Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pierwszy lot samolotem

Polecane posty

Gość gość

Niedługo po raz pierwszy czeka mnie lot samolotem. Z tego powodu mam kilka pytań. Otóż lecę jedynie z bagażem podręcznym, odprawy zaś dokonuję przez internet. Czy w związku z tym przed lotem (kraj UE) muszę zgłosić się do strefy check-in czy od razu do kontroli bezpieczeństwa? Rozumiem, że właśnie tam muszę wyłożyć wszelkie metalowe przedmioty a wszystkie płyny (kosmetyki) do plastikowej torebki? Na ile wcześniej przed odlotem muzę się tam zgłosić? I czy wydrukowaną kartę pokładową pokazuję dopiero przy odpowiednim wyjściu? Oświećcie mnie proszę :)

Gość gość
up, pomóżcie proszę

Gość gość
nikt nie pomoże?

wszystkie kosmetyki pakujesz w jeden worek,dozwolone male tubki.bilet sprawdzany bedzie przy kontroli,stawiasz sie conajmniej 2godz przed odlotem i odprawa

Gość gość
Dzięki. Ale czy odprawiając się online muszę jeszcze raz przechodzić przez strefę odprawy na lotnisku?

Gość gość
ja na lotnisku byłam 2 h przed wylotem kiedy pierwszy raz leciałam. Było takie zamieszanie że te 2 h zleciały mi jak 15 min. Wchodzisz na lotnisko, szukasz stanowisk check in. Na każdym pisze jaka trasa, szukasz swojej. Podchodzisz do tego stanowiska i pokazujesz tam dowód lub paszport i chyba wcześniej wydrukowaną kartę pokładową (przynajmniej ja tak miałam leciałam liniami Ryanair) . Oni na jego podstawie sprawdzają tożsamość i takie tam i przepuszczają Cię dalej. Teraz zaczyna się faktyczna odprawa. Wyjmujesz wszystko z torebki i kieszeni i kładziesz do tych pojemników. Z podręcznego jeśli masz trzeba wyjąc również sam laptop czy aparat fot. i pojemniki 100ml w przeźroczystej torebce. Bagaż odjeżdża a Ty przechodzisz przez kontrolę bezpieczeństwa czyli bramkę. Jesli nic nie zapika jest ok jeśli zapika (ja tak miałam) przeszukają Cie ale to nic strasznego. Kobiete przeszukuje kobieta a mężczyznę mężczyzna. W takim ypadku prawdopodobnie będziesz musiała na chwilę zdjąć buty i delikatnie Cię poobmacują i po problemie ;) po tym wszystkim przechodzisz do poczekalni odnajdujesz swój lot i czekasz na samolot. Jeśli bagaż zabierasz ze sobą ( u nas ja miałam podręczny i 90 osób moglo zabrać na pokład go a reszta musiała oddać do bagażowni co oczywiście było darmowe bo to podręczny) to w samolocie jak odnajdziesz swoje miejsce wkładasz go do tych półek nad siedzeniami. I teraz kiedy wybije godzina Twojego lotu ustawiasz się do bramki w swojej kolejce ( upewni się że do dobrej kolejki stanęłaś) na końcu bramki znajduje się przemiła stweardessa która poprosi od Ciebie paszport i kartę pokładową, masz je tylko pokazać, oni coś tam odedrą, nakleją naklejkę na Twój bagaż i idziesz dalej. Powiadomią Cię tam czy bagaż zabierasz ze sobą czy oddajesz do bagażowni. Jeśli nic nie powiedzą to zabierasz ze sobą. Dla pewności już przy wyjściu na lotnisko do samolotu będzie stał samochód zabierający bagaże. Jeśli go nie będzie spokojnie kierujesz się do przedniego lub tylnego wejścia w zależności jak masz napisane na bilecie. Po wejściu na pokład przy ejściu ostatni raz pokazujesz wydrukowaną kartę pokładową i idziesz odnależć swoje mijsce. Miejsca są podpisane zaraz pod półkami nad siedzeniami albo bezpośrednio na siedzeniach, To już musisz się orentować ;) Miłego lotu ;) Do strefy chek in zgłosiłam się zaraz po jej otwarciu gdyż byłam odpowiednio wcześnie i byłam jako pierwsza ale myśle że tak na ostatnią chwilę to jakieś pół h przed odlotem by pasowało jednak radzę wcześniej. Lepiej być za wcześnie niż za późno ;)

Gość gość
Musisz bo muszą odprawić bagaż a online przecież telepatycznie tego nie zrobią ;) zresztą jeśli to w Polsce i nie masz problemu z językiem to o wszystko można zapytać. Ja w Anglii musiałam po angielsku to sama ogarniać więc wiesz..

Gość gość
Dziękuję Ci serdecznie :) Czyli nawet jeśli lecę tylko z podręcznym z dokumentami i bagażem najpierw kieruję się do check-in?

Gość gość
wydaje mi się, że podróżując tylko z bagażem podręcznym i odprawiając się online chyba nie trzeba udawać się do stanowiska odprawy, ale mogę się mylić

Gość gość
gość dziś Musisz bo muszą odprawić bagaż a online przecież telepatycznie tego nie zrobią oczko.gif zresztą jeśli to w Polsce i nie masz problemu z językiem to o wszystko można zapytać. Ja w Anglii musiałam po angielsku to sama ogarniać więc wiesz.. XX Durna pało, jakbyś najpierw przeczytała, a potem się wymądrzała, to byś wiedziała, że pytająca leci tylko z bagażem podręcznym. Bagażu podręcznego nigdzie się nie nadaje, więc jeśli ktoś odprawił się online, to już nie musi iść do żadnego stanowiska odprawy, bo kartę pokładową już ma, proste. Z tą kartą pokładową i dokumentem podróży od razu idzie się do kontroli bezpieczeństwa, płyny muszą być zapakowane do plastikowej torebki, pojemniki nie większe niż 100 ml. W takiej sytuacji nie trzeba wcale się stawiać na lotnisku 2 godz. przed odlotem, bo odpada kolejkowanie do odprawy — trzeba sprawdzić, o której zamyka się bramka danego lotu, i być tak, żeby zdążyć do niej dotrzeć przed tym czasem. Oczywiście tu już wszystko zależy od indywidualnych preferencji, ktoś może chcieć przyjechać na lotnisko wcześniej, bo planuje rozejrzeć się po sklepach, dla innego to strata czasu i wolałby spędzić w hali odlotów jak najmniej czasu.