Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy alimenty wchodzą w grę?

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam 18 lat(luty br.-19) i pewien problem,z którym nie do końca jestem sobie w stanie poradzić.Mój 'tatuś' czyt.ojciec wyrzucił mnie z domu.Uczę się zaocznie w szkole dla dorosłych,przede mną jeszcze 2 lata nauki w tym trybie,pracuje,lecz nie jestem w stanie sie sama utrzymać.Praca nie jest pracą stałą-umowa zlecenie(nie zawsze ta praca jest,bywało-2 tygodnie w miesiącu). Gdyby nie moi dziadkowie,nie miałabym gdzie się podziać. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Jakieś prawa do alimentów? Cokolwiek?

Gość gość
jeżeli pracujesz to nie

Gość gość
zarabiam? miesięczny zarobek to nie całe 400,500 zł.

Gość gość
A właśnie, że masz prawo do alimentów zanim się uczysz. Możesz podać ojca o alimenty a sama najwyżej z pracy zrezygnujesz/czytaj z umowy o pracę. Pamiętaj, że można egzekwować alimenty wstecz - odkąd odeszłaś z tego domu. Poradzę Ci też prywatnie żebyś się wymeldowała z domu ojca, inaczej trudno będzie udowodnić, że tam nie mieszkałaś a w razie ojciec narobi długów też je będziesz spłacać ;-( A powiedz coś o mamie?

Gość gość
ale masz legalną pracę więc raczej nic nie zrobisz.

Gość gość
Problem w tym,że nigdy nie byłam zameldowana w miejscu swojego zamieszkania.

Gość gość
przy studiach zaocznych ,można pracować i alimenty się nie należą. Dzienne studia - alimenty do skończenia nauki.

Gość gość
Studia? nic z tych rzeczy. Chodzę do 1 klasy technikum,zaocznie.

Gość gość
Przepraszam,liceum. Do technikum chodziłam,w 2 klasie zrezygnowałam.Skończyłam 18 lat,poszłam do zaocznego liceum dla dorosłych z które płace.

Gość gość
nie musisz z pracy rezygnować. Alimenty cały czas Ci przysługują. Musisz tylko mieć świadków na to, że ojciec wyrzucił Cię z domu. Najlepiej poradź się adwokata, ale alimenty na pewno dostaniesz

Gość gość
wg mnie przy zaocznym trybie nauki alimenty Ci się nie należą. Masz do nich prawo do 24 rż. jeżeli uczysz się dziennie. Dla pewności idź do jakiegoś Centrum Pomocy Rodzinie czy MOPSu i dopytaj (choć w mopsach pracują z reguły wredni i mało pomocni ludzie i z tym się musisz liczyć

Gość gość
Nie prawda. Moja kolezanka chodzi do zaocznej szkoly i dostaje alimanety

Gość gość
ja chodziłam do szkoly policelnej zaocznie i normalnie mialam alimenty przyslugują do 25 tego r zycia

Gość gość
mozna pracowac i dostawac alimenty mops wyplaca do 500 zł alimentów przy dochodzie nieprzekraczającym 725 zł na osobę