Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Macierzyńskie PROSZE O POMOC z krusu czy z zusu

Polecane posty

Gość gość

słuchajcie mam problem. Mieliśmy z mężem starać sie o dziecko w tym mieisącu ale że dostałam pracę w sklepie na stanowisku mięsnym postanowiliśmy odłożyć to na sierpirń wrzesień bo tak sobie pomyśląłm między innymi że nie będę bardzo mogła co robić a w lecie mam grzędy do plewienia koszenie trawy itp moze i mogła bym o robić ale jak zajdę w ciążę to będę się starała jak naj mniej robić ponieważ 1 ciążę poroniłam 2 przebiegała w miarę ok ale była zagrożona i od 23 tyg praktycznie leżałam więc w ziemie będe miała ""luz" :) Ale nie o to chodzi.. tak jak wspominałam zaczełam pracować to co że w sklepie na stanowisku mięsnym ale podoba mi się praca z ludzmi. Opłacam sobie krus od 2 mieisęcy. zaczełam pracować tydzień temu dostałam umowę o pracę do końca marca. I jeeli mnie wywalą to wrócę spowrotem na krus a jeśli nie to będę dalej pracowała ale tak jak mówiłam w sierpniu chcemy się postarać o 2 dziecko i czy będe miała jakieś pieniądze z zusu ? czy to będzie zależało od tego jaką będę miała umowę ? czy jeśli będę nadal w krus to ile muszę być ubezbieczona by dostać potem pieniądze za zwolnienie ? albo macieżyskie ? ile jest pieniędzy z zusu za zwolnienie ?

Gość gość
co do Zus to musisz mieć umowę o pracę albo zlecenie ale z opłacanymi składkami aby mieć prawo do zwolnienia a potem do macierzyńskiego. umowa na czas określony kończąca się po 12tc przedłuża się automatycznie do dnia porodu. Zwolnienie jest płatne 100% średniego wynagrodzenia z 12 miesięcy albo za faktyczne pełne miesiące kalendarzowe. http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=429 A co Krus i macierzyńskiego: "W przypadku rolników ubezpieczonych w KRUS na wniosek (dobrowolnie) zasiłek ten przysługuje, jeśli okres podlegania temu ubezpieczeniu wynosi co najmniej rok bezpośrednio przed wystąpieniem zdarzenia uzasadniającego nabycie prawa do tego świadczenia (tj. np. przed porodem). Do wymaganego rocznego okresu ubezpieczenia nie wlicza się okresów podlegania innemu ubezpieczeniu społecznemu, nawet gdy zainteresowany nie nabył prawa do analogicznego świadczenia z tego ubezpieczenia." http://www.krus.gov.pl/zadania-krus/swiadczenia/swiadczenia-z-ubezpieczenia-wypadkowego-chorobowego-i-macierzynskiego/zasilek-macierzynski/