Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy zna ktoś rosyjski? filmik z wojny na ukrainie

Polecane posty

Gość gość

http://www.pudelek.tv/video/Rosjanie-drecza-ukrainskich-jencow-Zryj-te-flage-TRAFILISCIE-DO-PIEKLA-Powiesimy-go-7848/ widzieliście? masakra, mózg na podłodze. Ile to jeszcze będzie trwało? Zna ktoś rosyjski, o co pyta ten rusek ukrainców i co oni mówią ? i co wykrzykuje ten tłum w końcowej części filmu? wygląda to tak jakby te kobiety obwiniały ukraińskich żołnierzy o tą wojnę. Jestem tym przerażona, znam chłopaka który przyjechał do polski z powodu wojny, jest tak przerażony, powiedział że jego noga już nigdy nie stanie na Ukrainie, jego żona musiała wrócić na Ukraine, on nie ma z nią żadnego kontaktu, nie działa poczta, telefony, internet, nie wie co się z nią dzieje ani nawet czy żyje. Jak opowiadał co tam się dzieje to mało się nie popłakałam.

Gość gość
siebie warci dzicz ze Wschodu

Gość gość12345676
to jest kara za Wołyń

Gość txhnnn
Oglądnąłem dwie, trzy minuty, więcej nie mam siły, bo się wkurfię. Pytał z jakiego regionu pochodzą, z jakiego oddziału? Dla mnie ten najemnik z Kaukazu, bo to gołym okiem widać, że to nie jest Rosjanin w sensie etnicznym, mówi nie dość wyraźnie, ale ja znam tyle rosyjskiego, co ze szkoły. Niestety, ale takie są prawa wojny. Przyznam, że gdybym walczył z Rosjanami (doskonale pamiętam, co Ukraińcy robili na Wołyniu) to raczej nie byłbym zbyt miły. Nie wiem jakbym się zachowywał, ale dajmy na to, weszli na teren Polski, no chyba zabijałbym też jeńców. Tak myślę. Jest to straszne, ale ktoś tę wojnę zaczyna, więc niech potem płaci. Ile to potrwa? Mam nadzieję, że jak najdłużej. Im dłużej Ukraina się broni, tym większą wykazuje słabość Rosji. Im dłużej się broni, tym większe ma szanse się obronić, bo to oznacza, że Rosja nie decyduje się na rozwiązanie konfliktu jednym ruchem, czyli zmasowana inwazja. Im bardziej Rosja jest zajęta Ukrainą, tym mniej ma czasu na zajmowanie się Polską, Litwą, Łotwą i tak dalej. Niech sobie tam zęby połamią.

Gość gość
Jest to straszne, ale ktoś tę wojnę zaczyna, więc niech potem płaci. x Trochę to niejasno napisałem. Mam na myśli Rosjan, którzy się zaangażowali w konflikt, bo ginie ich tam prawdopodobnie całkiem sporo. Nie Ukraińców z filmu. I naprawdę, nie będę się bawił w popieranie Rosjan, bo Ukraińcy są odpowiedzialni za ludobójstwo. Rosjanie też są odpowiedzialni za ludobójstwo Polaków, wywózki na Sybir, tłumienie powstań, narzucenie komunizmu, prześladowania w latach 40 i tak dalej. Rosja jest potężna, może naprawdę nam zagrozić, Ukraina nawet sfaszyzowana, nie jest dla Polski tak groźna. Popieram więc mniejszego wroga, przeciw temu wielkiemu. Ot, taka kalkulacja

Gość gość
wiem, powiecie że jestem naiwna ale ja myślałam że "te czasy" mamy już za sobą, że ludzie są już na tyle ucywilizowani że nie dojdzie do takich rzeczy. Muzułmanie - ok, tam brak edukacji, ciemnogród, jest to jakieś zrozumiałe, ale tu? Europa? Kim trzeba być żeby dręczyć drugiego człowieka? przecież ci żołnierze to ludzie, praca pracą ale co z emocjami? z sumieniem? przecież ktoś tymi ludźmi dowodzi. Nie potrafię tego ogarnąć, że w XXIw takie rzeczy się dzieją...

Gość gość
Europa ?? Rosja to dzicz a nie Europa, zresztą tak samo jak Ukraina

Gość gość
wiem, powiecie że jestem naiwna ale ja myślałam że "te czasy" mamy już za sobą, że ludzie są już na tyle ucywilizowani że nie dojdzie do takich rzeczy. x Pytanie. Ile czasu minęło od drugiej wojny? No niezbyt wiele. Co się takiego wydarzyło, że mieliśmy się niby zmienić moralnie, my jako ludzie? No sama pomyśl, co? Poza tym, przecież wojny toczą się cały czas. Francuzi pozbyli się niemieckiej okupacji, ale nadal okupowali Algierię, Wietnam i prowadzili tam okrutne wojny. Bardzo cywilizowany naród :D i ofiara niemieckiego nazizmu :D I co z tego? NIC :D x Muzułmanie - ok, tam brak edukacji, ciemnogród, jest to jakieś zrozumiałe, ale tu? Europa? x Zupełnie nie pojmujesz o co chodzi. Żadna edukacja nie zmieni, ani ludzkiej natury, ani tego, co z tej natury wynika w wymiarze stosunków społecznych, państwowych. Czy kiedykolwiek spojrzałaś na to w ten sposób? Że narody, państwa konkurują ze sobą? Po prostu walczą o lepszy byt, o większe wpływy, o powodzenie. Ktoś ma więcej, bo inny ma mniej! Tak było zawsze i to się nie zmieni. Nawet łatwiej komuś coś zabrać, niż samemu zrobić. Karol Gustaw, król szwedzki, który najechał Polskę, powiedział, że jeśli jest się biednym, ale ma się żelazo, to można tym żelazem (bronią zrobioną z żelaza) zabrać bogactwa innym. I tak zrobił, łupiąc bogatą Polskę, wzbogacił biedną Szwecję. x Kim trzeba być żeby dręczyć drugiego człowieka? przecież ci żołnierze to ludzie, praca pracą ale co z emocjami? z sumieniem? przecież ktoś tymi ludźmi dowodzi. Nie potrafię tego ogarnąć, że w XXIw takie rzeczy się dzieją... x Głupstwa gadasz. Myślisz, że nastąpiła ewolucja moralna od ostatniej wojny? Zresztą której wojny? Wojny w Czeczenii, gdzie Rosjanie robili rzeczy na miarę zbrodni niemieckich w okupowanej Rosji, tylko nikt tego szeroko nie reklamował, ale można poczytać. Jest konflikt interesów. Rosja chce panować nad Ukrainą, tak jak czyni to od stuleci. Posyła żołnierzy i chce wygrać. Żołnierze to ludzi i WŁAŚNIE MAJĄ EMOCJE, które mogą wylać. Masz w rękach wroga, to jesteś jego panem. Właśnie zabili ci kumpla? To teraz im pokarzesz! I tak w kółko. Natomiast dowództwo rozlicza z sukcesów i porażek, nie formy prowadzenia działań zbrojnych. x Gdyby Rosjanie weszli do Polski, to jeśli nie braknie mi hartu, to będę zabijał także jeńców. Tłukł ich jak robactwo, bo jest ich po prostu za dużo. Ciągle się gdzieś wpiertalają, gdzie nikt ich nie chce. Tak to nasza ludzka natura, niestety

Gość gość
pokażesz!!! :O

Gość gość
ja juz NIC nie rozumiem ....Po co biorą tych ludzi i prowadzają po miastach ? zeby ich bito i ponizano !! I tak juz cierpia. Kazdy broni swojego kraju.... co za gno je.. jak mozna tak traktowac ludzi

Gość gość12345676
prawda jest taka że gdyby zamienić role to Ukraińcy robili by to samo

Gość gość
Nie mogę na to patrzeć. Czy do jasnej cholery ludzie nie mogą spokojnie żyć w zgodzie i wzajemnym szacunku?!?!?! Ludzie robią sobie nawzajem z życia piekło. Jak dla mnie jest to nie do pomyślenia. Bardzo boli mnie to co się dzieje za nasza wschodnią granicą :(

Gość gość
Przecież Ukraińcy robią to samo mordują ludność rosyjskojęzyczną w Doniecku i Ługańsku. Powinno się zrobić nowe państwo Noworosja w której skład wejdzie obwód ługański, charkowski, krymski, doniecki, odeski i zaporoski . O tym, że Ukraińcy mordują ludność cywilną na wschodzie w mediach polskich nie powiedzą, bo to niewygodne. I tu mamy przykład do czego prowadzi multikulti. Ukraina chce wejść do UE to zaś ludność rosyjskojęzyczna na wschodzie Ukrainy nie chce być w UE tylko chce do Rosji dlatego właśnie tam jest wojna

Gość gość
Posraj się z tej miłości dla Rosji :D Nie pojmujesz durnoto, że nie chodzi o żaden Ługańsk, tylko przesunięcie granic wpływów? Ługańsk to pretekst i nic więcej. Rosja cofa się. Panowała nad całą Ukrainą od upadku Rzeczpospolitej. W ciągu minionych 25 lat utraciła NRD, Polskę i kraje nadbałtyckie. Ukraina zaczęła tak wierzgać, że się wyrwała Rosji (to że wpadnie w ręce zachodu, to już inna rzecz, natura nie znosi próżni) i tego Rosja nie może zaakceptować, bo to godzi w jej interesy imperialne. Utrata Ukrainy, to KONIEC ROSJI IMPERIALNEJ. Kreml doskonale o tym wie i chce to zatrzymać. I tylko i aż o to, tutaj chodzi, nie o sam Donbas. Celem tego jest przywrócenie dawnego porządku, czyli Ukraina podporządkowana Rosji. Może sobie udawać, że jest państwem, ale w określonych granicach. Gdy te granice zostały przekroczone, Rosja ruszyła. Nic nowego

Gość gość
ale czy świat nie może tego powstrzymać? USA, UE? To trochę tak jakbyśmy patrzyli jak biją słabszego i jakby nikt nie reagował. Zamiast realnej pomocy, ciągle wprowadzają jakieś śmieszne sankcje na które Rosja leje ciepłym moczem. Nie mówię od razu o działaniach zbrojnych ale o jakiś może drastycznych sankcjach. Nie może być tak że wszyscy skaczą tak jak Rosja zagra. Nie no zastanawiam się tylko jakim trzeba być człowiekiem żeby widok wyciekającego mózgu nie robił na nim wrażenia. To wszystko jest jakieś chore, w ogóle uważam że ktoś kto wypowiada komuś wojnę, sam powinien się stawić na polu walki tak jak było dawniej a nie że Putin siedzi sobie w wygodnym fotelu i każe komuś odwalać czarną robotę, łatwo jest robić takie rzeczy z za biurka. Czy sądzicie że Rosja nam już całkowicie nie zagraża? Że fakt bycia w UE nas przed nią chroni?

Gość gość
jak ma powstrzymać Rosję USA? Ukraina nie jest w NATO, więc nikt nie będzie za nią nadstawiał karku. Umiesz liczyć, licz na siebie... Takie jest brutalne prawo rzeczywistości :( Przecież nikt nie będzie jechał umierać za nie swój interes... A jeszcze Rosja ma wielki arsenał nuklearny, to inne kraje boją się pisnąć słówko przeciw niej...

Gość gość
Russian President Vladimir Putin has Asperger's syndrome, "an autistic disorder which affects all of his decisions,"

Gość thxnnn
gość 2015.01.28 ale czy świat nie może tego powstrzymać? x To wszystko jest trudne i tylko z punktu widzenia ofiary, wygląda jednoznacznie, niestety. Popatrz co się stało w połowie lat 40. Rosjanie przepędzając Niemców, zajęli pół Europy. I co? I nic. Ale owszem, były plany usunięcia Rosja z Polski, Rumunii, Czech i Słowacji, Węgier... Były ale nie wiem, czy by ci się spodobały, bo na przełomie lat 40 i 50 oznaczało to zmasowany atak atomowy. Był taki plan, którego nigdy niestety nie zrealizowano. Nazywał się on Operacją Drop Shot. Polegał on na zbombardowaniu wszystkich dużych miast rosyjskich, tak, żeby przeciwnik został natychmiast sparaliżowany. Gdyby to się stało, nie mielibyśmy półwiecza komunizmu, ale koszt w zabitych Rosjanach i nie tylko, byłyby gigantyczny. Ja bym nie płakał. Teraz nikt nie chce się narażać, bo Rosja nie jest już wrogiem całego świata, tylko ma te swoje ograniczone cele. Pomoc dla Ukrainy, pomoc wydatna, oznaczałaby stan, może nie wojny, ale liczne problemy polityczne i handlowe, dla wspierających Ukrainę. Czy Francuzi chcieli umierać za Gdańsk w 1939? Nie :D Prawda jest taka, że nikt, nigdy nie chce umierać, ani za Gdańsk, ani za Donbas...

Otworzyłem link z filmikiem, wygląda na to, że został usunięty.. Ale i tak jasne, o jakie nagranie tu chodzi, oto ono: https://www.youtube.com/watch?v=D-gJ46pVLMo I chętnie przetłumaczę moim drogim kolegom zza zachodniej granicy o czym się tu mówi (jestem z Odessy więc przepraszam za mój polski, jak coś :p) Ale najpierw za Państwa pozwoleniem kilka faktów o tym "Rusku". Nazywa się Michał Sergieewicz Tołstych. Jest obywatelem (to niemożliwe, co??!!1!1!!) Ukrainy, pochodzi ze Wschodniej Ukrainy a mianowicie z miasteczka Ilowajsk, tak, z tego właśnie Ilowajska, pod którym w lecie ukraińska armia doznała straszliwej klęski m.in. od Michała oddziału. W latach 1998-2000 służył (o dziwo!!) w Armii Ukraińskiej. Przed wojną stale pracował u siebie na Donbasie. Tyle, że jego pradziadek (i może ktoś jeszcze) był Gruzinem. Dlaczego walczy przeciwko Ukraińcom? Bo broni swej ziemi. Bo przyszli, zaczęli rujnować miasta i wiesie i zabijać nieuzbrojonych ludzi, a on nie potrafi spokojnie siedzieć i na to patrzeć (wg. "propagandy z Kremla"). Bo jest terrorystą, zbojem i mordercą, roSSyjskim najemnikiem który przyszedł by podbić Ukrainę i oddać Putlerowi (wg. propagandy pozostałej). Gdzie jest prawda? Niech każdy sam zdecyduje.. ;) Ale przejdźmy do wideo. Na początku pyta jeńców "Poznaliście mnie, co?? Skądście są?? Po coście tu przyszli?? To moja ziemia, urosłem tu!! Czegoście tu zapomnieli?? O kogo walczycie?? O co??". Odpowiadają mu "Powołano nas", pułkownik (najstarszy, z prawej strony) mówi "Jam po prostu żołnierz jest". Ten pułkownik notabene dowodził ostatnio w Donieckim porcie lotniczym, zanim zdobyli go powstańcy. Na 2:20 mówi "Powiem szczerze - jesteście szczęściarzami, bo pozostaniecie przy życiu". Żołnierze spoza kamery pytają "A gdyby myśmy do was przyszli, do Kijowa, i zaczęli bombardować??" Z 4:10 mówi pułkownikowi "Zobacz, coście tu uczynili! Dzieciom rodziców zabijacie!" pokazując na przestrzeń wokół. "Przyjdę do twego miasta i zacznę robić to samo a dowiesz się, co to jest piekło!". Z 6:00 jeniec opowiada że posłano jego kompanię na transporterach opancerzonych do lotowiska po rannych, ale po drodze otrzymali rozkaz zaatakować (bez wsparcia czołgów, artylerii) bo lotowisko zostało zajęte przez armię DRN (chociaż tak w rzeczywistości to zostało ono zajęte już przed kilku dniami). Trafili więc w zasadzkę, oszukani przez swych dowódców. Na 7:40 mówi "Tak, teraz już zobaczyłem i wiem, co się tu dzieje tak naprawdę.. Wszystkim opowiem! Nigdy więcej nie będę służyć w tej armii, gdybyśmy tylko wiedzieli!.. Lepiej by nas odrazu rzucono do więzienia niż na tę wojnę pojechaliśmy!.." No i zaczynając od 11:50 chyba najgłówniejsze. Jeńcy z pod lotowiska na ulicach Doniecka. Ludzie pytają o to samo – po co ich najechano i za co zabijano... „A gdyby myśmy do was przyszli??.. Do Lwowa, do Ternopola??.. Dajcie k***a wreszcie spokój!! Cośmy wam zrobili?? Bandeowcy przeklęci, faszyści, potwory!!” Mężczyzna z 12:22 woła „Jak można tak żyć?? Czyż nie rozumiecie? Mordujecie nasze żony, matki, siostry! Nas, staruszków, mordujecie! Za co?? Przecież jesteśmy tacy sami jak wy! W piwnicach musimy drżeć ze strachu, co dzień się nas zabija!” Na 14:30 kobieta błaga Aleksandra Zacharczenka (jest głową DRN jak ktoś nie wie, czyli najgłówniejszym „terrorystą”) „Uratujcie nas przed nimi, proszę! Ile to będzie trwało?!” No i od 18:05 nasz stary znajomy pułkownik. „Zobacz k***a! Opowiedz teraz przed kamerą, kto to narobił??” – „Nie mam nic do powiedzenia”. Koniec. Zdecydowałem się tak dokładnie to wszystko Państwu opisać bo z przykrością stwierdziłem, że w Polsce znikomo mało ludzi rozumieją, co się tak naprawdę u nas tu dzieje. Nadal uważacie że to armia Rosji rujnuje miasta i zabija ludzi na Donbasie? A przecież dostępne są setki podobnych filmów. Niestety, telewizja nigdy ich nie pokaże. Wniosek?..

Gość gość
Dzięki kolegi :) mam nadzieje ze nie okrzykną Cie zaraz ruskim trolem

A czemu mieliby mnie tak okrzykiwać, po prostu przetłumaczyłem z rosyjskiego na polski ;D