Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nasze stereotypy zawodowe

Polecane posty

Gość gość

Tak z ciekawości, dla rozrywki - napiszcie jeśli macie jakieś przesądy dotyczące konkretnych grup zawodowych. Ja zacznę: -niezrównoważone, łatwo wpadające w szał i nie potrafiące zachować się kulturalnie (bez wrzasków i obrażania) gdy coś idzie nie po ich myśli kobiety. Jakoś zawsze się później okazują nauczycielkami. A Wy jakie macie skojarzenia z zawodami?

Gość gość
Pielęgniarki dają lekarzom.

Gość gość
No dobra, ale bardziej mi chodziło o rysy charakteru...

Gość gość
programiści to brzydale i nudziarze w skarpetkach w sandałąch ludzie w korpo mają wyprane mózgi i myślą że są światowi ludzie po zawodówkach to dno intelektualne

Gość gość
pielęgniarki - mają wysokie mniemanie o sobie myślą że są prawie lekarzami

Gość gość
O tak, ludzie z korporacji - czują się bardzo światowi i fajni, do tego zanika u nich język polski na rzecz korpojęzyka w trakcie kiedy w rzeczywistości siedzą tylko przed biurkami a ich zadanie mogłoby być wykonane przez dobrze wyszkoloną małpę lub dobrze napisany program. Nieadekwatne poczucie własnej wartości.

Gość gość
ja w sumie to nie znam ale chętnie poczytam.

Gość gość
Pielęgniarki to trochę tak jakby wszystkie rozumy zjadły na co dzień. Wszystko wiedzą najlepiej bez względu na kategorię - co zrobić na katar, które buty lepsze czy jak najlepiej doprawić mięso. Spotkałam się z taką sytuacją: pan w kolejce mówiący, że wraca od lekarza po badaniach i coś tam coś tam i obca pielęgniarka wtrącająca się i mówiącą mu w kolejce do warzywniaka, że lekarz złe leki wypisał i w ogóle się nie zna :)

Gość gość
Same negatywy nam wychodzą. Macie coś pozytywnego? Mi się dobrze zawsze bibliotekarze kojarzyli jako inteligentni i zrównoważeni...

Gość gość
moja ulubiona grupa zawodowa to farmaceuci - mam do nich zawsze praktycznie zaufanie - bardzo często elokwentni i płeni rzeczowej wiedzy - niejednokrotnie bardziej ufam takiemu niż lekarzowi

Dziwaczki, często stare panny - polonistki. Umięśnione byczki, co lubią sobie popić, żartobliwi i nieokrzesani - budowlańcy. Cyniczni, z drwiącym poczuciem humoru, niezbyt empatyczni i z planem na życie na kolejne 10 lat - prawnicy. Rozumni, których każde wypowiedziane zdanie jest przemyślane, konsekwentni ale wycofani i introwertyczni - informatycy. Ekscentryczni z ubioru i zachowania, z całą amplitudą nastrojów, ekspresywni i często nieobecni duchem- artyści. Oczywiście jest masa wyjątków.

Gość gość
Psychiatrzy, to manipulatorzy, na każdym mierzą kaftan :P :D

Gość gość
Mi się bibliotekarka kojarzy, ze starą panną w brylach i swetrem zżartym przez mole. :D

Gość gość
faktycznie miałam do czynineia z psychiatra i faktycznie manipulują - w sensie rozmawiasz z człowiekiem i nigdy nie wiesz czy to luźna wymiana zdań czy jednak jakiś test

Gość gość
Chyba trudno o pozytywne skojarzenia w przypadku wielu zawodów.

Gość gość
Mi się bibliotekarka kojarzy, ze starą panną w brylach i swetrem zżartym przez mole :) Haha jak większości :) pozdrawiam Bibliotekarka.

Mnie się tak nie kojarzy, bo za często bywam w bibliotekach i jeszcze ani jednego swetra wygryzionego nie widziałam :P

Gość gość
o mam kilka. Haha Mi bibliotekarze zawsze się kojarzyli jako nudziarze, podobnie jak informatycy czy księgowi. Sympatyczni, zazwyczaj spokojni i mili, ale jednak nudziarze. Z innych to budowlańcy=alkoholicy. Nauczycielki=dziecinne

Gość gość
Co do bibliotekarek to mozna się zdziwć...pozytywnie. Pisze z doswadczenia. Buzka anolka a nocą diablica