Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćdominika

prosze o pomoc"Becikowe"

Polecane posty

Gość gośćdominika

Witam Was drogie panie, chcialabym sie zapytac osob ktore wiedza dokladnie jakie dokumenty sa potrzebne, zeby starac sie o becikowe? Wiem o tym , ze : 1. Akt urodzenia dziecka 2.zaswiadczenie od lekarza 3. Zaswiadczenie o dochodach za rok 2014 prawda? ( urodzilam w tym roku 2015) i chcialam sie zapytac czyje dochody brane sa pod uwage moje i partnera rowniez ? Skoro nie mieszkamy razem ja mam stan cywilny panna. Prosze o pomoc z gory dziekuje

Gość ghjjgf
tak, jeżeli twój partner uznał dziecko w Urzędzie stanu cywilnego, potrzebne będą wasze zaświadczenia ze skarbowki, i ew. umowa o pracę gdy twój partner pracuje, a gdy pracował w 2014 a teraz nie to i umowa i SWIADECTWO PRACY.

Gość gośćdominika
Zapomnialam dodac , ze przeciez to becikowe nalezy sie kazdemu kto urodzi dziecko wiec te cale dochody nie powinny byc brane pod uwage

Gość thfg
nie jest ograniczenie chyba 1700 na jednego członka rodziny. a gdy wasz dochód jest niższy niż około! 530 zł na osobę to dostaniecie nie 1000 a 2000 tysiące złotych.

Gość gośćdominika
No ja jestem ze slaska a on z malopolski to co on specjalnie bedzie mial jechac do siebie do skarbowki , zeby pobrac swoje dokumenty w sprawie dochodow, no i nie rozumien po co licza dochody skoro te BECIKOWE CZY ZAPOMOGA Z TYTULU URODZENIA SIE DZIECKA (nie wiem czy to jest jakas roznica miedzy tym?) kazdemu sie naleza i nie biora w nich pod uwage dochodow bo to jest nawet dla tych co maja kase i ci co sa biedniejsi

Gość gośćdominika
na jednego czlonka rodziny ale kogo oni licza? Czemu partnera tez, skoro on nie mieszka ze mna , bo ja mieszkam z mama??? Kurcze nie znam sie na tym wiec prosze o porady

Gość guii
Becikowe rządowe od 2013 roku opiera się nowym kryterium dochodowym . Aby rodzice mogli ubiegać się o to świadczeni, dochód na osobę w rodzinie nie może być większy niż 1922 zł netto . Rodziny o wyższych dochodach prawa do becikowego zostaną pozbawione. Pamiętajmy, że mowa o dochodach w roku kalendarzowym poprzedzającym rok złożenia wniosku o becikowe 2014 . Dodatek wyniesie tak jak dotychczas 1000 złotych, a więc w sumie łącznie z zapomogą - 2000 zł. Becikowe rodzinne , czyli dodatek do zasiłku z tytułu urodzenia dziecka, przyznawane jest rodzinom o niskich dochodach (nie więcej niż 504 zł na osobę, nie więcej niż 583 zł jeśli w rodzinie jest dziecko niepełnosprawne).O czym trzeba pamiętać? To świadczenie dostaną tylko ci, którzy mają ustalone prawo do zasiłku rodzinnego (tu należy spełniać określone kryteria).

Gość rgg
ale jesteście razem i to się liczy, że chyba wolisz skłmać im że nie jesteście wtedy to liczą twoje dochody i potraktowali by cię jako samotna matka.

Gość gośćan
na dzien dzisiejszy (az do 31 października 2015 r. ) brane sa dochody za 2013 r a nie za 2014 r. zaswiadczenie z urzedu skarbowego o wys dochodu obojga rodzicow, wysokosc skladek zdrowotnych za 2013 r. obojga rodzicow, zaswiadczenie od lekarza, akt urodzenia. jesli ktores z was w 2013 r pracowal i juz nie pracuje w tamtej firmie- swiadectwo pracy. jesli partner nie chce jechac do odleglej miejscowosci po zaswiadczenie ze skarbowego osrodek, w ktorym zlozysz wniosek wystapi do tamtego US o dane dotyczace twojego partnera ale wyplata swiadczenia opozni sie o 3-4tyg.

Gość gośćdominika
oki juz cos powoli rozumiem tylko nie rozumiem czy beda wliczac partnera skoro ja z nim nie mieszkam , z reszta tak jak wyzej napisalam mieszkam z mama ?? W tym problem ze on ma firme wiec jezeli go beda brac pod uwage to kurde nie dostane nic :-( a ciezko z pieniazkami dlatego tak pytam :-(

Gość gośćdominika
rgg wlasnie o to mi chodzi ze chce zeby byly tylko moje dochody brane pod uwage, zeby nie byly liczone jego dochody. Jak niby mam sklamac ze nie jestesmy razem komu? No o to chodzi zeby mysleli ze jestem samotnie wychowujaca matka prosze o odp

Gość gość
to są pieniądze na dziecko i pod uwagę brane są dochody obojga rodziców. finito

Gość gośćdominika
do goscan A czemu za rok 2013 a nie za 2014 skoro liczy sie rok poprzedzajacy . A wiec skoro urodzilam w 2015 roku to powinno byc z 2014 roku to powinnam skladac papiery te zdrowotne i za dochody

Gość gość
nawet jeśli samotnie wychowujesz to dziecko NADAL MA ojca i jego dochód musi być brany pod uwagę

Gość gość
masz google? tak trudno sprawdzić? lepiej pytać tutaj?

Gość gośćan
nie uda ci sie sklamac. pracuje w mops i min. przyznaje becikowe:). jesli nie chcesz dodawac go do czlonkow rodziny/sklamac ze nie jestescie para bedziesz musiala dostarczyc wyrok sadu zasadzajacy alimenty, ktorych wysokosc zostala by doliczona do twojego dochodu. jesli tego nie dostarczysz wniosek pozostanie bez rozpatrzenia z powodu nie dostarczenia brakujacych dokumentow.

Gość gość
Jeśli mieszkasz sama to faceta dochodu sie nie bierze bo jestes samotną matką i to jest korzystniejsze dla ciebie. Dostaniesz kase za to ze jesteś samotną matką.

Gość ghh
chodziło mi o to że po ślubie nie jesteście i można powiedzieć w mops ze razem nie jesteście, później na dokumentach zaznaczasz że samotna matka i tyle, moja matka była z moin ojcem lata temu a kase brała jako samotna matka. choć ja nie popieram takiego zachowania

Gość gośćdominika
to co bym miala zrobic zeby potraktowali mnie jako osobe ktora samotnie wychowuje dziecko zeby nie byly brane pod uwage dochody od ojca?? No bo co taka jest prawda, sa pary ktore np sa razem no i koboeta urodzi nastepnie partner ja zostawia a dziecko uznal za swoje , to co jak on np ma kasy jak lodu i wtedy ta kobieta nie dostanie becikowego przeciez to nie normalne :-I :-( :-( :-( :-(

Gość gośćan
przy becikowym bierze sie dochod za rok poprzedzajacy okres zasilkowy a nie za rok kalendarzowy. obecnie trwa okres zasilkowy 2014/2015 (od 1 listopada 2014 do 31 października 2015) w zwiazku z czym rok poprzedzajacy ten okres zasilkowy to 2013.

Gość ggh
pani od mopsu a jeżeli ktoś poza sądownie po ugodzie się dogada co do kwesti alimentów??? u mnie jak skladalam dokumenty o rodzinne i becikiwe to zaznaczylam że samotna matka i tyle o nic nie pytali żadnych wyroków nie chcieli z sądu tyle że ja na prawdę byłam w tamtym czasie samotna matka.

Gość gośćdominika
na jakich dokumentach jest to ze jest do zaznaczenia czy jestem samotnie wychowujaca matka? Rozumiem tylko ze mam lipe z kasa nie chce korzystac tylko nalezy mi sie a tak to bede miala na pampersy itd

Gość ggv
powiedz że razem nie jesteście jedynie to on ci pomaga fibansowo i tyle.

Gość gośćdominika
no ale po co z mopsu z panstwa mi sie nazlezy z mopsu to jakbym byla biedniejsza to wtedy sie dostaje

Gość gośćan
ggh- zgodnie z ustawa o swiadczeniach rodzinnych na dzien dzisiejszy bez wyroku sadu nie mozna przyznac becikowego chyba, ze ojciec jest nieznany i dziecko nosi nazwisko matki.

Gość gośćan
od państwa dostajesz becikowe za posrednictwem Mops lub Gops.

Gość gośćdominika
ale w urzedzie panstwa nie beda sie pytac czy jestem sama czy nie co to jest za papier jak on sie nazywa co tam sie zaznacza czy jestem matka samowychowujaca?

Gość gość
czytasz co do Ciebie pisza???? mops wyplaca becikowe

Gość gośćdominika
dokladnie bo chodzi mi o becikowe z panstwa nie z mopsu no ale np skoro nie jestem z kims i chce dostac becikowe bo mi sie nalezy a nie chce od tego bylego partnera alimentow to bez zartow ze nie nalezy mi sie becikowe

Gość gośćdominika
no wlasnie nie zupelnie ze sam mops wyplaca. Bo panstwo wyplaca tysiac a drugi tysiac to juz ci biedniejsi od mopsu dostaja