Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieubezpieczona

Brak ubezpieczenia a wizyty u lekarza proszę o podpowiedź

Polecane posty

Gość nieubezpieczona

Witam, otóż w ubiegłym roku pracowałam na umowę zlecenie, składki na NFZ odprowadzałam, ostatnia umowa obejmuje okres od 1 do 31 grudnia, słyszałam, że te składki automatycznie przechodzą na następny miesiąc, tj. styczeń 2015. Od stycznia jestem bez pracy, Ze względu na wieczne kolejki wciąż odkładałam zarejestrowanie się w urzedzie pracy, jako bezrobotna, natomiast korzystałam z wizyt lekarskich na NFZ (5 wizyt). Prawdopodobnie na dniach (jeszcze w styczniu) zacznę kolejną pracę na umowę zlecenie i teraz moje pytanie czy mimo to mam się zarejestrować w urzedzie pracy, jako bezrobotna, żeby pokryć składki czy jak to jest? Do lekarza muszę też uczeszczać w lutym, ogólnie muszę chodzić regularnie na wizyty i troche jestem w kropce. Tak się kogoś posłuchałam, że składki odprowadzone w grudniu ida na styczeń, a co jesli to nieprawda? będę musiała cos zapłacić? :O jak to jest? czy jesli teraz bym cos zaczęła, tzn. jeszcze w styczniu, czy liczy się miesiąc czy data rozpoczecia pracy, jak to jest? No muszę regularnie chodzić na te wizyty, czy ktoś się orientuje?

Gość gość
nie wiem czy przypadkiem nie ma jakiegoś okresu buforowego - ale ja na twoim miejscu bym uważała bo jak dostaniesz rachunek za leczenie to możesz się zdziwić - a i to że zaczniesz pracę teraz raczej nie działa wstecz. i nie opłaci ci składki z początku stycznia.

Gość gość
o cholera :( jest tu ktoś jeszcze, kto się zna?

Gość gość
Wydaje mi się, że przez 30 dni od zakończenia umowy masz jeszcze ubezpieczenie, ale później już musisz sama o to zadbać.

Gość gość
"30 dni od zakończenia umowy masz jeszcze ubezpieczenie" x to sie tyczy umowy o pracę nie wiem czy dotyczy umowy zlecenie

Gość nieubezpieczona
ech, całe zycie czlowiek placil,a tu tak wyszlo, ze teraz cięki okres, a z lekarza trzeba korzystać i co? rachunek mi wystawią? :( no i jesli bym na dniach zaczęła kolejną umowe zlecenie (jeszzce w styczniu) czy i tak rejestrowac się jako bezrobotna? jeszcze mnie oskarżą o próbe jakiegos oszustwa :O

Gość gość
Ubezpieczenie obowiązuje 30 dni po ustaniu stosunku pracy. A umowa zlecenie nie jest umowa o pracę w świetle kodeksu pracy tylko umowa cywilno prawna czyli tym samym nie jest stosunkiem pracy. Idź jak najszybciej do urzędu pracy chyba że masz męża to może cię ubezpieczyć w swoim zakładzie pracy.