Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Cesarskie cięcie skierowanie...

Polecane posty

Gość gość

Witam mam pytanko otóż dostałam skierowanie na cc za tydzien mam jechac do szpitala. moje pytanie brzmi czy w szpitalu moga naklaniac mnie do rodzenia naturalnie? Dostałam skierowanie na cc dlatego ze pierwszy porod tak sie odbył i moj lekarz stwierdził ze kazdy kolejny tak juz sie bedzie odbywał. Boje sie ze jak pojade do szpitala to beda kazac mi rodzic naturalnie.

Gość gość
oczywiście, że mogą cię namawiać do naturalnego porodu. Przeciwwskazaniem byłby niewielki okres od poprzedniej cesarki (sporo mniej niż 2 lata). Obecnie blizna się zarosła, macica jest rozciągnięta i może podołać trudom porodu naturalnego. O prowadzeniu porodu decyduje lekarz, który ma cię pod opieką na porodówce. To on, a nie papierek, decyduje, w jaki sposób poród przeprowadzić. Oczywiście bierze za to pełną odpowiedzialność. Jeśli nie ma dodatkowych obciążeń (cukrzyca, choroby krążenia), to nie ma powodów, by kobiecie nie pomóc urodzić w sposób naturalny. To naprawdę boli mniej, niż gojenie się blizny po cesarce.

Gość gość
a Jak ja sie nie zgodze na porod naturalny to co ? od cesarki mineło 5 lat

Gość gość
ale jak mają cię zmusić do rodzenia sn skoro nie będziesz miała skurczy i rozwarcia? Masz skierowanie i wyznaczoną datę to się ciesz

Gość gość
Witaj ja miałam wskazania do cesarki, tydzień przed terminem porodu bo cukrzyca itd. Oczywiście w szpitalu specjalistycznym powiedzieli bym rodziła u siebie bo to nie cukrzyca insulinowa itd. No cóż - urodziłam 3 dni po terminie, dziecko wyciśnięte ze mnie ( lekarz na mnie leżał z pielęgniarką ) mimo nacięć popękałam na tyle , ze teraz mam możliwość tylko rodzenia przez cesarki. Gdy przy 2giej ciąży (też cukrzyca) pojechałam do tego samego szpitala specjalistycznego ( patologie ciąży ) powiedzieli że mam max tydzień na cesarkę ( niestety o tym , że mogę tylko przez ciecie rodzić nikt mnie wcześniej nie uświadomił, nawet żaden ginekolog) . Popłakałam się, bo termin np w tym szpitalu rezerwuje się miesiąc przed ..... Pani była na tyle miła , że tak teminarz szczegółowo sprawdziła , że wcisnęła mnie zabieg w terminie :) i nie było opcji innego porodu. Bałam się , że znów wyląduje w szpitalu u siebie i powiedzą ,,silna Pani jest - damy radę ,, - ehhh .....

Gość gość
Na skurcze dadzą Ci ,, kopniaka,, specjalnymi środkami , a na rozwarcie masowanko szyjki macicy, kochana tu nie ma co ty chcesz tylko wola lekarza taka prawda. Bo ja tak miałam. pS : też miałam mieć cesarkę :) to tylko papierek taka prawda.

Gość gość
z tego co wiem to zmusic cie nie moga. bo musisz papiery podpisac ze wyrazasz zgode na porod naturalny bynajmniej tak było w moim przypadku

Gość gość
Dokładnie , ja nawet nie muszę mieć żadnego papierka, jak zajdę w ciążę mam jechać na patologię, umawiać termin miesiąc wcześniej, wystarczą wyniki z poprzednich ciąż. Wskazania do cesarek lekarze zlewają ciepłym moczem a potem tragedie :( Chociaż o dziwo moje dziecko wyciśniete z brzucha zdrowe jak ryba , przy cesarce były komplikacje, ja tez źle zniosłam zabieg. Generalnie dla mnie to czy to to koszmar :) Że tez nie ma 3ciej opcji porodu - chyba tylko adopcja mi pozostaje ;)(żart)

Gość gość
papierka - w sensie skierowania jakiegoś specjalnego

Gość gość
ja słyszaam ze mozesz miec wybór jeżeli chcesz cc to powinni ci ja zrobic ja tez bede miec drugi raz cc tyle ze mój lekarz jest ordynatorem i on bedzie mi ja robił,pytał sie czy chce sprubowac sn ale nie chce juz przez to przechodziłam czym prawie sie skonczyło zamartwica syna

Gość gość
Tak się odbył i kolejne tez a skąd to wie, ja rodziłam 17 i nie umiałam syn ponad 4 kg kolejna ciąża tez zakończona cc z skierowaniem bo też ponad 4 kg, wody mi odeszły i pytano mnie czy chce spróbować rodzic naturalnie

Gość gość
jak minęło 5 lat od cesarki to lekarze każą ci rodzić naturalnie a dlaczego poprzedni poród był cc? bo to jest ważne bo jesli to było np. zle ułożenie dziecka a teraz dziecko jest ułożone prawidłowo to będziesz rodziła naturalnie, a jesli to było np. wąska miednica albo np. wada wzroku to i w tej ciąży jest powodem do cesarki. w niestety lekarze teraz wszystko robią byleby kobiety rodziły naturalnie bo za cesarkę NFZ zwraca szpitalowi mniej kasy niż za poród naturalny, ignorują nawet powazne wskazania do cesarki i zmuszają do porodu naturalnego

Gość gość
I dlatego ja odlozylam sobie pieniążki na poród przez cc w prywatnej klinice. Nie bede się prosila zadnego lekarzyny lasego na kase z nfz.

Gość gość
e tam pieprzycie bzdury, jak ktos ma zaświadczenie o wskazaniu do cesarki to rozmawia się z lekarzem prowadzącym o swoich obawach, o tym, czy ktoś to może podważyć i co zrobić by tego uniknąć. bo to szlag może trafić jak kobieta jedzzie na wyznaczoną cesarkę a ktoś każe jej rodzić sn, no bez przesady, ja bym się po prostu wykłóciła o swoje i tyle. I niech mi lekarz podpisze, że bierze pelna odpowiedzialnosc za to,ze przy sn nic sie nie wydarzy i ze na wlasną odpowiedzialnosc odmawia cc

Gość gość
Dziewczyny więcej asertywności, zawsze mozna jechac do szpitala przed, pokazac papier, zapytac czy nikt tego nie podważy, umówic dokladnie, pogadac z lekarzem prowadzacym. Nie badzmy jak krowy, ktore idą w nieznane i godza sie na wszystko.

Gość gość
To moja 1 ciąża mam pytanie czy gin moze mi wypisać zaświadczenie na cc gdyż obawiam się nie dam rady urodzić naturalnie. Mam problemy z kręgosłupem 2 razy wyskoczył mi dysk a moj gin mówi ze najpierw mam isc do ortopedy. Czy jak w szpitalu poproszę o cc bez zaświadczenia to czy mogą Mi odmowic??

Gość gość
do gościa 13:13 jak nie będziesz miała zaświadczenia to oczywiście że nie zrobia cesarki na jakim ty świecie zyjesz? Lekarze nie chcą robić cesarek bo dostają za mało kasy z NFZ wiecej mają za poród naturalny , nawet jak sa wskazania to i tak często lekceważą to byleby tylko kobieta sama urodziła. Musisz mieć zaświadczenie i to dobre