Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

domek i ogódek

Polecane posty

Gość gość

oczywiście przepiszę go kiedyś moim dzieciom, ale teraz chcę domek z ogródkiem!!! Bez męża, mąż zostanie w obecnym. Problem w tym, ze nie mam tyle kasy na taki domek, nawet najskromniejszy> I nie zarabiam kokosów a jestem za stara na kredyt, po 50tce. smutas.gif Jak to zrobić, żeby sobie taki domek z ogródkiem kupić i się wyprowadzić, no jak?? Jutro wejde po wasze pomysly, bo tera idę spac, musze wcześnie wstać do pracy, w której nie zarabiam kokosów. pechowiec.gif Wstawiam na to forum bo osoby dojrzałe mogą mieć lepsze pomysły i realniej to zobaczą.

Gość gość
znajdź faceta z domkiem i ogrodem i wprawdz się do niego ;)

Gość gość
Też byłam po 50-ce gdy podjęłam decyzję o zbudowaniu domku z ogródkiem, ale ja miałam pieniądze. Też bez męża i teraz żyję pięknie, Warto było. W twojej bezpieniężnej sytuacji, to raczej trudno. Chyba musisz poszukać wersji minimum. Najdroższa jest działka budowlana, zwłaszcza jak jest uzbrojona i ma dobrą lokalizację. Znacznie tańsze są działki budowlane nieuzbrojone i mające złą nieciekawą lokalizację. Można też szukać działki rolnej, musi mieć odpowiednio dużą powierzchnię aby dostać pozwolenie na siedlisko , czyli miejsce pod domek. Albo można za małe pieniądze kupić starą chatę na wsi czy jakimś zadupiu, ale tam się ciężko żyje w starszym wieku, bo daleko do sklepu i ludzi Budowa najmniejszego domku jednak trochę kosztuje, więc jakieś pieniądze trzeba mieć. Jest jeszcze jeden pomysł, może ci się spodoba, znam osobę która nie mając pieniędzy , tak realizuje swoje marzenie o domku z ogródkiem, że kupiła sobie działkę na terenie miejskich ogródków działkowych, między innymi działkami więc ma dużo zieleni wokół siebie i ma sympatycznych sąsiadów w podobnym starszym wieku, na tej działce ma malutki domek rekreacyjny, który sobie wyremontowała i urządziła, i na tej działce mieszka od wiosny do zimy, uprawia kwiaty i warzywa, zbiera porzeczki i agrest, ma jabłoń, śliwki i gruszki, a zimę spędza w swoim ogrzewanym mieszkaniu w mieście bo ma do tego prawo. W sezonie letnim tylko wpada do tego mieszkania od czasu do czasu aby wziąć jakieś rzeczy czy zająć się korespondencją i rachunkami. Tak też można spełnić marzenie mieszkania w domku z ogródkiem, tanim kosztem, a jednak wśród zieleni i rekreacyjnie. Przemyśl, może zrób coś podobnego, do tego nie trzeba kredytów i dużych pieniędzy.

Gość gość
Ty chyba łączysz dwa problemy w jednym, Tak naprawdę chyba ciąży ci życie z mężem i chcesz się oddzielić, podzielić, uciec od niego, a przy okazji zrealizować marzenie o spokoju i pogodzie ducha w domku z ogródkiem, gdzie nie będzie tego męża, coraz trudniej ci z nim być, pewnie masz powody do tego. Mimo powodów, nie nakręcaj się w niechęci do męża, bo to TOBIE będzie ciężko z tą niechęcią, nie kłóć się z nim, nie wymagaj nie oczekuj, nooo olewaj i zajmuj się sobą. Zrób w sobie "rozwód wewnętrzny" i tak postępuj jakby jego nie było, a wszystko co mąż wyprawia i mówi to jego problem a nie twój. W ten sposób przygotujesz w sobie psychikę do zmiany i będzie ci łatwiej w codzienności pod wspólnym dachem. Znajdziesz swój sposób na "domek z ogródkiem" czyli jakiś azyl w którym ci będzie dobrze bez męża. Jednocześnie nie rezygnuj z mieszkania i możliwości mieszkania w nim, zostaw sobie w rezerwie tę możliwość, tak każe pragmatyzm i doświadczenie życiowe. Zaczynaj nowe nie rezygnując ze starego, najwyżej znajdź sposób na przebywanie z daleka od starego, ale jednocześnie musisz czasami zaistnieć w tym starym mieszkaniu aby mąż musiał się liczyć z twoimi prawami.

Gość gość
Dzięki serdeczne za odpowiedzi. Myślałam o takim domku wśród ogródków działkowych nawet, może faktycznie się zorientuję czy tu gdzie mieszkam jest szansa na kupno takiej działeczki. Domek mogę wyremontować, jakieś tam pieniądze mam. Zarabiam, utrzymać taki domek utrzymam spokojnie, a moje zdrowie chyba ważniejsze od marmurów. Myślałam o małej kawalerce w bloku, ale ja chcę wyjść z kawą na ławkę na słońce, zrobić eeeech i wlać do płuc żywiczne powietrze. Chcę mieć swoje zioła i jakieś owoce. Ostatni gościu: jesteś jasnowidzem. A ja się coraz bardziej czuję jak w matni. Muszę coś zrobić, zanim zwariuję albo co. To albo co jest chyba jeszcze gorsze, wariaci są szczęśliwi.

Gość gość
A nie prościej poszukać mieszkania z ogródkiem? O ile rozumiem chcesz mieszkać sama, trochę bez sensu się zarzynać finansowo bo dom wymaga sporo pracy i zachodu, koszty też są odczuwalne. Teraz masz jeszcze siły ale za 10-15 lat może być ci ciężko ogarnąć wszystko - odśnieżanie itd, z dojazdami też może być klopot, bo w środku miasta raczej domu nie kupisz. Nie wiem czy masz samochód, ale mieszkając na obrzeżach robi się problem z cięższymi zakupami, lekarzem itd

Gość gość
Nie istnieje coś takiego jak "mieszkanie z ogródkiem", przynajmniej w mojej okolicy. Mam auto, tak że z zakupami nie problem. Coraz bardziej podoba mi się pomysł tej działki, mam zamiar tu zadziałać, na razie informacyjnie.

Gość gość  z poznania
Masz rację domek z ogródkiem to bardzo fajna rzecz mieszka się z dala od zgiełku hałasu a tym bardziej jak jest jeszcze blisko miasta ,ale co z tego jak mieszkam sam moja ex wyprowadziła się a nie każda kobieta chce tak mieszkać większość ludzi patrzy na kasę i tylko kasę a nie każdemu się przelewa mam pracę i jakoś daję radę .Mimo że mam już 50 to może uda mi się kogoś spotkać ,tylko pytanie gdzie każdy mówi wyjdż do ludi ale właściwie to gdzie .Więc pozostaje mi mieć marzenia i chyba to wszystko

Gość gość
Ha! Dzisiaj sobie pooglądałam domki letniskowe. ładne, i chyba... stać mnie :D Gorzej z działką. Ale zaczynam myśleć pozytywnie. Ostatni Gościu, marzenia dobra rzecz, tylko one czasami trzymają człowieka przy zdrowych zmysłach. I w dodatku czasami sie spełniają. Przeważnie innym, ale to też dobrze ;) 🖐️

Gość lilona
Jeśli chcecie zadbać o odśnieżanie zimą miejsc parkingowych pod swoją firmą, czy w ogóle posesję przed domem to polecam wam firmę http://odsniezaniewarszawa24.pl zajmującą się tego typu usługami. Posiadają profesjonalne odśnieżanie dachów oraz parkingów na terenie Warszawy.

Gość gość
jakie ładne marzenie ktos ma...

Gość gość
witam, zachęcamy do zapoznania się z ofertą działki pod poznaniem www.dzialki-konkret.com działki budowlane nad jeziorem, w otoczeniu pięknego lasu, wspaniała lokalizacja - Mościenica koło Kórnika, świetny dojazd do Poznania, 12 minut do Ronda Rataje. Dostępne media, dojazd oświetloną i utwardzoną drogą. Zapraszamy do kontaktu, najlepsze działki budowlane pod poznaniem!