Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sueo

Jak wygląda wizyta u psychiatry? Bo chyba muszę się wybrać

Polecane posty

Nie jestem furiatką z rozdwojoną jaźnią czy coś w tym stylu, zauważyłam, że mam pewne lęki, które mnie ograniczają już dłuższy czas... zastanawia mnie jak wygląda taka wizyta, ile kosztuje wizyta prywatna ?

Gość gość
wyguglaj se wpisz miasto i gabinet prywatny psychiatra powinna się wyświetlić lista i cenniki

Gość gość
wchodzisz, siadasz, lekarz sie pyta z czym do niego przychodzisz, potem zadaje milion pytan, stawia wstepna diagnoze, daje recepte, zapisuje na kolejna wizyte i sobie wychodzisz :) a cen nie znam, ja chodze na nfz

Gość gość
nie kieruj się tym, że prywatnie to będzie lepiej poszukaj kogoś z dobrymi opiniami na nfz też przyjmują dobrzy specjaliści dobry to znaczy kompetentny i życzliwy i jeszcze jedno, chociaż to jest sprawa nie do takiej łatwej oceny są tacy psychiatrzy, którzy są mili, kompetentni, ale nie robią nic ponad wypisywanie leków, to też niedobrze, bo czasem trzeba pacjenta posłać na terapię

Gość gość
A do mnie kiedyś psychiatra robił miny i wołał: - ku ku... pewnie też miał coś z głową...

Gość gość
Możesz zapisać się do psychiatry na NFZ, a potem chodzić do niego prywatnie. Nie z każdym psychiatrą dogadasz się. Dlatego nie zrażaj się, jeżeli źle odbierzesz taki pierwszy kontakt. Psychiatrzy mają też swoje recenzje w internecie. Tam możesz o nich przeczytać wpisując nazwisko lekarza. Znam prywatnie trochę osób pracujących przy terapii i mogę stwierdzić, że mało jest osób źle wykonujących ten zawód :), a całkiem sporo psychologów, którzy powinni zająć się czymś innym :(.

Gość gość
Ja chodze prywatnie i place 100zl. Pierwsza wizyta wyglada tak, ze najpierw opowiadasz sobie, co robisz itp, nastepnie lekarz pyta z czym przyszlas, jakie masz objawy, ogolnie zadaje duzo pytan, niektore moga byc osobiste, ale najwazniejsze to byc szczera z psychiatra. Po wywiadzie lekarz stawia diagnoze i wypisuje leki, czasem leczenie polaczone jest z psychoterapia, jezeli sprawa jest powazna moze wypisac skierowanie do szpitala psychiatrycznego

Gość gość
Na drugiej wizycie lekarz sie pyta jak sie czujesz, czy leki dzialaja czy nie, czy masz jakies skutki uboczne, jak nie to kontynuujesz leczenie i lekarz moze zwiekszyc dawke, zawsze zaczyna sie od najmniejszej, pozniej stopniowo sie zwieksza, jezeli masz rownolegle psychoterapie to rowniez ja kontynuujesz, nastepne wizyty wygladaja podobnie,lekarz decyduje kiedy konczysz leczenie i wtedy stopniowo bierzesz coraz mniejsze dawki leku az do zupelnego odstawienia.

Gość gość
Czestotliwosc wizyt rowniez zalezy od lekarza ja na poczatku mialam wizyty co miesiac, pozniej co 3, czasem lekarz moze wyslac pacjenta na badanie krwi czy hormonow. Nie boj sie psychiatry to lekarz jak lekarz! ;) powodzenia!