Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

bojler elektryczny nagrzewać wode raz dziennie czy ma być cały czas w prądzie ?

Polecane posty

Gość gość

będziemy kupować bojler tylko nie wiemy na jaki się zdecydować w domu jest 6 osób i są 2 opcje 1. bojler 150 l i włączamy na noc na maksymalną temperature ( w nocy jest tańszy prąd ,ponieważ mamy licznik dwutaryfowy ) rano wyłączamy i korzystamy w dzień z wody nagrzanej nocą gdy jest tańszy prąd 2 bojler 60 litrów który ustawiony będzie na 1/2 mocy i będzie non stop w prądzie która opcja jest bardziej korzystna i dlaczego ?

Gość gość
oszczędniej jest gdy cały dzień jest w prądzie ale to tylko dla ludzi którzy mają jednakową cene prądu przez całą dobe i dla 6 osób to jest min 100 litrowy a jak ktoś ma dwie taryfy to faktycznie lepiej wziąść większy i nagrzewać go nocą

Gość gość
wg mnie różnica będzie niezauważalna. Co z tego, że włączysz bojler przy niższej taryfie skoro musisz "włożyć" więcej energii w podgrzanie wody, która Ci wystygła przez cały dzień. Włączony cały dzień podtrzymuje temperaturę, a więc włącza się kilka razy, ale na krótko. Wszystko zależy od tego kiedy najwięcej ciepłej wody zużywacie. Niemniej jest tu zbyt wiele zmiennych, żeby to obliczyć, chyba że rygorystycznie będziecie używać ciepłej wody w określonych godzinach. Tak naprawdę najlepiej byłoby podłączyć na gniazdku miernik i przeprowadzić eksperyment. Tydzień, czy jeszcze lepiej miesiąc, poużywać w jeden sposób i kolejny taki sam okres w drugi. I zobaczyć na mierniku ile kWh zostało zużyte i w której taryfie

Gość gość
ja mam 80l i tez praad dwutaryfowy. Staram sie go nagrzewac w nocy (najlepiej do 6 rano) i miedzy 13-15, no i w weekendy. probowalam kiedys wogole go z pradu nie odlaczac gdyz w ciagu dnia wiele wody nie bierzemy (bo jestesmy w pracy do 16) a on wlaczal sie gora na 5-10 minut byle tylko dogrzac wode ale niestety rachunek mimo wszystko zwalil mnie z nog i teraz grzeje w tanszych godzinach tylko

Gość gość
dla mnie bez roznicy, czy ja bede grzac go calkowicie a potem wylaczac. I potem od nowa przez godzine czy dwie grzac to to samo jak jest wlaczony caly dzien bo my w domu jestesmy tez poznym popoludniem wiec w ciagu dnia on sie wlacza na 20 minut goora zeby podgrzac juz zagrzana wode i wychodzi to samo

Gość gość
dzisiejsze bojlery są naprawdę dobrze izolowane i straty cieplne są minimalne więc dla tych którzy mają jedną taryfe lepiej jest gdy jest cały czas włączony , jeśłi ktoś ma dwie taryfy to lepiej grzać nocą bo tu nie chodzi o to że woda stygnie tylko o to że odkręcając kran do bojlera na miejsce wody którą pobieramy wpływa zimna woda która chlodzi bojler i powoduje załączenie sie grzałki więc lepiej jest zużyć całą ciepłą wode i następną porcje grzać w godzinach kiedy prąd jest tańszy niż żeby sam grzał sobie w dzień kiedy uzywamy wody ( bo zakładam że rzadko ktoś kąpie sie w nocy ) także jednak przy liczniku dwutaryfowym oszczędnie będzie gdy bojler będzie chodził tylko nocą