Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

przewożenie dziecka

Polecane posty

Gość gość

Czy można przewozić dziecko w foteliku samochodowym na przednim fotelu przodem do kierunku jazdy jeśli auto ma poduszkę powietrzną?

Gość gość
Boze widzisz i nie grzmisz.....

Gość gość
czy musze miec paszport dla dziecka jesli jestem w ciazy?

Gość gość
hahahahaha.. dobre - ten sam poziom ;)

Gość gość
to zalezy czy chcesz zeby Twoje dziecko przezylo w razie wypadku czy nie

Gość gość
najlepiej na dachu przewoź,będzie najbezpieczniej o.O szkoda,że na kafeterii nie ma opcji "polub"...

Gość gość
o matko

Gość gość
dziecko przewozisz na tylnym siedzeniu,tyłem do kierunku jazdy

Gość gość
no zalezy jakie dziecko - bo autorka oczywiscie pominela ten fakt. 7 latka juz raczej tylem do kierunku jazdy sie nie da ;)

Gość gość
A ja powiem szczerze że też nie wiem, tzn. wiem że nie można przewozić w takich warunkach dziecka w foteliku montowanym tyłem do kierunku jazdy, ale przodem?

Gość gość
tu autorka. Oczywiście moja wina, że nie wspomniałam o wieku dziecka. Ale myślałam, że to oczywiste, że skoro pytam o wożenie przodem to nie chodzi mi o niemowlaka tylko o starsze dziecko. (konkretnie o roczniaka)

Gość gość
jeśli Twoje dziecko ma fotelik montowany przodem do kierunku jazdy, to tak, możesz wozić. na przednim siedzeniu NIE WOLNO wozić dzieci tyłem do kierunku jazdy (nieważne, czy dziecko ma miesiąc czy 3 lata), jeżeli w samochodzie zamontowaną poduszkę powietrzną (to czy jest ona włączona czy też nie, nie ma znaczenia.. po prostu tyłem do kierunku z przodu nie wolno.. chyba, że się ma samochód bez poduszki). natomiast najbezpieczniej jest wozić dziecko na tylnej kanapie, jak najdłużej tyłem do kierunku jazdy ( do 3-4 lat)... jeśli tylko można zamontować fotelik z tyłu, to nie ma po co sadzać dziecka z przodu, bo nie jest to bezpieczne..

Gość gość
roczniak - tylko Tylem!!!! kobieto zlituj sie i nie kompromituj!!!

Gość gość
możesz z przodu, ale musisz wyłączyc poduszke powietrzna po stronie pasazera

Gość gość
i nie roczne dziecko, jest jeszcze za male by wozic przodem do kier jazdy

Gość gość
roczniak przodem do kierunku jazdy? nie siejcie herezji i nie narazajcie swoich dzieci. TYLEM! TYLEM! TYLEM!

Gość gość
jeśli dziecko jest wystarczjaąco duże i ciężkie to jak ma rok, to dlaczego nie wozić przodem?

Gość gość
bo ma nieporporconalnie duza i ciezka glowe i w przypadku zderzenia pekaja kregi szyjne - dlatego

Gość gość
ale jeśli nie mieści się w pierwszym foteliku to też nie jest bezpiecznie przewozić

Gość gość
ale sa foteliki umozliwiajace przewozenie tylem do 25 kg (tak kg bo nie patrzy sie na wiek dziecka tylko jego wage) wiec jak sie nie miesci do 0-13 kupujesz wieksz. Tak. takie to proste.

Gość gość
Małe dzieci nie są miniaturami osób dorosłych – ich głowy są nieproporcjonalnie ciężkie, ich plecy i kręgosłup nie są do końca rozwinięte, nie mają jeszcze odruchów i zdolności przeciwdziałania obciążeniom. Podczas zderzenia samochodu, w którym zamontowano fotelik skierowany przodem do kierunku jazdy, głowa dziecka jest gwałtownie wyrzucana do przodu, czego skutkiem jest bardzo silne szarpnięcie szyi i głowy oraz możliwość uszkodzenia kręgosłupa! Dziecko może doznać również obrażeń w wyniku uderzenia w siedzenie przednie lub obrażeń spowodowanych przez uszkodzone elementy konstrukcji, które mogą dostać się do wnętrza samochodu. Przy zastosowaniu fotelika skierowanego tyłem do kierunku jazdy, skorupa fotelika będzie działać jak tarcza ochronna absorbująca oddziaływanie wszystkich sił! Testy zderzeniowe pokazują, że obciążenie szyi jest 5 razy niższe przy zastosowaniu fotelika montowanego tyłem do kierunku jazdy niż w przypadku fotelika skierowanego przodem. Dziecko chronione jest również przed uderzeniem o siedzenie przednie oraz przed przedmiotami dostającymi się do samochodu podczas zderzenia. Nie bez powodu wszystkie foteliki dla niemowląt (grupa 0+) są przeznaczone wyłącznie do montażu tyłem do kierunku jazdy! Zaleca się, by dzieci przewożone były w fotelikach skierowanych tyłem do kierunku jazdy najdłużej jak to tylko możliwe, najlepiej do wieku 4-5 lat. Takie są też zalecenia międzynarodowych organizacji konsumenckich, reprezentowanych przez ICRT.

Gość gość
autorko Twoj aignorancja jest wrecz powalajaca. roczniak Tylem najlepiej na tylnej kanapie. O ile oczywiscie zalezy Ci na dziecku.

Chcesz wozić roczniaka przodem do kierunku jazdy i to na przednim siedzeniu? Na głowę upadłaś? Obejrzyj sobie pierwszą lepszą stymulacje na YT, co się dzieje z głową dziecka podczas zderzenia .

Gość gość
nie przewozi sie roczniaka przodem do kierunku jazdy, na przednim siedzeniu z poduszka powietrzna. nie daje mu sie rowniez do zabawy zapalek ani ni pozwala wkladac palcow do kontaktu. nie wolno rowniez zostawiac go samego podczas kapieli czy na przewijaku... bo moze tego tez nie wiesz

Gość gość
tak czytam i powiem tylko jedno: masakra

Gość gość
Wszystkie jakie zbulwersowane.Tylko się nie zesrajcie.W zeszłym tygodniu był temat o dziadku,który pozwalał stać trzylatkowi między siedzeniami podczas jazdy,to mało nie zjadłyście autorki ,że kiedys nie było fotelików i ludzie żyli .To jest właśnie kafeteria.Autorko a dlaczego nie chcesz przewozić dziecka z tyłu?

Gość gość
moje jeździ od 8 miesiąca swojego życia przodem teraz ma 27 miesięcy. Nie wyobrażam sobie cisnąć nóg dziecka na tylnej kanapie i NIKT nie wmówi mi, że dziecko ma tam miejsce bo go zwyczajnie nie ma.

Gość gość
mijesce ma - polecam blog osiemgwiazdek i zdjecia 5 latkow przewozonych tylem. taki fotelik nie dotyka oparcia kanapy tylko ma specjalna stope dajaca przestrzen na nogi. a nawet gdyby dziecku bylo niewygodnie - to trudno. bezpieczenstwo jest dla mnie wazniejsze. smutne jest to ze wiecej czasu poswiecacie na wybor pralki czy lodwki niz na fotelik dla wlasnego dziecka. nie wiem o jakim temacie piszesz bo nie czesto bywam na kafeterii, i tak woze dziecko tylem, mam fotelik do 25 wiec dlugo jeszcze tak bede wozic.

Gość gość
sorry, ale fakt ze wozisz swoje dziecko przodem od 8 m-ca swiadczy tylko o Twojej glupocie. obejrzyj sobie crash testy na youtobie z fotelikem montowanym przdem i tylem, albo filmiki o sparalizowanych dzieciach po kolizji w miescie w foteliku montowanym przodem. szkoda mi Twojego dziecka bo ma strasznie nieodpowiedzialna matke.