Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość założycielka autorka

Mamy rodzeństwa z dużą różnicą wieku. Kącik do pogaduszek!

Polecane posty

Opiszcie swoją sytuację, porozmawiajmy szczerze, w końcu tu jesteśmy anonimowe :). U mnie to wygląda tak: ja mam 39,5 lat, mąż również, najstarsza córka 14 lat, syn 6 lat i najmłodszy syn 8 tygodni. Stać nas na wszystko, chcieliśmy takie duże różnice między dziećmi. Dzieciaki mają kontakt, córką chodzi do 3 gimnazjum, syn do 1 klasy. Zapraszam na pogaduchy :)!

Gość gość
U mnie 7 lat różnicy między dziećmi ,celowo bo wcześniej nie planowałam .

Gość gość
U mnie córka 9 za 4 tygodnie będzie syn jeszcze ☺

U mnie też będzie duża różnica wieku .... Syn ma 9 lat i w tym roku chcieliśmy z mężem zacząć starania. U nas to chyba dziedziczne :P - między mną a bratem jest 9 lat różnicy . ALE rodzice są po rozwodzie i mam jeszcze rodzeństwo od strony taty - siostra wieku mojego syna i brat 12 lat .

Gość gość
ja mam 39,5 lat x rozbawiłaś mnie, widać ze masz kompleks wieku. za m-c napiszesz mam 39,6 lat :)

Gość gość
ojej... ale duza różnica wieku... ciekawa jestem an czym polega ten kontakt twoich dzieci... bo wg mnie one żyją w innych światach.

Gość gość
Najstarszy 21,sredni 16,najmlodszy 4.Sredniak z malym koty dra,az wiory leca.Czasem zastanawiam sie ,ktory ile ma lat,bo zachowuja sie jak rownolatki.Miedzy najstsrszym a srednim jest 5 lat roznicy i nigdy sie tak nie droczyli ze soba,jak teraz sredni z najmlodszym.Cyrk na kolkach,czekam z utesknieniem na koniec ferii :-o

Gość gość
Mam kolezanke,ktorej syn skonczyl 21 lat,a ona na dniach zostanie po raz drugi mama ;-)

Gość mirinda bez gazu
Moj syn ma14lat,mlodszy nie planowany

Gość gość
To może ja się wypowiem z perspektywy tej drugiej strony. Mam 27 lat brat 10 lat młodszy i 0 kontaktu. Tzn porozmawiamy zdawkowo podczas świąt czasem się powygłupiamy pamiętamy o urodzinach ot taka normalna znajomość. Ale bliskości nie ma bo i o czym tu rozmawiać brat ma problemy z cyklu " ta laska mi się podoba" lub "skąd wziąć kasę na kolejną dyskotekę" a ja mężatka pracująca myśląca o własnych dzieciach.Dlatego sama nigdy nie chce mieć dzieci z taką duża różnicą wieku. Mój mąż ma z kolei 2 braci starszego o 2 lata i młodszego o 2 lata i kontakt mają świetny czasem im zazdroszczę ale cóż...

Gość mirinda bez gazu
Ucielo mi post.moj syn ma 14lat,mlodszy nie planowany rok.

Gość gość
u mojej prababki różnica między najstarszym, a najmłodzym dzieckiem wynosiła 27 lat. pierwsze urodziła w wieku 21, a ostatnie mając 48 lat. Było 7 córek i najmłodszy syn.

Gość gość
ja mam siostry- starsza o 3 lata i mlodsza tez o 3 lata- kontakt sredni, a one miedzy soba maja dobry kontakt. Tak wiec to, ze ktos duzo starsze/mlodsze rodzenstwo najczesciej ma wplyw na wiezi, ale nie musi. I odwrotnie: nawet posiadanie rodzenstwa z nieduza roznica wieku nie gwarantuje dobrego kontaktu

Gość gość
DO AUTORKI BOZE 40 LATCE SIE ZACHCIALO

Gość gość
co za debil, się zachciało, albo się nie zachciało

Gość gość
moje dzieci najstarsza 24 , srednia 6 i najmlodsza 2 pozdrawiam:)

Gość gość
Mój mąż jest od swojej najmłodszaj siostry starszy o 21lat a ma jeszcze siostrę starszą od siebie o 3 lata więc moja bratowa jest starsza od mojej najmłodszej bratowej o 24 lata. Tak że lekka rożnica wieku jest.

Gość gość
przestańcie już z tą propagandą na poparcie własnej tezy pt: moja siostra jest 8 lat młodsza, mój brat trzy lata starszy i mamy dobry/ zły kontakt. To bez sensu! Ile ludzi tyle różnych relacji. Stopień więzi tak naparwde zalezy w głównej mierze od wychowania, postępowania rodziców i dobre relacje mozna mieć przy różnicy roku jak i 10 lat. Ale wiadomo że nie bedą one takie same. Lepszy KONTAKT (nie więź) mają dzieci z małą różnicą wieku, bawią się razem od początku, mogą mieć wspólnych znajomych, oglądają te same bajki, kopią razem w piasku, bawią się w sklep, teatr itd Co może robić 14 latek z 6 latka? mogą się lubić, może pograć czasem w grę planszową ale żyją w innych swiatach.

Gość gość
DO AUTORKI BOZE 40 LATCE SIE ZACHCIALO x a ty z jakiej wski piszesz? ciąża w tym wieku juz nikogo nie szokuje.

Gość gość
z jakiej wsi miało być :)

Tak, to prawda, dzieci żyją w innych światach, ale mimo to łączy je głęboka więź. Kontaktu rzeczywiście nie mają, ale bardzo często rozmawiają, bo jakby inaczej. Córka bardzo lubi dzieci, opiekuje się rodzeństwem z Własnej Woli!!!, po prostu kocha dzieci, chce zostać psychologiem dziecięcym. Z najmłodszym bratem chodzi na spacery sama, zostaje z braćmi w domu sama, jest bardzo odpowiedzialna i dojrzała. W wakacje, ferie mogę jej spokojnie powierzyć opiekę nad chłopcami. Oczywiście nie zapomina o nauce, a ja absolutnie jej nie obciążam, w końcu to moje dzieci. Jak już pisałam, bardzo chciałam takie duże różnicę wieku, stąd ostatni ciąża w wieku prawie 40 lat. Ale jestem bardzo wysportowana, zadbana i sprawna, nie jak jakaś babcia. Mamy obecnie w domu prawdziwe przedszkole :). To prawda, trudno jest zaplanować atrakcje dla każdego z dzieci, ale dla chcącego nic trudnego :). Córka wybierała do pokoju najmłodszego brata wszystkie mebelki i dodatki, ciuszki. Kochana jest po prostu.

Gość gość
Miedzy moimi dziecmi jest 18 lat roznicy :) corka w kwietniu skonczy 25 lat a syn w listopadzie skonczy 7.U mnie wyglada to tak,ze w sumie chowam jedynakow najpierw jedno teraz drugie,bo corka juz nawet z nami nie mieszka.Relacje miedzy nimi sa bardzo dobre siostra za bratem w ogien by skoczyla i odwrotnie.

Gość u nas będzie różnica
6 lat ja ze swoim bratem mam 10 i mamy super kontakt! Trochę już to życie mamy ułożone i wiem, że trochę się zmieni ale dłużej czekać nie chciałam jestem młodą i chce jeszcze pożyć! Nie wyobrażam sobie ułożonego życia i kolo 40tki mieć malucha. Teraz mając 28 myślę, że dla mnie to ostatni dzwonek, żeby ciało wróciło do siebie, żeby mieć czas i trochę pożyć w cierpliwości wychować dwójkę i zapewnic im wszystko :-) Ja się na trójkę nie porywam :-) ale wiem, że dużo czasu poświęciłam pierwszemu dziecku teraz pora na drugie. Pierwsze jest już na tyle mądre, że damy rade! ;-)

Gość gość
ja mam 40 moj brat 30 na dzien dzisiejszy roznic drastycznych nie ma ale jak mialam 20 a on 10 to byla masakra :)

Gość gość
ja mam synka 5 miesięcy , tez chciałabym drugie za jakies 2 lata , ale boje się ze nie dam sobie rady a tak to dziecko 5,6 lat i drugie to już trochę latwiej chyba

Gość lizka3689
To ja też się wypowiem. Mam 40 lat, mąż 41. Mamy czwórkę dzieci. Najstarszy syn w wieku 17 lat, corka 13, druga 7 lat i najmlodszy syneczek 2 latka. Finansowo dobrze, ogólnie dobrze :). Dzieci się super dogaduja, klótnie występują miedzy 17 latkiem a 13 latka. Natomiast 7 latką opiekuje i bawi sie z 2 latkiem więc jest ok. Patologia nie jesteśmy, ale kochamy dzieci a czworeczka to w sam raz :).

Gość o taką sytuację jak lizka
To jak najbardziej! Jakbym miała mieć takie odstępy i zdrowie na tyle dzieci to tak! Ja jestem alergik i dla mnie ciąża to ciężki okres, nie mogę nic wziąć. W pierwszej ciąży cholestaza teraz bardzo źle początek znosiłam, teraz ok. Mama w ciąży od 6 letniej różnicy i 10 lat młodszego brata.

Gość po co ten tekst na początku
Stać nas na wszystko? Takie masz kompleksy na punkcie kasy i wieku? To chyba żaden wyczyn jak się już na to trzecie decydujesz w takim wieku to proste ze Cie stać jeżeli nie była to wpadka, a stać na wszystko to Victorie Beckham ;-)