest tak zła na siebie, że sobie nie wyobrażacie. Wszystko w życiu zaliczalam na najlepsze oceny, zazwyczaj szybko się uczę a tutaj kompletna porażka! Ja naprawdę z chęcią by ćwiczyła tylko, że bardzo się boję że spowoduję wypadek (wiem, że to teoretycznie obawa każdego kierowcy ale u mnie szanse na to są naprawdę realne). Wolicie nie wiedzieć co wyprawiałam za kierownicą:(((( Wiem, błędne koło.

Gość gość
gość dziś Ja zdałam co prawda za 3 razem, ale zawsze miałam dryg do tego, uwielbiam jeździć i nigdy nie miałam takich problemów jak Ty. Już jako 15 latka jeździłam po wioskach, w wieku 17 lat miałam prawko, w wieku 18 lat prowadziłam sama auto do Anglii. Czasem są ludzie którzy nie powinni prowadzić aut, ale jeśli czujesz że to lubisz, to po prostu jak najwięcej jeździj oczywiście z kimś z boku. x :D to tylko świadczy, że ten system jest chory :D

Gość gość
Dostałaś dobre rady. Dam ci jeszcze jedną. Masz problem ze zmianą biegów? Mylą ci się przełożenia? Wsiądź do auta, nie ur******aj go i ćwicz na sucho. Po prostu całą sekwencję od luzu, przez wciśnięcie sprzęgła, wrzucenie jedynki, zdjęcie nogi ze sprzęgła, aż do piątego biegu, czy ile ich tam masz i znów do jedynki. Tak, jakbyś normalnie jechała, tylko bez stresu, bo stoisz. Powtarzaj i powtarzaj, aż będziesz to robiła automatycznie. Wówczas łatwiej skupisz się na drodze, gdy ruszysz.

Gość gość
Kup samochód z automatyczną skrzynią biegów i po kłopocie. Ze też chce się ludziom "patykiem rzucać". Kota można dostać.

Gość gość
Jeszcze jedna rada. Bo przypomniała mi się koleżanka, przez którą nie wjechaliśmy o mało w ścianę. Ona też miała prawko, a ja jeździłam obok, bo ona czuła się niepewnie. Ale zamiast patrzeć przed siebie, chodzi mi że na sytuację na drodze, to ona rozglądała się zwykle , czy nie idzie ktoś znajomy, a nóż widelec ją zobaczy że ona kieruje, taki prestiż :D No i raz jak się zagapiła i zamachała, to w ostatniej chwili odbiłam kierownicą. Tacy ludzie akurat nie powinni byc kierowcami.

Gość gość
Jako 15 latka jezdzilas po wioskach? Patologia. Gdzie matka i ojciec?

Gość gość
Może jednak zrezygnuj z tego prawka jeśli nie czujesz się pewnie. Niech Cię chłopak zabierze w mało uczęszczane miejsce i tam poćwicz gdy poczujesz się pewnie problem minie. Taki nierozgarnięty kierowca stwarza większe zagrożenie niż nie jeden po alkoholu

Gość gość
Tak, jako 15-latka jeździłam po wioskach, bo bardzo chciałam nauczyć się jeździć. Gdzie matka, ojciec? Byli bardzo zadowoleni że zamiast latać na dyskoteki i upijać się piwem , to chciałam nauczyć się czegoś pożytecznego.

Gość gość
Jedyna rada to dużo jeździć. Ja musiałam pojeździć tak z rok, żeby poczuć się pewnie.

Gość gość
Ciotka kto ci te prawo dal zdac? Ja bym cie do pola ciagnikiem niepuscil:-)