Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

powrót do pracy, kto ma to za sobą ?

Polecane posty

Gość gość

dziewuchy pomóżcie! Jaki był wasz powrót do pracy? Nie bałyscie się o wasze dalsze losy? Mnie macierzyński konczy się wprawdzie we wrześniu ale zaczynam coraz bardziej o tym rozmyslac. czy tak bez problemu mnie przyjmą,obejdzie się bez zbednego gadania...tak się złożyło ze z pracy odeszlam z kolezanką praktycznie w jednym czasie( ona miesiąc po mnie), zostały zatrudnione dwie osoby,ale własnie nie na zastępstwo.rozmawialam z jedna dziewczyną ( inny sektor całkowicie), mówiła ze miala umowę na stałę,wróciła z macierzynskiego i w pierwszy dzien pracy dostala wypowiedzenie.zajefajny kraj, mniejsza o to.piszcie wasze przeżycia

Gość gość
zawsze możesz wrócić na obniżony etat w ramach wychowawczego więc będziesz miała przez rok czasu ochronę przed zwolnieniem.

Gość gość
no widzisz zależy z jakiego punktu widzenia patrzysz bo ja miałam firmę gdzie zatrudniałam 3 kobiety i 2 mi zaszły w ciąże właśnie miesiąc po miesiącu. Ja musiałam zapłacić im pierwszy miesiąc chorobowego normalnie wypłatę, czyli musiałam zapłacić nie mając 2 pracowników, nie było mnie już stać zatrudnić innych zreszta tak szybko nie znalazłabym nikogo. Ja ich nie obwiniam tylko ten chory kraj - że muszę płacić pracownikom jak ida na chorobowe, a ubezpieczyciel powinien (w końcu co miesiąc mu płacę za pracowników). Musiałam zamknąc firmę. Nową otworzyliśmy na męża i zatrudniamy samych facetów. Gdyby chociaż zaszły w ciąże co pół roku może bym dała rade i miałyby gdzie wracać po macierzyńskim. No i ta trzecia niewinna babka też straciła pracę. Niestety ale nie odważyłabym się zatrudniać kobiety. Ogólnie pracownika nie interesuje co sie stanie z firmą gdy on odejdzie na zwolnienie lub zajdzie w ciąże, patrzy na siebie czy dostanie zasiłek itp. Tak samo pracodawca patrzy czy uciągnie firmę a nie na jednostkę.

Gość gość
Autorko jak będą chcieli cię zwolnić to i tak zwolnią, nie ma znaczenia czy wrócisz w pełnym wymiarze godzin czy na częśc etatu. Większość kobiet ma za sobą powrót do pracy. W moim przypadku odbyło się to w miłej atmosferze - bo byłam fair w stosunku do pracodawcy - czytaj nie pobiegłam na zwolnienie wraz z ujrzeniem 2 kresek na teście. I nie ma co zwalać na kraj. To również wina kobiet.

Gość gość
myślisz że pracownice celowo zachodziły w ciążę jedna po drugiej ?

Gość gość
Nie zwolnią jeśli zrobi jak napisałam. "Podwładny, który ma prawo skorzystać z urlopu wychowawczego, może obniżyć swój czas pracy maksymalnie o połowę i przez 12 miesięcy skorzystać ze szczególnej ochrony przed zwolnieniem. Jak podkreśla resort pracy, w tym czasie rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę jest dopuszczalne w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika. Przysługuje im więc taka sama ochrona przed zwolnieniem jak w przypadku rodziców, którzy skorzystają z urlopu wychowawczego."

Gość gość
ja powiedziałam pracodawcy że chce pracowac jak długo się da a pracodawca żebym tylko dała mu czas znaleźć zastępstwo. pracowałam do 6mc, a zanim odeszłam wdrożyłam pracownika na moje zastępstwo. pracodawca przyjął mnie z otwartymi ramionami z powrotem, wróciłam do pracy po pół roku macierzyńskiego czyli miałam lukę niecałe 9 miesięcy.

Gość gość
myślisz że pracownice celowo zachodziły w ciążę jedna po drugiej ? xxx a co nie wiedza jak się zachodzi w ciąże? :o 90% moich znajomych zaszło po 1-2 miesiącach starania.

Gość gość
Zwolnią - wystarczy magiczne redukcja etatu i uwierz mi że sądy pracy nie pomogą. Przez miesiac, dwa nie dostanie żadnych obowiązków do wykonywania a później sayonara. Przerabiałam to z 3 dziewczynami w zespole.

Gość gość
To znaczy że złamali prawo i tyle. to że ktoś tak zrobił nie znaczy że jest to zgodne z prawem.

Gość gość
myślisz że pracownice celowo zachodziły w ciążę jedna po drugiej ? to ja pisałam o tym że zamknęłam firmę bo pracownice zaszły w ciąże - i powiem wam że wiem na 100% że nie musiały iść od razu na l4 i że zaszły po 2miesiącu starań, więc to było raczej "celowo". może inaczej - miały w d/u/p/ie firmę a czuły potrzebe bycia matkami no i ok tyle że po macierzyńskim nie miały pracy i czyja to wina?

Gość gość
Autorko nie martw się. Ja wracałam do pracy po urodzeniu córki pewna że albo mnie zwolnią albo sama nie wytrzymam. Wróciłam i trafiłam przypadkiem na trochę inny dział na poprzednich warunkach. I o dziwo było mi lepiej niż przed ciążą w pracy. Minęło 5 lat jestem w drugiej ciąży. Też nie wiem jak to będzie. Ale zamiast tracić czas na zamartwianie się skup się na razie na dziecku, później tyle czasu nie będzie. A przed samym powrotem skup się nad odpowiednią organizacją wszystkiego nic nie odkładaj na potem. Zadbaj o siebie porób badania itp Zorganizuj sobie w domu wszystko, możesz jakiś kurs zrobić jeszcze np. Idź do szefa przed końcem urlopu powiedz że chcesz wrócić, że ci zależy że masz zorganizowaną opiekę nad dzieckiem. Będzie dobrze. W ostateczności pójdziesz na zasiłek i poszukasz nowej pracy. Powodzenia.

Gość gość
To znaczy że złamali prawo i tyle. to że ktoś tak zrobił nie znaczy że jest to zgodne z prawem. x Tak, a sąd pracy potwierdził to "łamanie prawa".

Gość gość
widocznie coś więcej było na rzeczy niż tylko redukcja etatu.

Gość gość
Do właścicielki firmy- ja też od razu poszłam na zwolnienie a wiesz czemu? Bo wiedziałam że u mnie w pracy skrócony czas pracy przy komputerze to fikcja, że jak się będę źle czuła to dostanę wolne z wielką łaską albo wcale. Pracujemy na działach po 2 jak jednej nie ma druga siedzi od rana do nocy i szef widzi i nie da nikogo do pomocy, czasem nie ma czasu się wysikać ani zjeść. Nie narzekam, całe życie pracuję i zamierzam to robić ale uważam że przerwa na urodzenie dzieci mi się należy. Nie zastanawiałaś się czemu te Twoje dziewczyny tak Ci zrobiły? Zawsze byłaś w porządku? Ja jak bym wiedziała że dadzą mi kogoś do pomocy, że ktoś weźmie pod uwagę mój stan to mogłabym do końca pracować.

Gość gość
Likwidacja stanowiska - dokładnie tak to się nazywa. I nie było nic więcej na rzeczy, ale oczywiście ty przecież wiesz lepiej. Piszę to po to zeby autorka się gorzko nie rozczarowała.