Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy dziecko może chodzić na religię ale żeby nie było z niej oceniane?

Polecane posty

Gość gość

chodzi mi o to żeby dziecko uczeszczalo, rozmawiało na temat religii katolickiej ale wiadomo ze ateista nie będzie klepal paciorkow na ocene... chcę, żeby dziecko miało dużą wiedzę na temat wszystkich religii stad wole żeby chodzilo na religie a nie siedziało w swietlicy jest to możliwe?

Gość gość
Teoretycznie tak. Wiekszosc szkol nie zapewnia dzieciom alternatywnych zajec wiec albo siedzi na okienku z jakims nauczycielem albo w swietlicy. Zeby dziecko nie bylo oceniane tak czy inaczej musisz wypisac zwolnienie z religii (wymog formalny jako uzasadnienie braku oceny na swiadectwie, szkola bedzie tego wymagac) ale po rozmowie z dyrektorem wychowawca i katecheta dziecko powinno miec prawo mimo wszystko pozostania obecnym na lekcjo. Nikt nie ma prawa wyrzucic go z sali. W razie jakichkolwiek problemow zawsze mozesz zglosic to do kuratorium oswiaty lub proboszcza parafii pod ktora podlega szkola (jesli to duze miasto, to ta gdzie odbywaja sie msze na rozpoczecie i zakonczenie roku)

Gość gość
a zdajesz sobie sprawę ,że religia w szkole to nie religioznawstwo i raczej wiedzy na tych lekcjach jest niewiele? Za to jest indoktrynacja katolicka.Dla takich dzieci jak twoje idealna byłaby etyka,czyli marzenie sciętej głowy w naszym NEUTRALNYM światopoglądowo :( państwie

Gość gość
chcę, żeby dziecko miało dużą wiedzę na temat wszystkich religii stad wole żeby chodzilo na religie a nie siedziało w swietlicy jest to możliwe? xxx nie, nie jest to możliwe! księża i katecheci nie po to wywalczyli wprowadzenie religii do szkół żeby nauczać o innych religiach! JEDYNĄ SŁUSZNĄ RELIGIĄ jest w Polsce katolicyzm a pranie mózgu dzieciom w szkołach ma na celu zdobycie jak największej liczby przestraszonych płacących na kościół owieczek a nie myślących samodzielnie dzieci z otwartymi na świat horyzontami

Gość gość
Ps.wiedze na temat wszystkich religii w szkole nie zdobedzie. Religia jest tak naprawde katecheza i przygotowaniem do przyjecia sakramentow (komunia i bierzmowanie) jesli mowimy o szkolach podstawowych i gimnazjum. Zagadnien z innych religii jest jak na lekarstwo, jest to raczej w programie dla szkol ponadgimnazjalnych, ale wtedy dziecko ma prawo zwolnic sie juz samo.

Gość gość
Religia to nie religioznawsto. Twoje dziecko nauczy sie tylko klepania paciorkow i przyswoi nauke Kosciola katolickiego. Jesli szkola prowadzi zastepczo etyke to masz szczescie. Jesli dzieci jest wiecej to wraz innymi rodzicami macie prawo wymagac od szkoly utworzenia takich zajec. Z mojego dosw.wiem ze etyka to bylo tylko siedzenie w innej sali pod obecnosc raz pani od biologii raz od historii i odrabianie lekcji czasem jakies zagadnienie a na swiadectwie i tak napisane "zwolniony"