Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lehorkaaaa

Ktoś brał ślub w Niemczech?

Polecane posty

Gość Lehorkaaaa

W Polsce nie mam na to szans. Chciałam się dowiedzieć czy braliście ślub w konsulacie? Ze względu na moją słabą znajomość języka ślub w tutejszym USC nie wchodzi w grę. Ile trzeba czekać i jakie są opłaty w konsulacie?

Gość gość
Nie ma slubu w konsulatach, skad ta bzdura. Jesli nie znasz jezyka to bierze sie tlumacza do USC i tyle.

Gość gość
Nie wszystkie konsulaty zajmują się udzielaniem ślubów (w Niemczech chyba żaden). Musisz się dowiedzieć, czy ten, w którym chcesz śluby udziela. Za to niektóre dokumenty (choćby zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa) przez konsulat dostaniesz. Niestety, nie zaoszczędzisz. Najtańszą opcją jest tłumacz w niemieckim urzędzie. Chyba, że chcesz w Polsce, to też załatwisz przez konsulat (w dowolnym miejscu). Wejdź na stronę np. konsulatu w Kolonii, tam masz wszystko.

Gość gość
co to za bzdury? Normalnie idziesz do Niemeickiego urzedu stanu cywilnego, daja Ci liste papierow ktore masz przyniesc (pelne swiadectwo urodzenia, zaswiadczenie o meldunku itd.), potem robisz termin i zenisz sie w Niemieckim USC. Jak potrzebujesz pomocy z jezykiem to wynajmujesz tlumacza na godzine. Co za problem? Po co ci jakies malzenstwa w konsulacie? To moze bylo za czasow zelaznej kurtyny ale nie teraz.

Gość gość
za czasow komuny tym bardziej tego nie bylo, ja bralam slub w 87 roku normalnie w niemieckim USC, a za tlumacza sluzyla mi siostra, ktora byla tez swiadkiem, zreszta co tam rozumiec, odpowoada sie "ja" i cala filozofia.