Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

umowa na zastepstwo a ciąża

Polecane posty

Gość gość

dowiedzialam sie ze jestem w 8 tyg ciązy a jestem na umowie na zastepstwo. umowa konczy sie za 3 miesiace, czy pracodawca moze mnie zwolnic?

Gość gość
za 3 miesiące po skończeniu umowy tak

Gość gość
Zwolnić nie, umowa ci wygaśnie po prostu, i to przed porodem. Ta umowa jest na innych zasadach niż umowy na czas określony.

Gość gość
Tak, może, przy umowie na zastępstwo nie obowiązuje ochrona kobiet w ciąży i obowiązkowe przedłużanie umowy do porodu. NIe zwalnia tylko właśnie umowa wygasa.

Gość gość
w przypadku umowy na zastępstwo to nie obejmuje cię ochrona. Jeśli zastępowany pracownik wróci to ty wypadasz w danym momencie z automatu. To taka specyficzna umowa nie dająca ci żadnych przywilejów z racji ciąży.

Gość gość
a czy pójdac na l4, po zwolnieniu zus bedzie mi wyplacal chorobowe?

Gość gość
d, macierzyństwo i wychowanie dzieciciąża a umowa na zastepstwo zasiłek z zusu Spis tematów Dodaj nowy temat Szukaj Ulubione tematy Odpowiedz na ten temat ciąża a umowa na zastepstwo zasiłek z zusu przyszla mamusia 2014.05.07 Witam,od marca 2013 do czerwca 2013 oraz od wrzesnia 2013 do czerwca 2014 pracuje na umowe zastepstwo w szkole podstawowej jako nauczyciel(kontraktowy) umowa wygasa mi 27 czerwca,okazalo się ze jestem w 8tygodniu ciąży...w dniu wygasniecia umowy bedzie to 15 tydzień czyli skończony 3 miesiąc...i mam pytanie czy w związku z tym przysługuje mi zasiłek chorobowy z zusu do dnia porodu?i kiedy powinnam isc na zwolenie L4 zebym dostała dany zasiłek?czy moge isc np w 12 tygodniu?czy lepiej później? bede bardzo wdzieczna za odpowiedz. vvvv2014 2014.05.07 bedziesz miala zasilek do dnia porodu gość 2014.05.07 na zastępstwie nie mają obowiązku przedłużyć Ci umowy do dnia porodu tyle tylko wiem, bo się starałam do zusu a tam też sa zastępstwa... vvvv2014 2014.05.07 licze sie z tym ze nie przedluza mi umowy ale co z l4 z zusu?? moge na nie isc i bede dostawac kase?? gość 2014.05.07 Samoistne rozwiązanie umowy na zastępstwo nie oznacza pozbawienia zastępcy prawa do świadczeń chorobowych Pracownica została zatrudniona na zastępstwo do czasu powrotu pracownika będącego na zwolnieniu lekarskim. W dniu 3 września pracownica przedłożyła zwolnienie lekarskie z kodem B (9 tydzień ciąży). W dniu 8 października br. zastępowany pracownik wrócił do pracy i otrzymał wypowiedzenie umowy o pracę. Pracownica nadal przebywa na zwolnieniu lekarskim. Czy ma ona prawo do świadczeń z ubezpieczenia chorobowego? Jeżeli tak, to czy będzie miała również prawo do zasiłku macierzyńskiego? Z opisu wynika, że pracownica została zatrudniona na podstawie umowy o pracę na zastępstwo, a więc na czas określony. Oznacza to, że jej umowa uległa samoistnie rozwiązaniu z upływem czasu na jaki została zawarta (8 października, czyli z dniem powrotu zastępowanego pracownika do pracy). Jeżeli pracownica zachorowała będąc jeszcze w stosunku pracy (3 września), mając ubezpieczenie chorobowe, to po ustaniu tytułu do ubezpieczeń (po rozwiązaniu umowy o pracę na zastępstwo) ma ona prawo do zasiłku chorobowego wypłacanego przez ZUS. Zgodnie z przepisami Kodeksu pracy przedłużenia umowy na czas określony do daty porodu nie stosuje się do umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy. Jeśli więc pracownik zastępowany powrócił do pracy, to umowa zastępcy z tym dniem ulega rozwiązaniu. WARTO WIEDZIEĆ WIĘCEJ Pracownik, który zachorował w okresie ubezpieczenia chorobowego, ma prawo do zasiłku chorobowego po ustaniu tytułu do tego ubezpieczenia (ustaniu stosunku pracy). Płatnikiem świadczenia chorobowego jest ZUS. Zatem, za okresy nieprzerwanej niezdolności do pracy przypadające też po rozwiązaniu umowy na zastępstwo, zapłaci ZUS. Natomiast po urodzeniu dziecka była pracownica nie będzie uprawniona do urlopu macierzyńskiego jeżeli nie będzie pozostawała w stosunku pracy. Urlop macierzyński jest bowiem nierozerwalnie związany z trwaniem stosunku pracy. Zasiłek macierzyński zaś przysługuje osobie ubezpieczonej, która w okresie ubezpieczenia chorobowego urodziła dziecko. Kobieta nie otrzyma więc zasiłku macierzyńskiego, jeżeli nie będzie pozostawała w ubezpieczeniu chorobowym w dniu porodu.

Gość gość
Chodzi mi dokladnie o to ze nie chcialabym zostac z niczym po zakonczeniu umowy. Macie jakieś pomysły?

Gość gość
Żeby nie zostać z niczym możesz po wygaśnięciu umowy założyć działalność gospodarczą, wtedy dostaniesz zasiłek - tylko musisz wykazać jakiś dochód.

Gość gość
Jedyne co możesz zrobić to szybko szukac innej pracy z umową na czas okreśłony, a nie na zastępstwo.

Gość gość
2. Macierzyński na bogato Przyszłe mamy, chcąc nie martwić się o fundusze na urlopie macierzyńskim, czasem wykorzystują lukę w prawie lub uciekają się do innych podstępów. Jak otrzymać zasiłek wysokości 6,6 tys zł? Wystarczy przed porodem otworzyć działalność gospodarczą i opłacić jedną, najwyższą składkę ZUS. Firma nie musi przynieść dochodu. Inny sposób to dogadanie się z pośrednikiem. Przyszła mama podpisuje umowę o pracę z wysokim wynagrodzeniem z pośrednikiem. Następnie przechodzi na zwolnienie chorobowe. W takim wypadku wypłatę przejmuje ZUS. Kobieta dzieli się z pośrednikiem i na urlopie macierzyńskim cieszy się z dostatniego życia.

Gość gość
wcale nie jest tak łatwo znalezc szybko prace, a jezeli znajde to bedzie tak jak z obecna, przez pol roku co miesiac umowa na zlecenie a pozniej dowala na zastepstwo

Gość arfynele1977slkmc
Zwolnić nie, umowa ci wygaśnie po prostu, i to przed porodem. Ta umowa jest na innych zasadach niż umowy na czas określony. Jasne http://ohh.nu/w

Gość gość
Mam tę samą umowę o pracę i problem - podpowiem chociaż do końca nie jestem pewna. Autorko idź na l4. Po miesiącu przejmuje cię zus i to on płaci tobie zasiłek chorobowy nawet do dnia porodu po skończonej umowie( właśnie tego do końca pewna nie jestem ale tak powiedział mój lekarz prowadzący - jednak nie musiałam narazie z tego korzystać)