Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kamka85

Socjal w Niemczech

Polecane posty

Witam mam pytanie odnośnie socjalu w Niemczech, jesteśmy z mężem tutaj już 2 lata i mamy meldunek czasowy ja mam prace na czas stały ale urodziłam i jestem na Eltergeldzie do końca 2015 i dostałam możliwość powrotu do pracy po 3 latach ale po Eltergeldzie nie będę miała dochodu czy przysługuje mi socjal czy nie mąż pracuje i ma około 1200 euro miesięcznie mamy auto na polskich numerach. Za mieszkanie płacimy 600 euro i zastanawiam się czy nam pomogą???

Gość gość
Jesli masz prace ,na stała umowę to twoj szef płaci ci do 3 lat macierzyński . Jesli masz Elterngeld , to coś wymyślasz. Proste przy stałej umownie płaca do 3 lat .

Gość gość
Ostrzegam Cię od tablicach na polskich numerach!! Bo któryś z sąsiadów Cie podkabluje bo skoro tam pracujesz, to i tam podatek od auta masz mieć płacony. A kary naliczają od pierwszego dnia pracy w niemczech!!!

Słyszałam o tablicach właśnie a jest możliwość ominięcia tego? w Polsce wychodzi taniej a nie będą się czepiać jeśli zapłacimy sam podatek od auta? Gdzie można iść dowiedzieć o ten macierzyński czy faktycznie płaca 3 lata, ja dostałam wyliczenie Elterngeldu i tam mam napisane ze płaca rok

Gość gość
Masz prace na czas stały ( to znaczy umowę o prace stała ? )

Gość gość
Możesz płacić tylko podatek drogowy i nie musisz prze rejestrować samochodu.z jakiego miasta jesteś jak z Berlina to mogę ci podać namiary na mojego księgowego on załatwia wszystkie takie sprawy i zasiłki tez w dodatku można w każdej chwili do niego zadzwonić jak ma się jakieś pytanie.

namiar sie przyda bede wdzieczna a nie wiem gdzie udac zeby sie dopytac o ty place do 3 lat bo jesli by tak bylo super i nie bede sie spinac w szukaniu opieki do dziecka a wiem ze tanio nie jest tutaj .