Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pytanie o napiwki :p

Polecane posty

Gość gość

Jestem mloda osoba i jeszcze nigdy nie pracowalam. Zamierzam zatrudnic sie jako rozwoziciel jedzenia/pizzy . I tu moje pytanie, jak to jest z tymi napiwkami? Skad bede wiedziec ze ta czesc pieniedzy jest dla mnie, czy bede mogla schowac sobie ten napiwek gdzies osobno do kieszeni? Np jesli klient musi zaplacic 29,50 a da mi cale 30 zl (bez chęci reszty) to co wtedy?

Gość gość
to 50 gr. bierzesz dla siebie

Gość gość
No ale jak skoro da mi cale 30 zl (20zl+10zl)

Gość gość
To sobie rozmienisz ,pomysl!

Gość gość
9:43, ja Ci dam zamiast 20 zł dam Ci 100 zł kotku, chcesz dziewico?

Gość gośćula
jako studentka pracowałam w kawiarnianych ogródkach,szybko się nauczyłam że jak klient daje 120 zł za rachunek wynoszący 106 ,patrzy na mnie wreczajac mi kasę i z usmiechem mówi dziękuję tzn że reszty nie trzeba,jest to napiwek dla mnie za sprawna obsługe. Wiekszosć jednak mówiła dziekuje reszty nie trzeba. Gdy zostawiają kase w kartach na rachunki na ogół mówia że reszty nie trzeba lub odchodzą od stolika,teraz jest trudniej o napiwki bo są karty płatnicze,jednak końcem ubiegłego wieku ich nie było:) Wracając do meritum ,zawsze wydajesz reszte chyba że klient mówi wyraznie dziękuje ( tu doczytasz z tonu głosu i mimiki o jakie dziękuje chodzi )lub reszty nie trzeba. jezeli o mnie chodzi zawsze wrzucam napiwek dostawcom ,w restauracjach różnie ,staram sie płacic gotówką ,ale w obecnych czasach obsługa pracuje jakby za kare ,jest skwaszona ,powolna i niechlujna więc czasem potrafie zostawić 30 zł kelnerce a czasem sępić o 50 gr :P