Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Separacja zębów(gumki przed stałym aparatem ortodontycznym)

Polecane posty

Gość gość

W poniedzialek włożyli mi te niebieskie gumki miedzy zęby aparat maja zalozyc w piatek ale dzis gdy jadłam kanapkę jedna wbila mi sie w dziąsło troche boli ale da sie wytrzymac widac ja aby do połowy czy to przeszkadza w separacji zębów i czy powinnam isc do dentysty zeby włożyc ją jeszcze raz?

Gość rosomaczek
jakos nieskladnie piszesz :O jesli separator ci wypadl to koniecznie idz do orto albo zwyklego dentysty, bo pozniej moga miec problemy z zalozeniem pierscienia. gdyby ci wypadl w czwartek to jeszcze, ale 2 dni robia roznice.

Gość gość
Ale ta gumka nie wypadla tylko przesunęła sie wyżej i wbiła w dziąsło

Gość gość
A nie umiesz sobie samodzielnie założyć separatora? Przecież to proste jest... Wyjmij go i włóż raz jeszcze.

Gość gość
Jak mam go wyjac?

Gość gość
On mi nie przeszkadza tylko obawiam sie ze zeby sie dobrze nie odseparują

Gość rosomaczek
pewnie, takie to proste, ze najlepiej zeby kazdy sam sobie zakladal. po co fatygowac lekarzy? moze na yt jest filmik o tym? 🖐️ jak mi zakladali separatory to jedna z asystentek nie potrafila i musiala to za nia zrobic kolezanka. rob jak uwazasz - jezeli separator siedzi tylko sie przesunal i dasz rade wytrzymac do piatku to ok.

Gość gość
postaraj sie go przesunac na miejsce bo strasznie sobie dziasło pocharatasz i jeszcze sie wda stan zapalny

Gość gość
Do piątku wytrzymam bo aż tak mnie nie boli ale nie wiem czy zęby dobrze sie odseparują?

Gość gość
Ale krew mi nie leci ani nie widac zadnej rany

Gość rosomaczek
dlatego od razu napisalam, ze powinnas isc nawet do dentysty zeby ci poprawil. albo do swojego orto (przynajmniej nie zaplacisz). ja mialam separatory 3 dni, zeby mialam bardzo stloczone i mimo, ze zrobily mi sie spore szpary to i tak zakladanie pierscieni wspominam gorzej niz wyrywanie osemek :O czas to podstawa.

Gość gość
To może chociaż ktoś mi powie jak mam to wyjąć bo palcem to sie chyba nie da

Gość gość
Moim zdaniem nie musisz iść. Możesz sama trochę pociągnąć i poprawić. Jedząc będą Ci się pne przemieszczać. Miałam duże stłoczenie i pierścienie weszły. Uczucie nieprzyjemne. Seperatorami się też sama bawiłam

Gość gość
Nie wyciągaj tylko troche pociagnij np malymi nożyczkami czy patyczkiem

Gość rosomaczek
widze, ze dziewczyny z gatunku zrob-to sama :D znam takie laski, ktore same sobie ligatury zmianiaja, bo im sie kolory szybko nudza. po co wam w takim razie ortodonta? separator mozesz sobie sama zalozyc przy uzyciu nitki dentystycznej, ale ja bym wolala pojsc do dentysty. moze nic sie nie stanie jak wytrzymasz do piatku, a moze zeby niewystarczajaco sie rozsuna i bedziesz musiala przekladac termin zakladania aparatu (nie wiem skad jestes i gdzie sie leczysz, ale np. w mojej klinice terminy sa dluuuugie)

Gość gość
Nie przesadzajmy. Bez paniki. Mi powiedzial ze może mi założyć tego samego dnia po kilku godz

Gość gość
Wielkie dzieki wszystkim za te dobre rady "popraw ją sobie sama" próbowałam i wypadła matka pewnie mnie zaraz zabije i mam nauczkę żeby nie słuchać ludzi z internetu

Gość gość
Jak nieumiejętnie to robilas. Chyba logiczne ze jak jesz to jest nacisk na żeby i to się wciśnie troche. Nikt ci nie kazał tego robic. Sama się zdecydowalas wiec bierz odpowiedzialność za swoje czyny.

Gość gość
Widocznie na necie są ludzie którzy radzą sobie z taki p*****lami a skoro Ty jesteś taka niezaradna Twoja sprawa. Panike siejesz z byle powodu

Gość gość
Tak sama sie zdecydowalam dzieki komentarzom "zrob to, to jest przeciez banalne" i tak biore za to odpowiedzialnosc bo to ja mam teraz problem rosomaczek miała racje żeby sie nie bawić w ortodonte ale ja posłuchalam sie ludzi ktorzy piszą komentarze o czymś o czym prawdopodobnie nie mają zielonego pojęcia "gość dziś Widocznie na necie są ludzie którzy radzą sobie z taki p*****lami a skoro Ty jesteś taka niezaradna Twoja sprawa. Panike siejesz z byle powodu" Jesli chcesz wiedzieć to ja nie sieje paniki i po co piszesz komentarze takim głupim i niezaradnym ludziom jak ja? Bo na pewno nie po to żeby komuś pomóc

Gość gość
ja chodzę na kontrolę do swojej ortodontki http://www.ortodonta-katowice.eu/page/kontakt i dzieki temu udaje mi sie uniknąć takich nieprzyjemnuch sytuacji. A tobie radze jak najszybciej isc do lekarza bo moze buc z tego wiecej problemow.