Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćdominika

prosze o pomoc"Becikowe"

Polecane posty

Gość ggrf
może coś w prawie się zmieniło nie wiem, ją ojca miałam znanego wpisany był w akt urodzenia choć prawda dziecko miało moje nazwisko a akt hmm był taki jakby tymczasowy, ale becikowe oraz rodzinne dostałam bez problemu jako samotna matka dopiero 2 miesiące później założyłam sprawę o alimenty do sądu. w tym czasie wzięłam ślub a dziecko ma nazwisko moje ale te już po ślubie po mężu taki plus.

Gość gość
ok ostatnni raz bo widze, że mądrością nie grzeszysz, nie ma becikowego od państwa lub od mopsu, becikowe jako świadczenia rodzinne od państwa wypłaca mops rozumiesz??? i masz przedstawić dokumenty o których pisała dziewczyna wyżej, koniec, kropka

Gość gośćdominika
gosc 21.57 dzieki za wytlumaczenie nie rozumiem dlatego pytam jezeli cie to boli bylo nie czytac co ja pisze i nie odpisywac****isac ze madroscia nie grzesze kuzwa chyba po to jest ta kafe zeby sie pytac i radzic

Gość hh
bo wprowadzacie dziewczynę w błąd pisząc o urzędzie państwa, nie ma czegoś takiego jak urząd państwa, a becikowe wypłaca mops. a pieniądze sa oczywiście od państwa.

Gość gośćdominika
czyli tylko to potrzeba czy cos jeszcze? Akt urodzenia, zaswiadczenie lekarskie, to o dochodach i o zdrowotnym?

Gość gość
przede wszystkim świadectwo chrztu

Gość gośćdominika
no no na bank haha swiadectwo chrztu wez sie ktos ogarnij

Gość gość
tak trudno iśc do mopsu po liste dokumentów do skompletowania, ew napisac czy zadzwonic? albo sprawdzić na jakichś wiarygodnych stronach czy chocby na stronie twojego mposu? a jak ci ktos tu napisze tylko połowe dokumentów potrzebnych to co powiesz w urzedzie? "ale ja nie mam bo na kafe nie napisali"? weż sie dziewczyno ogarnij....

Gość gość
Ja becikowe załatwiałam dopiero teraz choć moje dziecko ma już 9mies :-) potrzebne będą:akt urodzenia, ksero dowodów osobistych, zaświadczenia:us (o dochodach), zus (o składkach zdrowotnych,oświadczenie drugiego rodzica o niepobieraniu becikowego (że tylko jedno z was się o nie stara-do pobrania z netu), wniosek o przekazanie wypłaty świadczenia na rachunek bankowy (osoba starająca się o becikowe podaje nr.konta-do pobrania z netu),zaświadczenie od ginekologa.Faktycznie musisz dokumenty załatwiać za 2013r.-ja urodziłam w maju i jak chcieliśmy składać dokumenty w czerwcu to znajoma podopwiedziała żeby sie wstrzymać do listopada, bo tak to nie dostaniemy (mój partner miał dużo większe dochody za 2012 niż za 2013 i nie mieścilibyśmy się w tych 1922zł na os.) A od listopada brane są dochody z 2013 już! Nie wiem jak jest teraz z tym, że nie chcesz aby brano pod uwagę dochody partnera,ale moja koleżanka 3lata temu też tak miała, że nie chciała podać, ale ona dogadała się z ojcem swojego dziecka i zasądzili alimenty-oczywiście żyli pod jednym dachem i wspólnie wychowywali dziecko no ale szkoda było przepuścić 1000zł.ot tak sobie, wiadomo ulicą nie chodzi,a rozprawę w sądzie mieli za darmo :-)

Gość gość
Acha i u mnie w mieście dokumenty o becikowe składa się w Centrum Świadczeń Rodzinnych przy Urzędzie Miasta a więc wszystkoe krzykaczki niech zesrają sie teraz kalafiorem-nie wszędzie becikowe wypłaca MOPS bo ja budynku MOPSU na oczy nie widziałam nawet a becikowe dostałam :-) autorko dowiedz się jak jest u ciebie!