Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Urojona zazdrość

Polecane posty

Gość gość

Witam Chciałabym opowiedzieć historie jaka mi się zdarzyła, nie wiem co mam myśleć, co zrobić jestem załamana. Poznałam chłopaka przez portal internetowy e-Darling, spotkaliśmy się i bardzo sobie się spodobaliśmy.Znaliśmy się kilka miesięcy. Byliśmy zakochani w sobie jak nastolatki, chociaż ja już mam 38 lat.Jestem panna on kawaler, oboje po przejściach i mamy po jednym dziecku. Pasował mi pod każdym względem, jedynie co troszkę mnie niepokoiło to to, że był zazdrosny. Chciał odizolować mnie od moich znajomych, pytał o byłych. Strasznie bał się, że go zdradzę. Stanowczym głosem mówił, że jak go zdradzę to i tak on się dowie o tym. Ja w życiu nikogo nie zdradziłam i Nam tego też bym nie zrobiła, zależało mi na nim bardzo. Np wmawiał mi, że mam kogoś jeszcze w sercu, żebym mu powiedziała kto to. Miał przyjechać do mnie z Norwegii, gdzie tam pracował. Rano rozmawialiśmy, cieszyliśmy się faktem, ze spotkamy się, kochaliśmy się bardzo, było dobrze. A za pół godziny on dzwoni z histerycznym płaczem, że go zdradziłam!!, że mnie on tak bardzo kocha a ja mu to zrobiłam. Nie chciał powiedzieć skąd takie podejrzenie, trochę się w wypowiedziach gubił, ale mówił że detektywa wynajął, że były zdjęcia, ale nie chciał na nie patrzeć. Ja prosiłam by wysłał mi zdjęcia, on że nie i tak mi dużo powiedział. Nic nie chce wyjaśniać tylko prosi bym się przyznała do winy to uratuje nasz związek, bardzo jest uparty i tylko prosi o to bym się przyznała, że wie o zdradzie w 100%. Ja tego nie zrobiłam i jak mogę się przyznać, ale bardzo zależy mi na związku, schudłam już 4 kg. Nie wiem co robić co myśleć, czy on jest chory?, o co chodzi? Proszę pomóżcie, bo ciągle płaczę....

Gość gość
Zespół Otella to zaburzenie psychotyczne, które najczęściej dotyka mężczyzn-alkoholików. Odczuwają oni patologiczną zazdrość o partnerkę i notorycznie podejrzewają ją o zdradę. Jednak stan ten nie jest wynikiem racjonalnego osądu, lecz urojenia. Zespół Otella, inaczej obłęd alkoholowy lub obłęd zazdrości, to psychoza urojeniowa zwykle spowodowana użyciem alkoholu. Chorzy, podobnie jak bohater tragedii Szekspira, od imienia którego pochodzi nazwa choroby, odczuwają patologiczną zazdrość o partnerkę i stale podejrzewają ją o zdradę, mimo że nie ma żadnych racjonalnych podstaw do podejrzeń. Stan ten jest bowiem wynikiem urojenia. Choroba najczęściej dotyka mężczyzn-alkoholików. Nie wiadomo jednak, dlaczego część nadużywających alkoholu zapada na zespół Otella. Nieuzasadnione podejrzenia o zdradę i patologiczna zazdrość wynikają z obniżonej samooceny alkoholika. Jednocześnie ma on świadomość, że swoim zachowaniem zniechęca do siebie partnerkę. Wówczas pojawia się lęk przed odejściem lub zdradą. Dodatkowo ryzyko pojawiania się zespołu Otella zwiększa się, jeśli alkoholik ma osobowość paranoiczną - zaburzenie osobowości, którego głównym objawem jest chorobliwa podejrzliwość.

Gość gość
Miej świadomość że facet ma poważny problem i od ciebie zależy jak dalej postąpisz. Byłam żoną takiego oszołoma 15 lat i to było 15 lat zmarnowanego życia. Jego pomimo wielu prób nie udało się uratować ani przed alkoholizmem ani przed dziką zazdrością. To nie jest życie, to jest walka.