Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Do mam dzieci z zezem

Polecane posty

Gość gość

Kiedy rozpoczelyscie leczenie, jak ono wyglądało, ile trwało i czy okazało się skuteczne?

Gość gość
Córka miała 8 miesięcy, gdy byliśmy od okulisty. Od tamtej pory chodzi w okularkach. Ma 22 miesiące

Gość gość
Jest poprawa? A jaki to zez jeśli mogę spytać?

Gość gość
Nie jestem matka dziecka z zezem, ale sama bylam takim dzieckiem i moge Ci powiedziec ze grunt to znalezc dobrego okuliste. Nosilam okulary od 2 roku zycia do 16tego. Zez byl dosyc duzy, podobnie jak i wada wzroku (3,5 - 4 dpt). Chodzilam na naswietlania i mialam nakladki matujace szklo na okulary zeby oko cwiczyc. Dzis zeza nie mam, a wada to 0,25 dpt, okularow nosic nie musze.

Gość gość
Zez zbieżny oka prawego. Poprawa jest, okulistka przekonuje, że wada się zneutralizuje bez interwencji chirurgicznej.

Gość gość
Tylko u nas w przeciwieństwie do koleżanki wyżej zez jest i był mało widoczny. Wada wzroku fizjologiczna (+1 i +1,5). Jeździmy do jednej z lepszych specjalistów od zeza.

Gość gość
Tez mialam zeza jak bylam mala. Okulary zaczelam nosic od 5 r.ż. Zezowac przestalam szybko, ale niestety wada wzroku pozostala ok 2,5d,ale pracuje przy komputerze,mam tez astygmatyzm i dalekowzrocznosc,wiec tylko laser mi pomoze :). Okulista tlumaczyl mi,ze u dzieci zawsze wada jest wieksza,a potem ona sie zmniejsza wraz z dojrzewaniem.

Gość gość
A czy ta specjalistka od zeza do z Krakowa?

Gość gość
Tak, z Krakowa.

Gość gość
Bo ja dziecko zapisałam do doktor wójcik ale dopiero na koniec czerwca był termin, wy też do niej jezdzicie?

Gość gość
Tak, do niej. No niestety ona ma takie odległe terminy. Na ostatniej kontroli byliśmy na koniec września, to jak się ludzie zapisywali pierwsze wolne terminy były na marzec. Przygotuj się na to, że spędzicie tam kilka godzin.

Gość gość
No mówiła pani ze wizyta trwa 2 godziny, oby tylko dziecko dało się zbadać!

Gość gość
A jak wygląda takie pierwsze badanie? Bada dno oka?

Gość gość
2 godziny jak nie ma obsuwy czasowej. Ostatnio była. Mieliśmy na 9, z poradni wyszliśmy po 13. Byłam padnięta. Ale mimo wszystko naprawdę warto. Poprzednia okulistka popatrzyła tylko na dziecko i stwierdziła, że taki mały zez sam się skoryguje, a tu badanie było rzetelnie przeprowadzone.

Gość gość
Pierwsza wizyta wyglądała tak, że najpierw pani ortoptystka przeprowadziła z nami wywiad, wypytywała o przebieg ciąży i porodu, o wady wzroku w rodzinie, pokazywała córce obrazki. Potem wywiad przeprowadziła pani doktor, która zbadała córkę ( pokazywała jej zabawki i obserwowała oczka), później cofnęła nas do zabiegowego na zakraplanie oczu, które powtarzaliśmy jeszcze dwa razy. Następnie ortoptystka przeprowadziła komputerowe badanie wzroku. Z wynikami wróciliśmy do gabinetu, dr Wójcik zmierzyła oczy małej i wypisała receptę na okulary.

Gość gość
Dzięki wielkie za informacje

Gość gość
Nie ma za co. Cieszę się, że mogłam pomóc :). Nie martw się, dr Wójcik jest naprawdę dobrym specjalistą.

Gość gość
A jeszcze jeśli mogę zapytać, mieliście zalecone jakieś ćwiczenia na to oko?

Gość gość
Nic, żadnych ćwiczeń ani zaklejania. Teraz mamy kontrolę w kwietniu, zobaczymy co powie.

Gość gość
Tak pytam bo słyszałam że ćwiczenia są na zeza, zaklejanie zdrowego oka, zakrapianie oka atropina chyba. A mogę w kwietniu zapytać się ciebie na kafe co powiedziała okulistka?

Gość gość
Ja też o tym czytałam, ale żadnych takich zaleceń nie dostaliśmy. Nie ma problemu. Zapiszę temat w ulubionych i po kwietniowej wizycie dam znać :)

Gość gość
Ok, dzięki

Witam. Ostatnio zauwazylam u swojej 8 miesięcznej córki ze lewe oko delikatnie ucieka w stronę nosa. Czy to zniknie samo?

Gość gość
A czy ey chodzicie do tej dr wojcik prywatnie?

Gość gość
Czy z zezem zawsze wystepuje wada wzroku? Moja corka zaczela zezowac niedawno, teraz ma 2 lata. Czy jest tu jakas mama, ktorej dziecko ma zeza,a nie ma wady wzroku?

Gość gość
Up

Gość gość
Ona ma prywatny gabinet zeza na ul. Bociana. Trudno stwierdzić, czy Twoja córka ma wadę wzroku (zwykle zez łączy się z nadwzrocznością). Najlepiej jak najszybciej udaj się do okulisty dziecięcego.

Gość gość
ja mam obecnie 30 lat. Miałam poważnego zeza, urodziłam się jako wcześniak w końcówce 6 miesiąca, takie dzieci często mają problemy z oczami. Przez 20 lat nosiłam okulary (od ukończenia roczku), po tych 20 latach nie ma śladu zeza. Mama moja wydała na moje leczenie majątek, czasem zmieniano mi okulary co miesiąc.....ale nie ma śladu, ja rosłam a mięśnie oczu ustawiały się wraz ze wzrostem, takie leczenie jest trwałe, nieodwracalne, w przeciwieństwie do operacji

Gość gość
Mój synek miał zeza. W okularkach chodził od 3 roku do 8 roku życia. Po czym okulistka stwierdziła, że zeza nie ma i być może nie było, tylko główka jest troszkę niesymetryczna! Teraz dorosły facet, nie nosi okularów, zeza nie ma, głowa normalna.