Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ciąża donoszona czy wcześniak

Polecane posty

Gość gość

Cześć dziewczyny jak to w koncu jest . Urodziłam synka przed koncem 37 tyg (36/37) Maluszek wazyl 2670 i mial 48 cm. W szpitalu powiedzieli mi ze napewno ciaza byla mlodsza. W wypisie nie ma oznaczenia ze jest wczesniakiem ale znajduje sie info ze posiada fizyczne cechy wczesniaka. Mam tylko zalecenie skontrolowac malego u neurologa z racji malej ilosci punktow appgar w 1 min. Jeden lekarz mowi ze maly jest wczesniakiem inny pediatra ze nie i juz sama nie wiem jak to w koncu jest oceniane.

Gość gość
napisz na kiedy miałas termin i którego urodziłaś

Gość gość
Data porodu to 29 grudnia z tym ze ta data sie zmieniala, w pewnym momencie jeden z lekarzy podejrzewal ze dzidzius moze byc hipotrofikiem ( wymiar brzuszka byl prawie 3 tyg mniejszy niz glowki) . Urodzilam 6 grudnia. Moj maly posiadal po urodzeniu duzo cech wczesniaczych.

Gość gość
jeżeli urodziłaś do 36 tygodnia i 6 dnia, to jest traktowany jako wcześniak, jeżeli 37 tygodni i więcej, to jako dziecko donoszone.. ja powinnam mieć datę porodu na 3 lutego, ale lekarka sprawdzała z kółkiem, zamiast z kalendarzem, jakoś się pomyliła i wyszło jej, że termin to 5 lutego.. i tak wpisała w karcie.. oczywiście w szpitalu nikt nie liczył tygodni od początku ciąży tylko jak gdyby sprawdzali ile brakuje do wyznaczonej daty.. i tak wg prawidłowych obliczeń, to moja ciąża trwała 37 tygodni i 1 dzień, a licząc z datą z karty wyszło im 36 tygodni i 6 dzień.. i moje dziecko zostało potraktowane jako wcześniak, chociaż gdyby tak dokładnie policzyć tygodnie, to wcześniakiem nie było, chociaż ledwo co przekroczyło ten umowny tydzień.. w każdym razie miałam bezpłatne pneumokoki i jeszcze przy wcześniaku jakoś inaczej podaje się dawkę, którejś szczepionki,, nie pamiętam, ale chyb wzw