Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak wprowadzać stałe posiłki??

Polecane posty

Gość gość

Karmię piersią, mały niedługo kończy 6 miesięcy i czas już zacząć wprowadzać jedzenie i powiem szczerze - przeraża mnie to... Skąd ja do ch* mogę wiedzieć co kiedy i jak, żaden "instynkt macierzyński" mi jakoś nic nie podpowiada. Która z was poświęci troche swojego cennego czasu i mi łopatologicznie choć troche to wyjaśni, bo jedyne co wiem, to to że dobrze paćke z marchewki dać na początku... co w ogóle dawać, co ile nowe wprowadzac, kiedy mięsa, w jakich w ogóle ilościach, co z glutenem, po jakim czasie dać więcej niż jeden posiłek i kolejne, czy trzeba picie podawać i skąd moge wiedzieć że on chce pić, kiedy dawać nie paćki tylko pokrojone i czy się nie zadławi. Dla mnie to jakaś czarna magia jest...

Gość gość
proponuje znaleźć tabelę żywienia dziecka na piersi i tam będziesz miała na 100% łopatologicznie wytłumaczone co i jak i kiedy. U mnie w książeczce zdrowia dziecka na środku była taka tabela. Trochę wysiłku mamusiu.

Gość gość
Znajdz na necie schemat karmienia niemowlaka,tam masz podane co i jak.Nie martw sie to nic trudnego,trzeba sie przyzwyczaic.W ksiazeczce zdrowia dziecka powinnas miec co i jak.

Gość gość
Jak? stopniowo - po jednej rzeczy i obserwować reakcje, żeby móc wychwycić ewentualną alergię. Wszystko w postac***aćki, stąd wygodniej stosować słoiki, bo dziecko potrzebuje małej porcji, trudno gotować filiżankę zupy:) i resztę trzeba mrozić. Skonsultuj z pediatrą, wyjaśni co i jak. Francuzi dodają na początku trochę bulionu do mleka, tak żeby zmienić smak, stopniowo podają coraz więcej. Pokrojone daje się dopiero jak dziecko ma czym gryźć i potrafi to robić, na początku daje się np. skórkę od chleba do ciamkania. Nawet słoiczki mają różny stopień rozdrobnienia w zależności od wieku dziecka.

Gość gość
Sprawdzałam, w książeczce zdrowia mam tylko pierwszą pomoc. Okej przejrzałam schematy, są tam powymieniane warzywa i inne które w którym miesiącu można podawać, ale pozostaje kwestia pojenia wodą czy herbatkami - kiedy i ile i skąd moge wiedzieć że chce pić, oraz kwestia kiedy wprowadzać więcej niż jeden posiłek czyli śniadania, kolacje, podwieczorki i takie tam

Gość gość
poić wodą, wtedy kiedy chce cycka chce pić. Najpierw zacznij wprowadzać cokolwiek będziesz miała w schemacie kiedy powinnaś dać więcej niż jeden posiłek.

Gość gość
Ja nie korzystalam z ksiazek robilam na oko. Najpierw zaczelam od kaszek po tygodniu czy 2 przeciery warzywne ale tylko napoczatku sie bawilam dawalam nowego smaku lyzke dwie i tak kilka dni. Potem nawet jak wprowadzalam cos nowego syn jadl cala porcje nie bylo szansy zeby po 3 lyzkach mu zabrac wyl niemilosiernie bo lubi zjesc. Nic mu nie bylo. Syn ma teraz 7 miesiecy zjada o 5-6 mleko z kasza wstaje kolo 9-10 zjada serek, jogurt czy kaszke lyzka 13-14 obiadek I 16-17 owoce 20 mleko z kasza

Gość gość
Ok znalazłam chyba dość porządny schemat, na blogu jakieś mamy ;) dzięki za pomoc!!