Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

syrop z buraka na kaszel opinie

Polecane posty

Gość gość

Witam wlasnie zrobilam dla synka syrop z buraka co wy o tym myslicie jakie opinie???

Gość gość
tez robie, u nas sprawdzony.

Gość gość
podaj przepis Autorko. Ja uwielnbiam takie domowe rzeczy ale o syropie z buraka nigdy nie slyszalam. W jakim wieku jest Twoje dziecko? Czy ten syrop ma jakies ograniczenia wiekowe?

Gość gość
Czytalam ze 2 razy dziennie male dzieci starsze 3 razy a dorosli 5 razy maks ze to wykrztusnie dziala i nie nalezy przed snem podawac poprostu juz moj synek tyle syropow wypil i dosc tej chemi albo wydraza sie dziure w buraku i wsypuje cukier albo kroi w kosteczke buraka i zasypuje cukrem i w cieplym miejscu jak znajde linka gdzie to czytalam to podesle od roku podobno mozna

Gość gość
ooo super! dzieki!!

Gość gość
A czy ktos ma jakies opinie na temat stosowania u dzieci czy skutkuje

Gość gość
Jak bylam dzieckiem to mnie zmuszali do picia tego syropu. do dzis pamietam ten smak i nie znoszę buraków. z tego co pamietam to na mnie nie działał .

Gość gość
Moj syn wypije wszystko i jeszcze sie oblizuje... nawet smecta mu smakowala jak kiedys pil wiec niema problemu ale coz chwytam sie wszystkiego

Gość gość
robiłam z surowego z cukrem trzcinowym. smak ok, chętnie piła, ale niestety po 2 x dziennie 1 łyzeczka - biegunka, wiec o działaniu nic nie powiem:-( spróbuję jeszcze tej wersji na pieczonym w piekarniku.

Gość GudanisOU
Mam dwa przepisy: 1 przepis: 1 burak kopiasta łyżka miodu eukaliptusowego/lipowego/spadziowego/gryczanego lub innego Buraczka myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przepusczamy przez wyciskarkę ślimakową/sokowirówkę lub blendujemy i przecedzamy przez sitko. Mieszamy z miodem. W celu wzmocnienia podajemy łyżkę kilka razy dziennie (dzieciom po 1 r.ż. do 4 łyżeczkę) lub dodajemy do herbatek ziołowych (jak inne soki). W uporczywym kaszlu podajemy co godzinę, a co najmniej 2 godziny przed snem. Przechowujemy w lodówce do wyczerpania. 2 przepis: Drugi jest burak w piekarniku, trzeba wydrążyć buraka w środku, nasypać łyżeczkę cukru czcionkowego i poczekać aż puści sok. Podawać od razu na ciepło (oczywiście nie gorąco). Ten syropek jest jednorazowy, nie można go trzymać, tylko trzeba od razu zużyć, ale mój nie miał po tym biegunki, ajest bardzo wrażliwy. Ze swojej strony polecam też syropek na kaszel fenspogal, smak bananowy, podaję jak domowe syropy nie działają.

Gość gość
Właśnie dzisiaj mówili o syropie z buraka. Jedna szklanka soku z buraka i pół szklanki miodu (najlepiej spadziowego). Zetrzeć buraki a otrzymany sok tylko zagotować, po ostudzeniu połączyć z miodem i dbać do słoiczka . Trzymać w lodówce. O ile pamiętam, to należy stosować 1 łyżeczkę raz dziennie.