Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Karolcia_D

samoobrona dla kobiety: paralizator czy gaz ?

Polecane posty

Gość gość
Nigdy nikogo nie ostrzegajcie, że chcecie się bronić !!! To, że macie coś do samoobrony ma być dla napastnika niespodzianką. Masz tego użyć i uciekać. Następnie zgłoś to na Policję. Samoobrona to NIE JEST POJEDYNEK RYCERSKI. Napastnik chce zwyciężyć i stosuje do tego takie środki jakie mu odpowiadają (nóż, stłuczona butelka, kamień itp). I jakoś nigdy nie słyszałem aby napastnicy ostrzegali że tego użyją. Więc skoro się BRONIĘ to dlaczego ja mam informować napastnika o tym, że zaraz mu czymś sypnę w oczy. Nie chcę, nie muszę i nie mam takiego obowiązku - jako osoba cywilna. Osoby, które nie mają pojęcia o realnej samoobronie na ulicy lepiej aby się nie wypowiadały w tak ważnym dla wielu kobiet temacie. Wy durne trolle robicie sobie żarty, a ktoś przez Was może stracić życie.

Gość gwedse1233
A kto to jest Rappa to jest kutziappa.

Gość Djjxkxkd
Na imprezę maja iść wszyscy i patrzeć na zapita twarz kutziappy.Naprawdę imponujący wygląd...

Gość Sdodop123
Maże o tym by patrzeć na zapita twarz kutziappy.Te podkrazone oczy i ten ryj...

Gość Wpwp122
Juz go widzę jak siedzi zapity ta twarz kutziappy. Kutziappa mocno chappa.

Gość Sdsdsdsd123
Czy wiecie ze kutziappa jest solidarny? Widzicie jak sobie wymyślił...

Gość Ddscsdcsdc312
Kutziappa chciała mnie wyciągnąć na imprezę w celu penetracji.... Myślała kutziappa ze się skusze na wdzięk jej zapitego ryjka...Kutziappa jest solidarna i nie pójdzie gdy wszyscy nie pójdą.

Gość Wwss1233
Rappa kutziappa.

Gość gość
http://www.bron.pl/wiedza/bron-bez-zezwolenia/samoobrona-dla-kobiet-produkty-do-obrony-wlasnej - w artykule tym jest opisanych wiele bzdur na temat "narzędzi obronnych" dla kobiet. 1. "Artykuły obronne dla kobiet powinny cechować się niedużymi gabarytami, aby mieściły się w kieszeni kurtki lub płaszcza i mogły zostać wyjęte w samoobronie bez przeszkód." - nieduże czyli łatwe do zgubienia np. w damskiej torebce. Szkoliłem wiele kobiet w swoim życiu i zaprawdę powiadam Wam, że 99% z nich nosiło narzędzia obronne w torebce. Kieszonki damski kurtek i bluzeczek są niewielkie :) 2. "Samoobrona jest pojęciem szerokim a wybór produktów jest bardzo duży." - dużo jest śmieci i bajerów do samoobrony. Niestety w większości są one dla kobiet nieprzydatne ze względu na to, że są nieskuteczne. 3. "Nie wiadomo, w jakich warunkach pogodowych, o jakiej porze dnia, w jakim miejscu dojdzie do ataku, dlatego warto zastanowić się, jaki artykuł obronny będzie najbardziej odpowiadał osobistej potrzebie bezpieczeństwa." - skuteczne narzędzie obronne ma działać zawsze i w każdych warunkach pogodowych. Jeśli są jakieś ograniczenia to jest to nic nie znaczący "śmieć". A śmieci się po kieszeniach i w torebkach nie nosi. 4. "W poniższym filmie przedstawiamy przekrój produktów obronnych, spośród których każdy wybierze coś dla siebie." - film w linku. - każdy pewnie coś wybierze. W zależności od zasobności portfela i wielkości kieszeni lub torebki. Ale to nie oznacza, że wziął produkt skuteczny i że będzie się nim potrafił obronić. 5. "Pojemniki z gazem pieprzowym - Wystrzelony roztwór olejku pieprzowego mocno podrażnia drogi oddechowe i oczy napastnika, nawet gdy jest pod wpływem alkoholu i narkotyków. Agresor odruchowo zasłania twarz, ponieważ nic nie widzi przez około 20 minut. Najbardziej skuteczny jest gaz pieprzowy w żelu, ponieważ wystrzeliwany strumień jest stabilny (nie poddaje się sile wiatru) i precyzyjnie trafia w cel. Tego typu gaz obronny jest również najlepszy do używania w pomieszczeniach. Gaz obronny w chmurze ma natomiast tą zaletę, że łatwiej nim trafić w napastnika. Pojemniki z gazem pieprzowym mają różne wielkości, pojemności oraz zasięg. Gazy pieprzowe o kształtach przedmiotów codziennego użytku (pióro, szminka) również będą pomocne kobietom w samoobronie. " - " Najbardziej skuteczny jest gaz pieprzowy w żelu, ponieważ wystrzeliwany strumień jest stabilny (nie poddaje się sile wiatru) i precyzyjnie trafia w cel." - to prawda, ale też dużo trudniej trafić nim napastnika lub napastników. Dlatego nie polecam do samoobrony ponieważ w strachu i stresie może się to nie udać. - "Pojemniki z gazem pieprzowym mają różne wielkości, pojemności oraz zasięg. " - do samoobrony kupujemy gazy obronne z pojemnością min. 50 ml. Mniejszym możemy się nie obronić. Nie będzie czym. - "Gazy pieprzowe o kształtach przedmiotów codziennego użytku (pióro, szminka) również będą pomocne kobietom w samoobronie." - przeważnie mają pojemność 15-25 ml. Pomogą jak umarłemu kadzidło. Za mało pojemność do samoobrony - po prostu gadżet stworzony dla kobiet. 6. "Paralizatory - Rażą agresora prądem o wysokim napięciu i niskim natężeniu. Obezwładniają napastnika paraliżując jego układ nerwowo-mięśniowy do 15 minut. Przez ten czas osoba atakująca nie będzie w stanie się swobodnie ruszać. Paralizatory są tak samo skuteczne w kontakcie z gołą skórą i przez grube ubranie. Do rażenia na dystansie do 7 metrów przeznaczony jest model paralizatora wyrzucający elektrody z ładunkiem elektrycznym. Dodatkowe funkcje silnej latarki LED i lasera pozwolą namierzyć i zobaczyć atakującego, ale też oślepić i zdezorientować go. Wydłuży to cenny czas na reakcję obronną." - "Do rażenia na dystansie do 7 metrów przeznaczony jest model paralizatora wyrzucający elektrody z ładunkiem elektrycznym." - koszt około 2 000 zł i wielkości suszarki do włosów. - tańsze są również "bardzo małe" i wymagają aby dotknąć elektrodami napastnika. Skoro my możemy jego dotknąć to on nam może przypier..... . I dlatego właśnie jest nieskuteczny. 7. "Pistolet gazowe - Wkład z gazem pieprzowym wsuwany jest do magazynka niewielkiego miotacza gazu w formie pistoletu. Sam wygląd tego urządzenia obronnego może powstrzymać napastnika od ataku. Skutkiem trafienia w twarz agresora jest ostre pieczenie oczu i dróg oddechowych, co powala go na ziemię na mniej więcej pół godziny. Wydobywająca się z lufy chmura gazu rozpylona zostaje do 2 metrów." - jak ktoś ma małego ptaszka to sobie kupuje i wiesza na szelkach pod pachą. Taki polski wsiowy MACHO. - a teraz na poważnie. Wkład gazowy to zwykły pojemnik z gazem obronnym pojemności około 20 ml. Zbyt mało aby się sensownie obronić. - nie polecam. 8. "Broń alarmowa - Broń alarmowa zasilana jest głośnymi kartridżami hukowymi, które dezorientują napastnika i sygnalizują niepokojące zdarzenie. Dzięki temu, ktoś w pobliżu miejsca napadu będzie miał szansę udzielić wsparcia kobiecie zmuszonej do samoobrony. Atutem nie do przecenienia jest ich działanie (ruchomy zamek, wyrzut łuski, ogień z lufy przy strzale) i wykonanie odpowiadające broni palnej. Na rynku dostępne są pistolety i rewolwery alarmowe pasujące nawet do drobnej kobiecej dłoni." - "Broń alarmowa zasilana jest głośnymi kartridżami hukowymi, które dezorientują napastnika i sygnalizują niepokojące zdarzenie. " - ten huk ma jakąś nadprzyrodzoną moc. Ciekawe dlaczego policja nie stosuje do swojej broni palnej amunicji hukowej? Pewnie dlatego, że jest to nieskuteczna technika obrony przed napastnikiem. - "Dzięki temu, ktoś w pobliżu miejsca napadu będzie miał szansę udzielić wsparcia kobiecie zmuszonej do samoobrony" - no na pewno się wszyscy rzucą aby pomóc. W naszym kraju jest taka znieczulica, że naprawdę jest ciężko liczyć na czyjąkolwiek pomoc. Umiesz liczyć to licz na siebie. - " Atutem nie do przecenienia jest ich działanie (ruchomy zamek, wyrzut łuski, ogień z lufy przy strzale) i wykonanie odpowiadające broni palnej." - napastnik musi być przerażony jak to zobaczy. Szkoda, że to nie działa w rzeczywistości. - "Na rynku dostępne są pistolety i rewolwery alarmowe pasujące nawet do drobnej kobiecej dłoni." - a to prawda. Tylko po co? Może dlatego, że rynek nie znosi próżni. Konkurencja ma to my też. 9. "Alarm osobisty - To małe urządzenie wysyła sygnał dźwiękowy, który przekracza 100 dB. Alarm ur******* się po naciśnięciu przycisku lub wyciągnięciu linki zabezpieczającej. Noszenie alarmu przy sobie zaskoczy agresora, który będzie chciał wyrwać torebkę. Ponadto, wbudowana dioda LED zapewni oświetlenie okrytego mrokiem obszaru." - skuteczny na psa (wyje głośno i daje psiakom po uszach); - mini latarkę proponuję dodać sobie do kluczy (na rynku są takie co ważą niecałe 30g) - na człowieka alarm osobisty jest nieskuteczny. Gdyby to działało to było by na wyposażeniu służb mundurowych . A nie ma. CO POLECAM: Gaz pieprzowy Walther Pro Secur 53ml. - chmura - 50 ml Gaz pieprzowy Sabre Red Crossfire MK3 Stream - 54 ml Gaz pieprzowy Sabre Red MK3 - Stream - 53 ml Gaz pieprzowy Smith & Wesson Flip Top 59ml SWP-1300 - 59 ml Gaz pieprzowy FOX LABS MEAN GREEN Flip-Top strumień (żel) 59 ml

Gość gość
CO POLECAM c.d.: Gazy obronne polecam z tego powodu, że pozwalają trzymać napastnika na dystans. I aby się skutecznie nimi bronić nie muszę czekać aż do mnie podejdzie na odległość ręki. Mogę się nimi skutecznie bronić na dystansach do 2,5 metra. Gaz pieprzowy Walther Pro Secur 53ml. - chmura - 50 ml Gaz pieprzowy Sabre Red Crossfire MK3 Stream - 54 ml Gaz pieprzowy Sabre Red MK3 - Stream - 53 ml Gaz pieprzowy Smith & Wesson Flip Top 59ml SWP-1300 - 59 ml Gaz pieprzowy FOX LABS MEAN GREEN Flip-Top strumień (żel) 59 ml STINGER - breloczek do kluczy. Jeśli czujemy się zagrożeni to chwytamy STINGERA do ręki i w razie potrzeby niż uderzamy. Zaletą STINGERA jest to , że większość z nas porusza się poza domem z kluczami. A STINGER montowany jest właśnie do kluczy: https://www.youtube.com/watch?v=tNdeW95U8Zo

Gość foreman11
temat na maksa durny. Żaden paralizator nie da rady, dają tylko te, które wystrzeliwują elektrody na kabelkach do przeciwnika. Na takie coś trzeba mieć pozwolenie, więc temat odpada. Poza tym są drogie, minimum 2 tysiące. Cywilne gazy obezwładniające są tak słabe, że na efekt szczypania oczu i łzawienia trzeba czekać 15 sekund, newralgiczne jest zaś pierwsze 5 sekund. Używając czegoś takiego wobec napastnika narażasz się na dodatkową skumulowaną agresję z tytułu tego, że chciałaś mu zrobić krzywdę. Najlepiej dbać o formę fizyczną i nauczyć się kilku prostych chwytów i kopnięć. To wystarczy na 90 procent tzw. gimbazy

Gość
ja tam mam gaz:D i czuję się w miarę bezpiecznie.:P

Gość gość
prawiczki nie umieja sie posluzyc ani gazem ani palka. Nie raz widziałem na wokandzie takiego ciula co miał pałkę i nawet jej nie użył bo nie umiał, dostał bęcki że szpital i wyrok w zawieszeniu za rozbój z użyciem niebezpiecznego narzędzia. A nawet tej pałki nie zdążył wyciągnąć. Tak samo nie ma sensu c****m nosić noża, ktoś zabierze i do pierdla wsadzi.

Gość gość
Gaz zelowy 10% tylko nie strzelac na oslep celowac z bliska w oczy - nie ma na to mocnych - mam tez palke teleskopowa z hartowanej stali zeby w akiej stuacji "zagazowanym" poprawic na tyle mocno zeby chciali juz tylko do domu wrocic

Gość gość
"Cywilne gazy obezwładniające są tak słabe, że na efekt szczypania oczu i łzawienia trzeba czekać 15 sekund, newralgiczne jest zaś pierwsze 5 sekund. Używając czegoś takiego wobec napastnika narażasz się na dodatkową skumulowaną agresję z tytułu tego, że chciałaś mu zrobić krzywdę." I tutaj pewnie się zdziwisz, ale cywilne gazy są dużo lepsze od tego co policjanci oraz inne służby mają na wyposażeniu. Powód jest bardzo prosty - CENA. Policja miała kiedyś na wyposażeniu bardzo dobry gaz amerykański BODYGUARD LE 10. Był naprawdę bardzo skuteczny. No, ale nie od dziś wiadomo, że cena czyni cuda. Więc mają te swoje cudowne wodotryski i efekty są naprawdę mizerne. My cywile natomiast nie mamy z tym problemu. Wpisz sobie na youtube nazwę gazu i wyskakują testy tych gazów oraz sfilmowane faktyczne użycie w samoobronie. GAZ OBRONNY jest najskuteczniejszą formą obrony nieuzbrojonym napastnikiem. I nie ma nic bardziej skutecznego pod warunkiem, że używamy mocnych gazów a takie mocne gazy podałem jako zalecane do samoobrony: Gaz pieprzowy Walther Pro Secur 53ml. - chmura - 50 ml Gaz pieprzowy Sabre Red Crossfire MK3 Stream - 54 ml Gaz pieprzowy Sabre Red MK3 - Stream - 53 ml Gaz pieprzowy Smith & Wesson Flip Top 59ml SWP-1300 - 59 ml Gaz pieprzowy FOX LABS MEAN GREEN Flip-Top strumień (żel) 59 ml Kurs samoobrony jak najbardziej - ale nie taki kurs jakie w 99% są robione przez MACHO w KIMONACH bo to bzdura. Na pewno również nie KRAV MAGA i KAPAP dla sił specjalnych, żołnierzy itp. Kurs musi być tak zbudowany aby w jego trakcie można było zapoznać się z tematami: - podstawy prawne samoobrony w Polsce - psychologiczne podstawy samoobrony; - instynktowne reakcje na atak, - bezpieczeństwo osobiste i profilaktyka, - pierwsza pomoc przedmedyczna; - wiktymologia; - proste i nieskomplikowane techniki fizycznej walki z napastnikiem nieuzbrojonym. I dopiero wtedy ma to sens. A nie pierdylion technik do nauczenia w trakcie kursu. Jeśli instruktor jest w kimonie i na bosaka, każe ćwiczyć na macie oraz w ubraniu sportowym - to jest to IDIOTA, a nie instruktor samoobrony. Jak trenujesz tak reagujesz.

Gość gość
Ja kupiłam sobie taki gaz : http://www.superflagi.pl/gaz-pieprzowy-pepper-spray-pfefferspray-40ml-p-1003507.html , polecał mi go znajomy. Na szczęście nie musiałam go jeszcze używać, ale rzeczywiście czuję się troszkę bezpieczniej, biorąc pod uwagę ostatnie wydarzenia na świecie... I myślę, że lepiej jednak gaz niż paralizator, przynajmniej nie zabijesz napastnika ;)

Gość gość
Noś glany

Gość MihrünnisaSultan
Wg mnie gaz.

Gość gość
"Ja kupiłam sobie taki gaz : http://www.superflagi.pl/gaz-pieprzowy-pepper -spray-pfefferspray-40ml-p-1003507.html , polecał mi go znajomy. Na szczęście nie musiałam go jeszcze używać, ale rzeczywiście czuję się troszkę bezpieczniej, biorąc pod uwagę ostatnie wydarzenia na świecie..." Jest to gaz na zwierzęta a więc z założenia nie może być mocny. Cena też na to wskazuje, że żadnej szałowej substancji obezwładniającej tam nie użyto. Najtańszym skutecznym gazem obronnym jest gaz KO: http://tajgun.pl/g12b-gaz-pieprzowy-ko-strumien-40ml.html "I myślę, że lepiej jednak gaz niż paralizator, przynajmniej nie zabijesz napastnika". Ciekawa teoria jednak nie poparta żadnymi mocnymi argumentami. Przed napastnikiem trzeba się bronić skutecznie. On ma gdzieś czy Cię okaleczy, zrani lub zabije. Na kursach samoobrony uczę tylko skutecznych technik samoobrony. Często są one niebezpieczne dla zdrowia i życia napastnika. I mają takie być, ponieważ tylko wtedy będą one skuteczne.

Gość gość
Polecam http://www.hobby4men.com/paralizator-esp-power-200 Paralizator posiada także podwójny system bezpiecznego uruchomienia zapobiegający przypadkowemu włączeniu – przełącznik główny ur*******ny kciukiem oraz chwilowy przycisk uderzeniowy ur*******ny palcem wskazującym.

Gość gośka912
W tym miejscu http://www.protarget.com.pl można zakupić różne akcesoria do samoobrony. Uważam, że i gaz pieprzowy i paralizator świetnie się sprawdzają. Każdy jednak musi wybrać to, do czego jest w 100% przekonany.

Gość gość
Zdecydowanie gaz, ponieważ paralizatorem trzeba przeciwnika dotknąć, aby go porazić. Polecam z bron.pl Walther Pro Secure

Gość gość
Najskuteczniej przed gwałtem chroni nadwaga.

Gość gość
jak najsilniejszy gaz jak najdłuższa pałka teleskopowa tylko kup 1 gaz do treningu najgorszy i trzeba poćwiczyć celowanie pałka trzeba poćwiczyć bicie np. stare płyty wiórowe samoobrona mma,krav maga,wszystko co twarde dobre zajęcia instruktor nie chłopiec,20-30 lat,który wie najlepiej, tylko były mundurowy koło 50-tki i starszy,który nauczy wykonywać każdą technikę tak żeby zrobić jak największą krzywdę -dla mniejszych kobiet style uderzane -dla większych dodatek style zapaśnicze,jak jesteś duża to fajnie móc rzucić o glebę zamiast się przepychać