Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak zrobic zupe pomidorową

Polecane posty

Gość gość

Dzisiaj na obiad robie zupe pomidorową .Gotuje wode wraz z marchewką pietruszką i pieprz czarny w kulkach.Gotuje już pół godz.i jak bedą miekkie wrzywa to wtedy dodac nać pietruszki i koncentrat pomidorowy i przyprawic?czy kostke rosołowa sie tez daje?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kostki rosołowej nie dodawaj do to chemia. Jeżeli masz pomidory w domu to potzreba 4 szt. Sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Na patelnię wlej łyżkę oliwy i podsmaż pomidory ze szczyptą bazyli.Potem zblenduj na papkę i dodaj do wywaru. Można dać trochę przecieru , ale nie koniecznie. Dporaw do smaku solą. Można dolać troszkę śmietanki 30%. Gotowe. Smacznego:))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja zamiast przecieru daje sok pomodorowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A mięso gdzie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Woda z marchewką i pieprz w kulkach i to ma być pomidorowa? ;-( ja może jestem starej daty, ale lubię treściwe zupy. Przeważnie gotuję wywar z warzyw - dużo pora, marchwi, seler, pietruszka, czasami cebula. Do tego sporo przypraw - pieprz kolorowy, czarny, ziele angielskie, liść laurowy. Pomidory przeważnie dodaję pokrojone tylko, nie zawsze blenduję. Później dodaję makaron albo ryż, rzadko gotuję osobno. Na koniec czosnek, śmietanka, bazylia, natka pietruszki itp. co mam zielonego ;-) Czasami gotuję na indyku np., wtedy mięso oczywiście rzucam na początek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja uważam, że co za dużo to nie zdrowo. Pomidorowa ma smakować pomidorami a nie zielem czy innymi przyprawami. Samo przesmażenie pomidorów na oliwie uwydatnia ich smak. A jeżeli nie mamy w domu pomidorów to można przecier trochę przesmażyć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
uwierz, że smakuje pomidorami ;-) zielona pietruszka czy warzywa na wywar nie przebiją smaku pomidorów. Ja w sezonie letnim mam swoje a na zimę robię przeciery i cały słój wlewam do takiej zupy - nie da się nie wyczuć smaku ;-) ale załóżmy, że przesmażasz przecier ... i w połączeniu z wodą masz pomidorową? żadnych warzyw, mięsa, makaronu... nic?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Warzywa owszem, mięso jak kto woli. Ja nie jestem zwolenniczką gotowania zup warzywnych na wywarze z mięsa czy kości.Rosół owszem, żurek, krupnik to tak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zupa musi byc na miesie a przynajmniej takie jak rosol, pomidorowa, szczawiowa itp. Tak to smakuje jak słona woda z pomidorami. Aromat jest bardzo wazny. Miesa jesc nie trzeba ale zupa musi byc gotowana na miesie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Czosnek do pomidorowej ! Bleee

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie wszystkie zupy muszą być gotowane na mięsie. Gotowanie zup nie polega na wrzucaniu do gara wszystkiego co popadnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
bulion warzywny też gotujesz na mięsie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie wrzucam wszystkiego co mam pod ręką i nie zawsze gotuję na mięsie. Na czym polega gotowanie zup raczej wiem ;-) gotuję od lat dla siebie i innych... trochę się też podszkoliłam, żeby nabrać pewności siebie, może nawet więcej niż trochę... W każdym razie zupa powinna być nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa i pożywna, nie wystarczy przegotować pomidora w wodzie. A co do smaku każdy ma inny - ja dodaję czosnek do pomidorowej i rosołu, bo tak mi smakuje. Dodaję też świeżą pietruszkę, którą specjalnie hoduję na parapecie - do zup.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a bulion warzywny to zupa? To ja takiego nie jadam , jem rosol. ja mowie o zupie a normalna zupa jest na miesie gotowana. Bulion to se mozna do innych potraw dodac do sosow itp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Taka jaks mi wyszła bez smaku.Na poczatku z wodą gotowałam marchewkę,seler,pietruszke z 4 kulkami pieprzu.A po pół godz gotowania dałam natke pietruszki i pore żeby sie nie rozgotowała.Dodałam kiełbase w kostkach przecier pomidorowy sól,pieprz,zaiarenka smaku no i przecier pomidorowy i pół kostki rosołowej i tak troche za bardzo nie ma smaku pomidorowego:(a dałam mały słoiczek na taki garnek średni no nie wiem ile litrów ma.Na krupnik mam ochote ale nie wiem dokładnie jak zrobic.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×