Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaalexandra89

NADPŁATA ZA WODĘ dla włascicela czy dla mnie?

Polecane posty

Gość aaalexandra89

Witam, Wynajmuję mieszkanie od jakiegoś czasu i co pół roku przychodzi rozliczenie za wodę. Zawsze jest nadpłata. Ostatnio była również ale około 80zł więc zbytnio nie zwróciłam na to uwagi. Ale tym razem nadpłaty jest aż 740zł (!) jak zapytałam o to własciciela to strasznie się zbulwersował i powiedział że nadpłata to jest juz jego sprawa i to on rozlicza się ze współdzielnią i że on specjalnie chciał by zawsze była nadpłata bo kiedyś ciągle niedopłata wychodziła ( what the f**k???) szczerze to trochę zastanawia mnie reakcja właścicela bo gdyby nie mnał nic do ukrycia nie zbulwersował by się aż tak.... w umowie najmu nie ma żadnej wzmianki o rozliczeniach .. tak się zastanawiam by zadzwonić do współdzielni i wypytać o to komnu przysługuje nadpłata ale nie chcialabym p0odawac danych osobowych wlasciciela bo nie chce by potem z administracji mieszkaniowej dzwonili do własciciela, a własciciel z pretensjami do mnie... jak to można rozwiązać i komu tak naprawdę przysługuje nadpłata ??? :(

Gość gość
jeżeli nadpłata jest za okres kiedy ty wynajmujesz mieszkanie i ty opłacasz zawyżone rachunki za wodę to kasa jest twoja.

Gość gość
jesli ty osobiscie placisz za wode to nadplata jest twoja. jesli w cenie wynajmowanego mieszkania jest zawarta woda to jego. czyli np. place za wynajem 1000 plus prad woda smieci to wtedy twoje. a jak placisz np za calosc 1300 to jego.

Gość gość
Kto płaci czynsz za mieszkanie?

Gość gość
taaa, ale jakby była niedopłata to żaden właściciel się nie zastanawia, kto płaci rachunki i czynsz tylko od razu uderza do wynajmującego. Ot taki relatywizm...

Gość gość
Opłata za wodę jest zaliczkowana w czynszu, więc logiczne że niedoplate pokrywa ten, kto z wody korzysta

Gość aaalexandra89
ja płacę za czynsz co miesiąc opłacam co miesiąc rachunki. Tez mi się nie podoba taka sytuacja ale własciciel twierdzi ze nadpłata to jego sprawa i że to on rozlicza się ze współdzielnią. tzn nie znam się na tych sprawach ale skoro on mowi ze placi jakas tam zaliczkę wspoldzielni to co ...? nadpłata jego ?

Gość gość
jak długo wynajmujesz?

Gość aaalexandra89
chodzi o nadpłatę a nie niedopłatę...

Gość gość
Jezeli to ty oplacasz czynsz- mam na mysli ten do spoldzielni- to tobie nalezy sie nadplata

Gość gość
boże drogi SPÓŁDZIELNIA a nie jakaś współdzielnia

Gość aaalexandra89
SPÓŁDZIELNIA ;-)

Gość gość
Essa spoldzielnia sobota, rena, Winicjusz :-)

Gość Goblin

Witam, mam pytanie od 01.02.2019 roku wynajmuje mieszkanie którego jestem właścicielem, w kwietniu będzie całoroczne rozliczenie wody i ogrzewania za 2018 rok, czy nadpłaty są dla mnie czy mam obowiązek odliczyć to od czynszu najemcom, przypomnę rozliczenie jest za 2018 rok a oni mieszkają od 01.02.2019r?

Gość gość
5 minut temu, Gość Goblin napisał:

Witam, mam pytanie od 01.02.2019 roku wynajmuje mieszkanie którego jestem właścicielem, w kwietniu będzie całoroczne rozliczenie wody i ogrzewania za 2018 rok, czy nadpłaty są dla mnie czy mam obowiązek odliczyć to od czynszu najemcom, przypomnę rozliczenie jest za 2018 rok a oni mieszkają od 01.02.2019r?

W takim przypadku zdecydowanie nie,