Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość omaaaaaam

Oduczanie półroczniaka od smoczka, czy wam się udało?

Polecane posty

Gość omaaaaaam

Witam, dziecko dostaje smoczek tylko wtedy, gdy karmiąc piersią odkładam go do łóżeczka-albo smoczek albo pobudka i sama nie zaśnie. Jestem w stanie się poświęcić całkowicie i usypiać ją np w rożku albo pozwolić spać przy piersi (ona je 40 min zazwyczaj), tylko nie wiem czy warto? Bardzo nie chcę, żeby córka używała smoczka-dotąd dostaje go powiedzmy dwa razy dziennie na 20 minut. Czy któraś mama pomoże?

Gość gość
a czemu nie chcesz żeby używała smoczka? Mój syn sam odrzucił smoczek, przez co nie można inaczej go uśpić niż na piersi. Poza tym od smoka łatwiej oduczyć niż od ssania kciuka, który może zacząć ssać jeżeli nie dasz smoczka. No i ssanie kciuka może źle się skończyć dla uzębienia.

Gość gość
Trzeba było nie dawać

Gość gość
a czemu chcesz oduczać? Moja córka miała smoczek do póki do przedszkola nie poszła. Po co miałam wydziwiać?

Gość gość
a wiesz,ze jak pozwolisz zasypiac przy piersi to jestes w du/pie? moja corka inaczej nie zasnie. bedzie wyla dopoki cycka nie dam. to cie bedzie czekac jak odstawisz od smoczka.

Gość omaaaam
Jestem przeciwna smoczkowi z wielu powodow. Ona zasnie bez smoczka na rekach, w bujaczku,w wozku, przy piersi ale tez jak jest zmeczona w ciagu 3 minut przy butelce. Dlatego pytam mam: lepiej zostawic smoka czy poswiecic sie usypiajac w inny sposob?

Gość gość
zabierz smoka usypij na rekach a za rok zaloz temat jak oduczyc dziecko zasypiania na rekach bo kregoslup ci wysiada

Gość gość
Oduczysz za rok , szukas sobie atrakcji Ja podobnie jak isoba wczesniej sie wypowiadajaca mialam przechlapane bo syn tylko cycka chcial a wszelkie smoczki byly zle

Gość gość
Po co juz oduczac ssania smoczka? Moim zdaniem za wczesnie. Moje dziecko ssalo rok. Jak skonczyl rok to pozegnalismy smoka i butelke. Z drugim bedzie tak samo. Ale kazda mama robi jak uwaza.

Gość gość
Ja mojej circe zabrałam smoka jak miała 8-mcy. Tragedia przez trzy dni była bo wyła itd. A pozniej juz było ok. Tylko tyle ze przez zabranie smoczka musiałam siedziec przy łóżeczku i trzymac ja za rękę i tak zostało do dzisiaj. Corka ma 3,5 roku. Ale wole ja potrzymać za rączkę przy zasypianiu niz widzieć jak zapierdziela ze smokiem w buzi.

Gość gość
dziecko w tym wieku ma bardzo silny odruch ssania przecież, skończy się tak, jak mówią dziewczyny. Albo palec (kórego potem nie zabierzesz), albo będziesz żywym smoczkiem. Poczekaj jeszcze pół roku.

Gość omaaaam
Super,dzieki wielkie