Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mentalnośc Holendrów

Polecane posty

Gość gość

Nie rozumiem ich mentalności, nie ogarniam toku myslenia. Jak zdobyć ich sympatię?Jakim trzeba być a na co trzeba uważać? Ma ktoś jakieś doświadczenia?

Gość gość
Albo chociaż jak zdobyć ich akceptację (już zapomnę o sympatii).

Gość gość
Nie być Polakiem-jedyny sposób, a poważnie to oni nie lubią innych nacji, poniewaz wydaje im się ze są najmadrzejsi i wyjatkowi, a prawda jest taka ze równie głupiego narodu nie ma

Gość gość
No własnie ja juz nie wiem co robie zle i gdzie popelniam błąd. Nie umiem cieszyć "buły" 24 h na dobe, ale to nie znaczy, że jestem zła czy coś mi się nie podoba. Zachowują się jakby pozjadali wszystkie rozumy, mają zdanie na każdy temat i o każdym i bez skrępowania wydaja osądy o innych nie wiedząc nawet co kogo spotkało w życiu i dlaczego taki jest. Więc chciałabym wiedzieć co robić żeby choć zdobyć ich akceptację. Już nie mażę o sympatii, ale chociaż o akceptacji. A tutaj dogaduję się tylko z innymi nacjami, które są tak samo jak ja "napływowymi".

Gość gość
Nic nie zrobisz, chyba że zatracisz własną osobowość i bedziesz sie kretynsko zgadzała z wszelkimi ich opiniami, ale chyba nie o to chodzi. Mieszkam w tym kraju ponad 10 lat, ale zaczęłam do niego przyjeżdżać 15 lat temu i wtedy bylo nieco inaczej, Holendrzy byli dla Polaków mili i otwarci, zmieniło sie to z chwilą otwarcia rynku pracy dla Polaków

Gość gość
Do tego dochodzi jeszcze blokada językowa. Dopiero uczę się języka i czasami brak mi słów na ripostę. I denerwuje mnie, że jakiś holender wydaje opinię na mój temat nie wiedząc kim jestem i co przeszłam wcześniej i dlaczego jestem teraz taka. Mam wrażenie, że nawet dla obywateli III świata są milsi niż dla mnie.;(.

Gość gość
Do osoby mieszkającej 10 lat w Holandii. Jak sobie radzisz z tym?Masz jakiś znajomych Holendrów?Jak tu żyć żeby było dobrze i być w miarę szczęśliwym?

Gość gość
Jak sobie radzę- nie za dobrze, bo jestem tu jedynie ze względu na męża i ciagle mam nadzieję że niebawem stąd jednak wyjedziemy. Mam kilkoro znajomych Holendrow, ale nie są to absolutnie zadne bliższe znajomości, bo strasz ie mnie irytuje właśnie ich "nieomylnosc i doskonałość", zdecydowanie wolę inne nacje- chocby Greków, którzy są fantastycznie ciepłym narodem ale oczywiście najwiecej znajomych mam wśród Polaków

Gość gość
jest prosta - jak czegos nie sprzedaja w coffee shopach to nie istnieje :classic_cool:

Gość gość
Prawda jest taka że każdy naród uważa się za najmądrzejszy i nic w tym dziwnego, ale nie każdy ma tak porąbaną historię jak my i nie musieli wyrabiać w sobie tej słynnej pomysłowości czyli inaczej cwaniactwa ;) U nas to się nazywa zaradnością życiową. Holendrzy i nie tylko oni, tego czegoś nie mają i dlatego Polaków uważa sie za wszelkiej maści krętaczy, kombinatorów i złodziei. Ciężko zdobyć ich symptię bo nas nie rozumieją, myślą prosto bez pokrętnych ścieżek i to co myślą, to samo mówią . Mam to szczęście, że do Holandii jeżdzę wyłącznie z wizytami do rodziny, nie do pracy i nie spotykam się z "napływowymi" Jeśli chcesz coś osiągnąć, to zawęź trochę swój polski sposób myślenia, u nich im wszystko prostsze tym lepsze ;)

Gość gość
Coffee shop mam akurat pod nosem;);). Kurczę, oni traktują mnie jak analfabetę, idiotkę i inwalidkę umysłową. Sorry, ale ciążą mi te klimaty. Poza tym cały czas mam wrażenie, że swoim zachowaniem dotykam kogoś, mimo że zachowuję się normalnie -jak w Pl.

Gość gość
Jak mam zwęzić i tak już mój wąski sposób myślenia. Ja nie jestem typem krętacza i cwaniaka-nawet w Pl nim nie byłam. A to nie prawda, że to co myślą to mówią. Spotykałam się tu z osobami, od których czułam niechęć ale nie powiedzieli mi żebym odeszła. Chyba, że sobie sama wyolbrzymiam już. Ale czuję niechęć z ich strony. Dogaduję się tylko z "napływowymi". Prosze o jakieś konkretne rady.;)

Gość gość
nikt Ci raczej nie da konkretnych rad, jeżeli planujesz zostać tu na stałe, to ucz się języka i asymiluj z Holendrami, jeżeli jesteś tu na chwilę, to olej ich i zadawaj się jedynie z tymi, do których czujesz sympatię

Gość gość
Nie wiem czy planuję zostać na stale, ale na razie nie mysle o powrocie. No, ale to przykre kiedy nie wiesz co robisz źle, a robisz coś nie tak bo widzisz to po innych.;/

Gość gość
ale bzdury holendrzy sa rozni tak jak rozne sa ich drogi zyciowe, ale to samo mozna powiedziec o kazdej nacji

Gość gość
właśnie, że nie bzdury, mieszkam tu więc widzę jacy są, oczywiście że każdy ma inne cechy charakteru, ale coś, co wyróżnia Holendrów, to właśnie ich przekonanie o własnej doskonałości i patrzenie z góry na inne narody