Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ciąża a działalność gospodarcza

Polecane posty

Gość gość

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mam dla mnie bardzo wazne pytanie i prosze was o pomoc. Otoz sprawa wyglada nastepujaco. Zawsze marzylam o wlasnej dzialanosci, chcialam otworzyc mobilny gabinet kosmetyczny, poczynilam ku temu kroki. Posiadam wszelkie kwalifikacje, wypelnilam dzis wniosek o dotacje bo o nia tez sie staram. W urzedzie pracy zlozylam IPD indywidualny plan dzialania czyli ze bede sie starac o dotacje i otwieram firme. tym tygodniu chce zlozyc wniosek. Dowiedzialam sie jednak dwa dni temu ze jestem w ciazy. To bardzo wczesna ciaza. Niewiem co mam teraz zrobic. Mysle ze wszystko jest lepsze od bezrobocia. Ale boje sie ze po porodzie zostane na lodzie. Czy ZUS mi wyplaci przynajmniej na 1 miesiac jakis zasilek zebym mogla odpoczac z dzieckiem? Nie bede miala zamiaru zamykac firmy, chcialabym aby mi sie powiodlo. Czy Urzad pracy bedzie kazal zwrocic mi dofinansowanie? Prosze o pomoc.

Gość gość
zus ci nie da

ZUS będzie chciał Ci udowodnić, że założyłaś działalność, by wyłudzić zasiłki, a dotację będziesz musiała zwrócić, jeżeli zaprzestaniesz prowadzenia działalności, co w okolicach porodu będzie dość trudne do zrealizowania :(.

Gość gość
Nie będę chciała zaprzestać prowadzenia działalności, tylko skorzystać z urlopu macierzyńskiego. A jak będę pracować to przecież udowodnie dla ZUSu że działalność nie była fikcyjna

Gość gość
Dzialanosc moze zawiesic, ale po co skoro bedzie mogła isc na macierzyński?

>>>Dzialanosc moze zawiesic<<< Jesteś pewna, ze takie zawieszenie nie zostanie z powodu dotacji potraktowane, jako przerwanie/zaprzestanie wykonywania działalności? x >>>ale po co skoro bedzie mogła isc na macierzyński?<<< ZUS będzie chciał udowodnić, że zgłosiła działalność po rozpoczęciu ciąży, w celu wyłudzenia chorobowego i macierzyńskiego. Z nimi nie jest łatwo wygrać. Do czasu zakończenia sprawy zablokują jej wypłaty, ale nadal będzie obowiązana płacić za siebie składki.

Gość gość
Zus się przyczepin albo i nie, przecież autorka nie musi mieć najwyzszego macierzyńskiego, a taki jaki będzie wynikał z odprowadzanych wcześniej składek. Druga sprawa to jest to, ze nawet jak się przyczepia, ton autorka bedzie miala wszelką dokumentacje, ze działalność prosperowala. A co do zawieszenia- w kazdej chwili mozna to zrobic z roznych względów. Autorko dobra księgowa i możesz działać

>>>Autorko dobra księgowa i możesz działać<<< Od dobrej księgowej zacznij :). Tu nie chodzi o wysokość macierzyńskiego, ale o datę rozpoczęcia działalności. A jeżeli chodzi o wysokość, to sprawdź to dokładnie. Będziesz płaciła zaniżone składki i od takich składek będziesz miała wypłacane chorobowe. Sprawdź, czy zasiłek macierzyński również nie będzie obniżony do śmiesznej kwoty :(.

Gość gość
Dokładnie będę miała dowody na to że prowadzę rzeczywiście działalność. Nie chciałabym zawieszac działalności a jedynie Choc troszkę skorzystac z u.macierzynskiego. potem moge spowrotem pracowac i sama ustalać nawet ta 1 klientke na dzień. Nie orientujecie sie jeszcze jak to jest z dotacja? Czy ten urlop bedzie mnie zmuszał do oddania dotacji?

Gość gość_laara
osobiście nie miałam akutat z tym kłopotów bo miałam umowę o pracę ale zwykle informacji dotyczących kwestii kadrowych czy księgowych szukam tutaj http://poradnik.wfirma.pl/serwis-kadrowy może znajdziesz tu jakieś szczegóły odnośnie ciąży i własnej działalności

Księgowość przez Internet, to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie – jest szybko, tanio i bez konieczności poświęcania czasu na spotkaniu, który powinien być przeznaczony do pracy. Korzystam z ich usług: http://biurorachunkowegusto.pl.