Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

żywy karp !!!

Polecane posty

Gość gość

w oczku wodnym pływa karp którego dostałem z hodowli i dałem mu nawet imie, dzisiaj mama powiedziała że tata jutro go wyjmie, włoży do zlewu i ubije bo jest on zbędny i trzeba spuścić wode z oczka :( jak przekonać ojca żeby go nie bił !!??

Gość jareku5u
daj go do ubicia bo on i tak nie przeżyje długo w wodzie z chlorem powiedz tacie niech go ubije w łeb tłuczkiem takim do kotletów i dopiero patroszy itp :P nawet nie poczuje :) a zdychanie w wodzie będzie gorsze pzdr

Gość ja bym nie dawał
bo kiedys moj stary na żywca uciął karpiowi ogon wyciął płetwy i wypruł flaki a mimo wszystko karp ruszał skrzelami i skakał jak oszalały Twoj pewnie też tak go bedzie bił!

Gość chrzestna bartusia
czytales Akwarium?

Gość gość
kur*a to tylko ryba :P chłopie miej jaja.... sam powinieneś przyniesc karpiasa ojcu i popatrzec (a przy okazji nauczyc sie) jak go będzie bił.. co do gościa wyżej to nie przesadzaj że karp czuje ekstremalny ból bo czasami pod ręką nie ma tłuczka/młotka i trzeba od razu na żywca wyskrobać luski, wypatroszyć, pozbyć się ogona i płetw.

Gość gość
Biedactwo. Jesres dobrym człowiekiem

Gość gość
sam nie wiem...szkoda mi go, mama ciągle mi truje żeby go wyjąć dziś i zważyć a potem pewnie skaże ojcu go ubić od razu i będzie go to bolało, a nie chcę żeby cierpiał...

Gość michaelos
ja na święta ubiłem 2 karpie i nie litowałem sie :P do zlewu dziada i tłuc tasakiem :D a co do rzucania się wypatroszonego karpia to norma bo mózg mu jeszcze dziala :P potem traci siły na skakanie i rzucanie i można spokojnie zerwać łuski i ciachnąć płetwy :) gość 21:06 ma racje :D daj ojcu rybke, pokaż że masz jaja i przypatrz sie jak się bije karpika :)

Gość skora ekologiczna
jak sie woli zamieniac skore na plastik to tak bywa :classic_cool:

Gość gość
Ale z was idioci, mój ojciec też nie jest w stanie zabic karpia i wcale nie oznacza to,że jest niemęski...durnie z was i tyle

Gość gość
weź go w jakiś pojemnik i wypuść go do jakiejgoś stawu czy rzeki

Gość gość
wlasnie jaja bedziesz mial,jak sie ojcu postawisz i obronisz tego biednego karpia! dobrze ktos tu napisal - wpuscic go do innego stawu czy rzeki jak nie ma innej opcji

Gość gość
'tylko ryba' a co,ryba to juz nie czuje? :O

Gość gość
sami żrecie mięso a raczej ono nie rośnie na drzewach :D i po co ma wypuszczać do rzeki skoro karp tam padnie i tak :) lepiej go wydaj na ubicie i przynajmniej pożytek bedzie z niego [sam lubie smażonego karpika] zamiast wypuścic żeby i tak padł a co do bólu to ryba tego nie odczuwa durnie :D jak zabijam karpia to też niczym go nie wale po łbie tylko na żywca patrosze i pozbywam sie płetw-lezy grzecznie i tyle :P [czasami sobie podskoczy] pozdro

Gość gość
niekoniecznie padnie, nie słuchaj ich, akweny teraz są czyste :)

Gość gość
skąd wiesz co czuje ryba :O zrezygnowałam z mięsa.

Gość gość
scinac pletwy i ogon? przeciez to najlepsze w karpiu. po usmazeniu takie chrupiace:) btw. ja sama bije i patrosze ryby.

Gość gość
i stało się :/ przyszedłem ze szkoły a karp leżał w zlewie z rozwalonym brzuchem, bez płetw i łusek :( jeszcze poruszał skrzelami i pyszczkiem :( mam nadzieje że nie cierpiał ;/;/

Gość gość
facet ku*w* ale ty daramatyzujesz :P też zabiłem karpia i to nie raz :) to tylko rybka którą należy skonsumować ale najpierw musi przejsć bolesny proces bicia :P

Gość gość
biedny :(

Gość gość
pamiętam jak swego czasu płakałem [mialem z 6-7 lat] jak babcia wyjmowała karpia z wanny, owijała go w ścierke, kładła na desce do krojenia takiej z drewna i biła z kilka razy w łeb takim tłuczkiem do tłuczenia kotletów :D biedak rzucał się na wszystkie strony aby tylko go nie dobijać :P (oczywiście trafiał pod nóz i machania ogonem nic mu nie dały :D ) potem na któreś święta [mialem z 17 lat] tata bił karpia i nie robiło to na mnie wrażenia :P położył go w zlewie, opłukał i bez zbędnego walenia w łeb wyjął flaki i karp sam padł po kilku próbach rzucania się :D

Gość gość
hehe to już po karpiku :P swoją drogą to sam przed świętami kupuje żywe karpie które potem bije :P porządny tasak, ścierka (żeby się nam nie wyrywał jak będzie bity, a jak wiadomo to karpik lubi sobie potrzepać ogonkiem po zderzeniu z tasaczkiem czy młotkiem :D) coś do zeskrobania łusek, nożyce i oczywiście nóż :P Ja robie tak- Karpia żywego (bo tak jest lepiej) oskrobać z łusek, wyciąć mu płetwy i ogonek potem na deske do krojenia, trzymam go przez ścierkę za grzbiet, wale raz a dobrze po łbie tasakiem albo tłuczkiem do kotletów, brzuszek ostrym nożem przecinam i patroszę :) czasami zdarzy się, że w trakcie oprawiania go (patroszenia, filetowania) jeszcze się tam ocknie trochę i zacznie fikać brykać i porusza sobie skrzelami - norma, karp ma twardy łeb i trudno go zabić uderzeniem albo porządnie oszołomić :P jak po wypatroszeniu jest jeszcze bardzo żywotny to tasaczek i po łebku

Gość gość
osobiście sam nie zabijam karpi :P mama to robi :P zawsze wychodze z kuchni :P raz wszedłem i zdzierała łuski z żywego karpia który próbował się ratować i skakał po stole :/ od razu wyszedłem żeby nie patrzeć jak go tam tłucze itp :P co do bólu to na pewno taka ryba coś czuje..... wyobraź sobie że ktoś zdziera z skrobaczką/nożem ciało z Cb tak jak karpiowi łuski- a to przecież jego skóra i potem dobija przez wypatroszenie.... nigdy nie oglądam jak mama go tam morduje bo mi szkoda tego karpia jak bezskutecznie próbuje sobie ,,uciec,,

Gość gość
karpia powinno się obdzierać z łusek jak żyje bo wtedy lepiej wszystko schodzi :P jak się wyrywa i rzuca to wystarczy przetrzymać go przez jakąś ściereczke albo coś :) raz biedaka obdarłem i już więcej bym tego nie zrobił :P dobił go tata potem.. taka ryba ma układ nerwowy i jak wyrywamy jej łuski to czuje ogromny ból :/ ale kogo to w sumie obchodzi :P ważne żeby potem lepiej smakowała..

Gość gość
gość dziś fakt każdy patrzy na to ze mięso lepiej smakuje a nie co taki karp odczuwa. mój ojciec zawsze też mówił że na żywca najlepiej jest oskrobać karpia i wyciąć płetwy a dopiero potem go tam już dobić :P osobiście sam nie zarzynałem karpia nigdy :P może kiedyś jak będe miał przymus :P ale szkoda mi tej ryby zawsze uciekam z kuchni jak tam go starszy morduje,tnie,skrobie i nie wiem co jeszcze B-) przyjemnie to dla ryby na pewno nie jest w końcu boli ja to

Gość gość
u mnie dziadek zawsze kupuje zywego :P bije sam w domu :P sam bym go nigdy nie ubił bo mi go szkoda :D

Gość gość
sam zabiłem na poprzednie święta :P spuściłem z wanny wode przytrzymałem go i ubiłem 3 razy porzadnie w łeb tłuczkiem do schabowych :D poskakał sobie i potem patroszenie itp :P

Gość gość
dobry karpik był ? :P niby to ryba głownie występująca jako potrawa na święta Bożego Narodzenia ale czasami mi najdzie ochota i kupię karpika :) oczywiście żywy żeby był świeży :P bije po łebku aż nie przestanie brykać i patroszę dziada :D w zeszłym roku patroszyłem skurczybyka i zaczął mi koziołki fikać :D od razu tasak i wytłuc po łbie żeby nie protestował nam :P

Gość marcinos949924
jak tyle kill'erów tu to i ja się wypowiem :P co roku karpia kupujemy żywego i potem oczywiście tata lub ja się z nim rozprawia :D zazwyczaj owija się go w kawałek szmaty i wali po łbie pare razy porządnie żeby był zamroczony jak się go potem rżnie nożem :P faktycznie karp ma twardy łeb i potrafi się wybudzić w czasie wyrywania bebechów albo wydzierania łusek czy płetw a wtedy nie jest fajnie bo przez swoje brykanie zakrwawi nam kuchnie/łazienke i zajmuje czas bo musimy go siłą utrzymać żeby groma dobić :D poza tym uwielbiam karpia konsumować i nie zwracam uwagi czy go boli czy nie :D ma być gruby, smaczny i grzeczny w czasie bicia :P :D pozdrawiam wszystkich karpiarzy :)

Gość kolool
jak byłem małym chłopcem i tata przynosił dwa biedne karpie do domu, pływały w wannie te 2-3 dni i nadawałem im imiona. Kiedyś przyszedłem a on jeden leżał wypatroszony na blacie i się jeszcze domagał resztkami sił litości. Płakałem jak bóbr :P byłem zły, że tata go tak poćwiartował, bo biedak żył i był w pełni świadomy tego co się z nim dzieje. W końcu tata go "postawił" na tym rozciętym brzuchu :/ i pare razy przywalił po łbie tłuczkiem do bicia kotletów. Masakra