Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

widzieliście żonki górników

Polecane posty

Gość gość

Jakie są wystrojone? I jeszcze im mało kasy? I garnki niszczą publicznie, pewnie ich stać na kupno nowych i płacz bo mąż przynosi W gorszych miesiącach dwa tysiące. I zamiast z dziećmi na ferie to musiały iść strajkować. Śmiech na sali.

Gość gość
no to też zostań górnikiem albo żoną górnika !!!! jak tak mają fajnie w/g cienie

żony przyzwyczaiły się że mąż dobrze zarabia a one nie pracują, to roszczeniowa grupa społeczna.

Gość gość
A niby nie mają? Górnik zarabia do 7 tysi i dodatki do tego...

Gość gość
A CO POWIECIE NA TO? Oto polska rzeczywistość. I co z tego, że najbiedniejsi emeryci dostaną raptem 29 zł podwyżki. Urzędnicy ZUS pasa zaciskać nie muszą. Bo na ich trzynastki pójdzie 170 mln zł! I nieważne, że ich zarobki, przez 5 lat panowania prezesa Zbigniewa Derdziuka (53 l.) i tak wzrosły o ponad 300 zł! Dodatkowa pensja musi być!Średnio na każdego z ok. 45 tys. pracowników przypadnie więc po 3800 zł, bo tyle wynosi pensja szeregowego pracownika ZUS. Ta zresztą pokaźnie urosła za czasów panowania Deredziuka. Od 2009 r. do dziś – średnio o 309,80 zł miesięcznie.

rzucanie kwotami przypadajacymi an nie wiadomo jaką grupe ludzi, to bezsens. "po 3800 zł, bo tyle wynosi pensja szeregowego pracownika ZUS" wydaje mi się, ze to średnia a nie pensja przecietnego, no i patrząc że to brutto to nie ma szału.

Gość gość
Siedem tysięcy? :D, to średnia brutto!Zrozumcie górnik szeregowy zarabia poza przodkiem od1700 do 2500.Górnik w przodku ok 2500do 3000 na ręke!Placi 3 ubezpieczenia itd.Jakby nie liczyć to przeszło połowa z tej sumy, to potrącenia! To propaganda żeby wrogo nastawić resztę społeczeństwa do górników.Jeżeli prezesi i dozór wyższy zarabia kilkadziesiąt tyś zł to może taka suma wyjśc.

gość dziś Siedem tysięcy? smiech.gif , to średnia brutto!Zrozumcie górnik szeregowy zarabia poza przodkiem od1700 do 2500.Górnik w przodku ok 2500do 3000 na ręke!Placi 3 ubezpieczenia itd.Jakby nie liczyć to przeszło połowa z tej sumy, to potrącenia! To propaganda żeby wrogo nastawić resztę społeczeństwa do górników.Jeżeli prezesi i dozór wyższy zarabia kilkadziesiąt tyś zł to może taka suma wyjśc. x Nie ma sensu tłumaczyć tego, ludziom media robią wodę z mózgu. Jeden na drugiego potrafi tylko ujadać.

Gość gość
Nie wszystkie informacje mam z mediów. Mam swoje źródła wiedzy nie siedze przed tv żeby się czegoś dowiedzieć o życiu! I p********z że górnik mało zarabia bo jeśli nawet ściągają mu połowę to co ma powiedzieć ten co zarabia najniższą krajową?

Gość gość
Właśnie o to chodzi propagandzistom z PO! To wszystko po to żeby odwrócić uwagę od spraw wazniejszych.W propagandzie to ich nikt nie prześcignie,są lepsi od Urbana za komuny.Durny naród łyknie wszystko!

Gość gość
To nie wina górników ąe zarabiają tyle i nie dają się oszukiwać.Sęk w tym że reszta narodu zarabia ZA MAŁO,a władza szczuje jedną grupe zawodową na drugą

Gość gość
Problemem nie są górnicy, ale to, że to są spółki skarbu państwa mające swoje zarządy wyprowadzające kasę wypracowaną przez górników. Zarządy zarabiające kasę, o jakiej mogą marzyć górnicy. I protest dotyczy w znacznej mierze tego. Zarządy rządzą tak, aby one miały prywatnie jak najwięcej kasy, nie dbają o zbyt węgla, o warunki wydobycia itp. bo liczy się tutaj i teraz. Wczoraj słuchałem wypowiedzi. Dowiedziałem się że JEDNA kopalnia płaci podatków do budżetu państwa więcej niż WSZYSTKIE supermarkety w całej Polsce. Bo w Polsce już tak jest. Węgiel wydobyty, to już podatek zapłacony. Nie po sprzedaży ale w chwili wydobycia.

Nie wszystkie informacje mam z mediów. Mam swoje źródła wiedzy nie siedze przed tv żeby się czegoś dowiedzieć o życiu! I p********z że górnik mało zarabia bo jeśli nawet ściągają mu połowę to co ma powiedzieć ten co zarabia najniższą krajową? x Niech zmieni pracę. Albo idzie na górnika.

Gość gość
I pracuje od zawsze. Maz wcale kokosow nie zarabia, zle nie jest, ale ze wszystkimi dodatkami, bonami na zywnosc wychodzi srednio 3500 miesiecznie, wiec zawrotna suma to nie jest. W Zusie na zwyklym stanowisku zarabia sie najnuzsza krajowa...

Gość gość
Mialam sie podpisac "zona gornika":)

Gość gość
No a średnisa w ZUS to:3800zł

Przerzucanie papierków z jednej kupki na drugą i popijanie kawki, a machanie łopatą to jednak różnica.

Gość gość
nie wiem czy 2600 dla górnika to jest dużo :o

w ZUSie zwykły pracownik zarabia grosze, w średnia wliczaja sie pensje szefostwa. A górnicy robia z siebie meczenników, tysiace ludiz w Polsce pracuje fizycznie, wielu ponad własne siły za najniższa krajową, a górnicy wypychają swoich synów, meżów córek do kopalni, bo to dobra kasa.

2600 na start dla młodego niewykwalifikowanego pracownika to nie jest mało + do tego świadczenia.

Gość gość
Wszyscy przyjedźcie na Śląsk i pracujcie w górnictwie,będziecie zadowoleni:D.Zresztą Ci co strajkują wJSW.to w większości GOROLE,czyli napływowi z całej Polski.Jak nie było goroli to szanowano górnika i Ślązaków.Jak przyjechała ta banda z Polski to i Śląsk podupadł! :D

Gość gość
fikumiku,czy jak Ci tam,jesteś głombem i tyle w temacie!

no przyjechali żeby tyrać kopalni za grosze 🖐️ Przyjeżdżali lata temu, za praca, za dobrobytem

"czy jak Ci tam,jesteś głombem i tyle w temacie!" typowa retoryka górników, zrób jeszcze zadymę, coś rozwal, bez wielotysięcznych szkód to przeciez żaden protest 😴

Gość gość
ktoś tu o zusie pisał, owszem w zusie wyższe stołki mają niezłe pensje, ale szeregowi pracownicy pracują na najniższą, po 10 latach pracy może 1800 zł mają, a mobbing taki, że moja koleżanka nie wytrzymała psychicznie

Gość gość
mieszkam na Podlasiu i daleko mam na Śląsk, ale myślę że to nic fajnego zjeżdżać tyle metrów pod ziemię, i cieżko tam pracować w czarnym pyle ile zdrowia taki górnik traci i nerwów że coś się stanie. Przecież to jest ryzyko codziennie pod ziemią wy chyba nie macie wyobraźni ludzie. Wy zamiast wyjśc na ulice i też walczyć o swoje to macie do nich pretensje że sami wyszli i o swoje walczą? Walczą o uczciwość, i wszyscy powinni stanąć a nie siedzieć na kafe i oieorzyć za przeproszeniem, o żoneczkach w ciuszkach z garnkami. Co za ludzie co za kraj . Tak im jest za dobrze mi jest źle to niech wszystkim będzie źle bo po co walczyć i stanąć razem żeby wszystkim było dobrze. Nie dopuśćmy żeby komuś było lepiej bo po co mi jes źle i niech jemu też będzie źle a co się będzie mi tu wychylał i garnki tłukł, masakra co za mentalność nie rozumiem tego. Skoro tworzymy jeden kraj to mówmy jednym głosem zamiast się kłócić i wyrywać sobie jakieś ochłapy które nam rzucają.

Gość gość
Skoro im tu tak źle to niech wracają z powrotem do swoich lepianek! Pracowałem w kopalni jako szeregowy górnik prawie 27 lat.Jak się przyjmowałem w 84 roku to na początkowym szkoleniu było nas coś ok.80 albo 100 szleprów,większośc,może nawet 80% to gorole.Przyjechali za pracą i mieszkaniem.Rozumiemiałem ich.Po ok.0.5 roku zostało ok 20,tych najtwardszych co liczyli na mieszkanie i mieli rodziny w wieku ok.ponad 20 lat.To były lata 80te.Poznali ten "miód" i zrezygnowali,niektórzy nawet nie złożyli wypowiedzenia tylko bez zapowiedzi porzucili pracę i wyjeżdżali.Wtedy to nikogo nie dziwiło i nie robili z tego afery.

Gość gość
Do gośc z 20.39 mądre słowa!Wielki szacun! :D .Jesteś mądrym obiektywnym i uczciwym człowiekiem:DSzkoda że nie ma tutaj takich więcej!Niestety Polak Polakowi wilkiem!

Gość gość
gość dziś Do gośc z 20.39 mądre słowa!Wielki szacun! smiech.gif .Jesteś mądrym obiektywnym i uczciwym człowiekiemsmiech.gif Szkoda że nie ma tutaj takich więcej!Niestety Polak Polakowi wilkiem! xx jestem kobietą a podobno kobieta to nie człowiek ;) he he żartuję.

W Polsce solidarni są tylko ci przy korycie, media trzymają w garści by skłócać resztę.