Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

siostra chce podać mnie do sądu kto tu ma racje

Polecane posty

Gość gość

jest dwa lata starsza, jak byłyśmy nastolatkami urodził się brat i wtedy siostra juz zwiała z domu nie bardzo interesujac się niczym. gdy młody miał 5 lat mama wyjechała do taty za granicę i tak już zostało. teraz młodyma 10 lat, moja córka trzy i z racji tego że dopiero w tym roku biorę ślub rodzice w zamian za wychowywanie młodego darowali mi cały dom. a że dom jest bardzo dużo wart siostra mnie szczuje dosłownie, dziś oznajmiła mi że składa pozew o zachowek bo też jej się coś należy. co sądzicie o tym?

Gość gość
Czy rodzice jeszcze żyją?

Gość gość
sądzę ze jesteście idiotkami, O zachowek można się starać jak wam się rodzice przekręcą

Gość gość
no pewnie że żyją. tyle że planują zostac za granicą i tam kupić sobie dom a brat po prostu nie chce tam być. ja nie znam się na prawie a siostra skutecznie zatruwa nam życie

Gość gość
jezeli dokonaja darowizny wylaczajac ja ze schedy spadkowej to twoja siotra nic nie bedzie mogla zrobic 😴

Gość gość
chcesz powiedziec, ze rodzice sobie wyjechali za granice i zostawili tobie syna na wychowanie? Co za patologia...

Gość gość
Obie jesteście głupie. Rodzice żyją a wy się o spadek szarpiecie. Nie wstyd wam? Z drugiej strony twoi rodzice też do mądrych nie należą skoro zostawili dziecko i wyjechali. Ale odpowiadając na pytanie. Twoja siostra ma rację, bo należy jej się zachowek.

Gość gość
to nie było tak że zostawili i pojechali. to brat za nic nie chciał tam być. ja też nie upominałam się o dom, to była decyzja rodziców

Gość gość
5 latek nie chciał być z mamą i tatą? jakoś mi się nie chce wierzyć...

Gość gość
jak twój brat nie chciał tam być, skoro miał 5 lat jak oni wyjechali? co za patologia - zostawić dziecko i jeszcze podrzucić go na wychowanie siostrze powinni im zabrać prawa rodzicielskie

Gość gość
Moim zdaniem bez względu na wszystko majątek po rodzicach powinien być podzielony na 3 tyle ile jest dzieci

Gość gość
1. jak ktoś pisał, niech rodzice zrobią darowiznę z zapisem, że nie wchodzi do schedy spadkowej, to po ich śmierci nie będziesz musiała spłacać pazernej siostry. 2. miło z twojej strony, że wychowujesz brata i myślę, że rodzice postanowili bardzo sprawiedliwie, że chcą ci ten dom zapisać 3. siostra może cię straszyć, póki rodzice żyją mogą zrobić co chcą z domem

Gość gość
to nie byłoby fair, gdyby przepisali dom na 3. Tamta siostra spakowała d... i wyjechała i miała wszystko gdzieś. Dom dostanie autorka, a to, czego dorabiają się w tym momencie rodzice dostanie najmłodszy (albo jemu np. kupią mieszkanie za 10 lat)

Gość gość
co was obchodzi z jakiego powodu to autorka wychowuje brata??? czy to jest tematem?

Gość gość
Mogło byc też tak że starsza siostra np studiowała a młodsza została bo zaszła w ciąże i mieszka na garnuszku rodzciów i przy okazji zajmuje sie bratem, skad wiecie jak jest. Dom powinien byc podzielony na 3 bo tyle ci nieodpowiedzialni ludzie mają dzieci.

Gość gość
ale rodzice mogą robić z własnym majatkiem co tylko chcą

Gość gość
moją znajomą wychowywali dziadkowie, jak była mała też nie chciała iść do rodziców, co nie dziwota, skoro ich mało znała :O ma rodzeństwo, które wychowywali rodzice. jej babcia zrobiła na nią darowiznę domu, wyłączając ją właśnie ze schedy spadkowej, po jej śmierci część rodziny się pluła o ten dom, zachowkiem też grozili ale g****o mogli jej zrobić.

Gość gość
To komu i jak dom, powinien być rozdzielony, decydują rodzice, skoro zdecydowali że chcą jej go oddać to taka ich wola.

Gość gość
akurat w ciąży wcale na garnuszku rodziców nie byłam. wcześniej owszem bo uczyłam się i rodzice też robili wszystko by nam niczego nie brakowało. a brat po zetknieciu się z zagraniczną szkołą sam błagał by wrócić do pl. a siostra też zle nie miała bo rodzice tez dawali jej pieniądze na studia na które nie poszła, zasponsorowali jej wesele i do nich nie ma nic ale mnie na każdym kroku zre.

Gość gość
o zachowek można pozywać dopiero po śmierci rodziców a teraz twoja siostra może pozwać nie ciebie a rodziców, że zapisali tobie a nie jej - chociaż i tak tylko się ośmieszy w sądzie bo rodzice mają prawo zapisywać czy darowywać swoją własność komu mają ochotę, nawet obcym ludziom - ich majątek i ich prawo

Gość gość
Tak mogą ale to swiadczy o tym że jedna córka to ich ulubienica dorabiajaca sie w sposób nieuczciwy. Ale rodzice tez nie są w pełni odpowiedzialni bo porzucili 5 latka, zostawiajac z nastolatką. Sytuacja po prostu chora, i małemu ten dom tez sie nalezy a tak naprawde kazdemu, bez wzgledu na wole rodziców siostra ma prawo sie sadzić bo bez wyraznego powodu, konfliktu który by tłumaczył wydziedziczenie to jest kaprys rodziców i wtedy bedziesz musiała spłacić i ją i brata bo w naszym p[rawie dziedziczy sie porówno.

Gość gość
Maja prawo tak postanowić ale siostra ma prawo się sadzić gdyż jest ich dzieckiem a kazdemu dziecku w stopniu równym nalezy się majatek po rodzicach-ale po ich smierci.

Gość gość
nastolatką autorka była jak się brat urodził, jakie wy walnięte jesteście to głowa mała

Gość gość
Autorko mojej kolezanki mąz dostał mieszkanie od rodziców a on tez ma siostre ta mieszkała u męża z jego rodzicami i było ok. Do czasu aż siostra jego się pokłóciła z tym męzem i wróciła do rodzinnego mieszkania po rodzicach gdzie własnie mieszka ta kolezanka z rodzina i pomimo zapisu rodziców doszło do wyceny mieszkania przez rzeczoznawce i on musiał spłacic ją w 50% Takie jaja.

Gość gość
porażką to są rodzice, którzy porzucają swoje dzieci i przeżywają drugą młodość za granicą bez dzieci

Gość gość
hahaha ale się usmialam. zachowek?? to rekompensata za brak miejsca w testamencie PO SMIERCI !!! ale z was tłuki siostrzyczki!! najpierw się doucz! jak mozna starac się o zachowek bez testamentu? poza tym jesli rodzice chcą tobie podarowac dom to robią darowiznę i tyle. siostra nic do tego nie ma.

Gość gość
może mi ktoś wyjaśnić co to jest scheda spadkowa? Szukałam w internecie ale jakoś nie rozumiem :/

Gość gość
nie oceniajcie pochopnie moich rodziców bo tak jak pisałam walczyli długo by młody był przy nich. jemu nic się nie dzieje, życie ma jak w Madrycie bo wszystko ma co chce, każde ferie, długie weekendy spędza u rodziców. sama namawiałam mamę że jeśli tylko chce niech się realizuje, lepsze to niż zasiąść w domu bo w pl ciężko o zatrudnienie prawie 50letniej kobiety. przecież z obcymi ludźmi dziecka nie zostawiła.

Gość gość
Jeśli twoi rodzice darują ci teraz dom (darowizna podpisana u notariusza ) i od tego dnia do ich śmierci zleci min 10 lat to żaden zachowek sie rodzeństwu nie nalezy . Aleee jak jakby rodzice zmarli np po 3 latach od darowizny to wtedy nalezy sie zachowek zarówno siostrze jak i bratu .

Gość gość
Słuchaj nic nie mów Twojej siostrze. Niech idzie do sądu i się ośmiesza. Nie było jej, nie pomagała w niczym, miała w d***e Was, ale jeżeli chodzi o dom, to jej się należy? A g****o jej się należy, mogła zachowywać się jak człowiek. Zachowek, to jest coś, co można zażądać po śmierci spadkodawcy. Czyli, rodzice przepisują Tobie dom, potem umierają i dopiero wtedy ona może wnieść do sądu o zachowek. Jest to połowa tego, co by jej się ustawowo należało. Tak że niech idzie, nie odzywaj się. Wiadomo, że jest wściekła i pluje jadem. Nic Ci nie może zrobić. Tylko Ty jej czasami nie spłacaj ani nie dawaj. Ona jest tam zameldowana?