Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gogo90

problemy endokrynologiczne dziecka

Polecane posty

Gość gogo90

szukam matek ktorych dziecko tak jak moje ma problemy endokrynologiczne,wlasciwie nie wiem do kladnie co jej jest bo jestesmy w trakcie badań ale ogólnie ma nadwagę (ma 6 lat), pomimo zdrowej i odchudzającej diety i duzo ruchu , i ogólnie jest taka bardziej rozwinięta niz jej rowniesniczki, jest wyzsza,ma bardzo gęste włosy, no i niestety ta nadwaga, ma duzy brzuch, fałdki itd mimo ze naprawde ją bardzo pilnuję. Konkretnie chodzi mi o to ze dostalam skierowanie do endokrynolog dzieciecego, oczywiscie na fundusz czeka się pol roku wiec poszłam prywatnie, babka od razu wypisała skierowanie do szpitala na wszystkie badania,ale neistety nie poszłam. Nietety mam jeszcze drugie malenkie dziecko maz zagranicą a ja tu nie mma nikogo do pomocy zeby z ta mała posiedział,wiec zaczelam pytac przsez tel lekarkę jakie to beda badania konkretnie czy potrzebny jest faktycznie szpital,ona powiedziala ze glukoza,tarczyca , kosci i mnie zbyła ze nie ma teraz czasu i musi zakonczyc ta rozmowe, a ja dzwonilam po przychodniach,laboratoriach i pytalam czy takie badania mozna wykonac w dzien czy trzeba tylko w szpitalu,okazało się ze te wszystkie badania mozna wykonac w laboratorium i nie potrzebny jest pobyt w szpitalu co mi było bardoz nie na rękę, wiadomo gdyby to było zagrozenie zycia lub jakas powazna chjroba np zapalenie płuc to nie patrzylabym na nic tylko gnala do szpitala ale ejsli mozna te badania wykonac w przychodni to po co dziecko ma byc narazone na taki stres? ja musialabym brac tez tą małą a ona ma roczek, brac całą wyprawke dla córki na 3-4 dni i z nimi 2ma jechac i wiadomo bylabym tam cały dzien a gdzie jakies jedzenie albo opieka nad tą małą? musialabym tez tej małej brac wyprawke pieluchy itd cala masa rzeczy dla niemowlaka nie mowiac o tym,ze mala nie wytrzymalaby zbyt długo w ciasnej sali. Dlatego pytam takie mamy ktore juz mają takie badania za sobą co to sa dokladnie za badania? u nas wsyzstei takie ogólne z krwi i z moczu wyszły super tylko tsh troszeczkę ponad normę i na tej podstawie skierowanie do endokrynologa. oczywiscie pojde drugi raz do innej ale dopiero co zaplacilamn za wizytę 140 zł wiec musze teraz czekac do nastepnego miesiąca. I wogole pytam takie mamy o wasze doswiadczenia z tą chorobą tzn z nadwaga u dziecka i z problemami hormonalnymi.

Gość gogo90
?

Gość gogo90
podbijam.

Prawie na pewno coś z tarczycą. Przy chorobach tarczycy to norma, że się tyje albo chudnie, zależy jaka to przypadłość, jeśli TSH wyszło nie do końca prawidłowe to tym bardziej.

Gość gogo90
no wlasnie mysle ze to cos z tarczyca. wiec jakie badania zrobic? Oczywiscie pojde jeszcze do lekarza i do pediatry i do specjalisty. Ale moze ktos cos wie z wlasnego doswiadczenia?

Gość gogo90
dobrze ale gdzie to zrobic tzn od kogo skierowanie? od pediatry czy endokrynologa? zresztą i tak niedługo wybieram sie do pediatry wiec się zapytam. dziekuje:)

Gość gość
U nas było nieco za wysokie TSH - po dodatkowych badaniach okazało się że smyk ma niedoczynność tarczycy ( miał wtedy 3,5 roku). Od sierpnia bierze Euthyrox. Za dwa miesiące jedziemy na kontrolę. My badanie krwi z reguły robimy prywatnie. tak jak ktoś wspomniał: TSH, FT3 i FT4. I raz miał bardziej szczegółowe (min. poziom wit D3 - wyszedł niedobór, cholesterol - za wysoki).

Gość gogo90
dzieki za odpowiedzi:)

Ja bym Ci jednak poleciła położenie na oddział dziecka, niekoniecznie od razu, ale może w wolniejszym czasie Twoim albo dziecka. Z poradni nigdy nie zrobi sie tego, co można zrobić na oddziale, nie da się zrobić dobowych pomiarów pewnych hormonów, a może rozszerzą jeszcze dodatkowo diagnostykę o inne konsultacje. Z poradni zajęłoby Ci to pewnie rok a i tak wszystkiego się nie zrobi. Wygospodaruj trochę czasu, bo szkoda żeby dziecko się męczyło, problem będzie się tylko pogłębiał.