Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jest tu ktoś kto przebywa w Niemczech?

Polecane posty

Gość gość

Niedługo wybieram się do Niemiec do pracy i jedyne czego się obawiam to fakt,że nikogo tam nie znam,języka też. Będę mieszkała sama. Pytanie do was - czy faktycznie w Niemczech jest tak dużo polaków? Łatwo jest kogoś poznać?

Gość gość
Bardzo. Mieszkam rok i mam wiecej znajomych niz w pl. Jaka praca? Jaki region?

Gość gość
Uff to na szczęście :) No ja wybieram się w okolice Frankfurtu :)

Gość gość
Na pewno szybko poznasz rodakow, pelno nas tu. Jestem niedaleko Frankfurtu, godzina drogi

Gość gość
Też się tego obawiałam zwłaszcza,że w planie miałam pojechać najpierw ja,a potem mój chłopak który jednak szybko po moim wyjeździe zostawił mnie. Byłam załamana ale znalazłam dobrą prace. Mieszkałam sama było mi trudno...na początku to było praca-dom-praca-dom. Po pewnym czasie zapisałam się na siłownie,basen. Mówi się,że polaka od razu poznasz po twarzy i przekonałam się,że to prawda. Niektórzy sami do mnie podchodzili nie znając mnie i mówili "hej rodaczko!" i to mnie dziwiło. I wiesz co? Poznałam masęęęę ludzi i mojego obecnego chłopaka:) Także nie martw się :)

Gość gość
Jedziesz do pracy do Niemiec i nie znasz nawet podstaw języka? No chyba że jedziesz do obozu pracy, to wtedy co innego :P

Gość gość
Powiem Ci,że sama się tego obawiałam. Tyle,że akurat ja nie wyjechałam sama tylko z przyjaciółką. Kiedy pierwszy raz wybrałyśmy się na zakupy to dosłownie co druga osoba to polak. I to słodkie ku*wa , po tym najszybciej poznasz haha :) I właśnie tak poznałam mojego chłopaka z którym niestety tydzień temu się rozstałam... Stał sobie z kolegą w sklepie i nagle wypadły mu pieniądze przy kasie no i wiadomo - krzyknął ku*wa a ja stałam za nim i dodałam "Mać"... przed sklepem porozmawialiśmy chwilę i tak się zaczęła nasza znajomość. Kiedy razem wychodziliśmy to na prawdę poznałam tak wielu polaków,że też mam więcej znajomych tutaj niż w pl :)

Gość gość
Trafiła mi się taka praca,że nie muszę znać języka. Podstawy znam bo uczyłam się Niemieckiego w szkole :)

Gość gość
W polskiej restauracji o! Tylko,że raczej szef nie zapozna mnie z nikim ciekawym,patrząc na różnice wieku ;)

Gość gość
Ja też się niedługo wybieram do DE, więc będzie o kolejnego Polaka więcej :P

Gość gość
Tylko żeby szef nie płacił ci po polsku, bo nikt cie nie oszuka za granicą tak jak drugi Polak ;)

Gość gość
Mój facet jest od 2 lat we Frankfurcie nad menem. I naprawde jest dużo Polaków on mieszka na osiedlu nowych domków jednorodzinnych i ma sąsiadów Polaków :) Nawet jak wylądował w szpitalu to mowil po niemiecku do lekarki, a ona jedno słowo powiedziała po polsku i kapnął się ze to Polka i juz po polsku jej wytłumaczył co mu dolega

Gość gość
Niemcy to teraz najbogatszy kraj. Można tam na prawdę się czegoś dorobić. Nie bój się tego,że nikogo nie znasz. Po czasie poznasz wielu ciekawych ludzi. Polaków jest tam masa! Wiem o tym dobrze bo mieszkam w DE już od 10 lat.

Gość gość
O to nie muszę się martwić bo szefa znam i jest na prawdę porządnym człowiekiem :)

Gość gość
Frankfurt i Kolonia, w tych dwóch miastach jest od groma Polaków, zwłaszcza sezonowych, bo większość ogłoszeń na produkcję jest właśnie z tych miast, nawet znajomości języka nie trzeba. A na Polaków radzę uważać i nie można być zbyt ufnym, bo jak będą mieli tylko okazję to cię okradną.

Gość gość
i to jest właśnie najgorsze,że nie można ufać właśnie rodakom !

Gość gość
Zależy też od tego czy jesteś ładna. Na serio...wiem,że to trochę dziwne ale jeśli dziewczyna jest atrakcyjna to większe prawdopodobieństwo,że kogoś pozna. Co innego facet.

Gość gość
co ma do tego uroda? jak ktoś jest sympatyczny to też łatwo pozna innych ludzi.

Gość gość
W Frankfurcie jest najwięcej polaków